22.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης: Τα δεκανίκια του Μόσχας Κυρίλλου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά στο Αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με πρωταγωνιστή τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και την συμμετοχή κάποιων  «συμμάχων» του, προσπαθούν να παρουσιάσουν και να πείσουν ότι, για όλα τα κακά που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην περιοχή Ρωσίας Ουκρανίας, αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα την ευθύνη έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Δεν είναι τυχαία βέβαια αυτή η υπερκινητικότητα η οποία παρατηρείται και σαφέστατα εντάσσεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, στην ασάφεια και θολούρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν για να μην γίνεται αντιληπτή η ζοφερή κατάσταση που υπάρχει εξαιτίας του πολέμου της «αγίας» Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τον άσχημο και περίεργο ρόλο που διαδραματίζει ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Στους «συμμάχους» του Μόσχας συμπεριλαμβάνονται κάποιοι εκκλησιαστικοί ταγοί και δη Προκαθήμενοι, αλλά και κάποιοι Έλληνες, κυρίως κληρικοί, οι οποίοι με πολλή προθυμία στρέφονται εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη υιοθετώντας ασφαλώς τις θέσεις του Μόσχας. Όλους αυτούς ο Πατριάρχης Κύριλλος τους έχει ανάγκη και του δημιουργεί πρόβλημα η όποια τυχόν απομάκρυνσή τους από αυτόν. Την αγωνία του αυτή άλλωστε φανερώνουν και τα λόγια του στη Σύναξη των Επισκόπων στις 19 Ιουλίου 2023, όπου είπε: «Το σχίσμα, την πρωτοβουλία για το οποίο είχε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, άκρως δυσχέρανε την πνευματική κοινωνία της Ρωσικής Εκκλησίας με σεβαστό μέρος του ελληνικού ορθοδόξου κόσμου». Ο δικός του ορθόδοξος κόσμος τον εγκαταλείπει. Τα κατηγορώ είναι πολλά και μέρα με την μέρα αυξάνονται από τα μέλη της εκκλησιαστικής δομής της Ρωσίας στην Ουκρανία και όχι μόνο. Οι διαμαρτυρίες προφορικές και γραπτές διαδέχονται η μία την άλλη. Παρ’ όλα αυτά παρατηρείται το οξύμωρο, ενώ οι «δικοί» του τον εγκαταλείπουν και τον λοιδορούν για την στάση του απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, οι «ημέτεροι» τον υποστηρίζουν και τον δικαιολογούν. Αυτή η στάση τους δημιουργεί ερωτηματικά, απορίες και υπόνοιες που δεν μπορούν να ερμηνευτούν με δεδομένα εκκλησιαστικά και ο νοών νοείτω.

Έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και χρησιμοποιεί σαν δεκανίκια όλους αυτούς οι οποίοι ευχαρίστως προσφέρονται. Μην ξεχνούν μόνο ότι τα δεκανίκια όταν μπουν σε φάση αχρησίας, συνήθως αχρηστεύονται.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ