Free Porn
xbporn
22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Επίτιμος καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης του Perrotis College ανακηρύχθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος που παραβρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης των λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος που είναι παγκόσμια γνωστός και ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», για το μεγάλο ενδιαφέρον και τις δράσεις του υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αποφοίτησης και μίλησε για την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του στο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα έχει ανθρωπογενή αίτια.

Επισήμανε δε, ότι «δεν μας συνετίζει η κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών και αφελώς πιστεύουν ότι το οικοσύστημα μπορεί να ανανεώνεται» και είπε ότι η «καταστροφή της Κτίσης είναι αμαρτία».

«Πρώτη φορά στην Καλιφόρνια πριν πολλά χρόνια, δήλωσα πως η καταστροφή της δημιουργίας του θεού από τον άνθρωπο είναι αμαρτία και είχε κάνει εντύπωση αυτή η δήλωση».

«Η ίδια η ζωή της Εκκλησίας, η Πίστη, η Θεία Λατρεία, η Θεία Ευχαριστία, ο μοναχισμός και η ασκητική ζωή, η φιλανθρωπία, ο κοινοτικός τρόπος του βίου, η εκκλησιαστική τέχνη, όλα αυτά έχουν οικο-φιλική υφή και αναφορά. Είναι εφαρμοσμένη οικολογία» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Η εκκλησιαστική ζωή είναι νίκη εναντίον των αλλοτριωτικών δυνάμεων, οι οποίες συντελούν στην καταστροφή της κτήσης, όπως η πλεονεξία, ο καταναλωτισμός, ο ατομοκεντρισμός, η απληστία, η μετατροπή της φύσης σε χρήσιμο υλικό, κ.ά.. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα οικολογικά ενδιαφέροντα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν είναι περιστασιακή αντίδραση στην τρέχουσα κρίση. Το οικολογικό πρόβλημα υπήρξε απλώς η αφορμή για να αναδείξει η Εκκλησία αυτή τη σημαντική διάσταση της ζωής και του ήθους της. Ανέκαθεν η Ορθοδοξία ήταν θα λέγαμε, η «πράσινη» Εκκλησία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέδειξε μέσα από τα μηνύματα της, ότι «το περιβαλλοντικό πρόβλημα έχει πνευματική και ηθική διάσταση» και, μέσα από τη θεολογική της προσέγγιση, αποκάλυψε «άγνωστα αίτια της οικολογικής κρίσης και δυνατότητες εξόδου από αυτήν». «Διακηρύξαμε επίσης ότι οι μεγάλες θρησκείες, αξιοποιώντας τις οικοφιλικές παραδόσεις τους, μπορούν και συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

«Η εξουσιαστική σχέση μας προς την Κτίση είναι αποτέλεσμα της αλλοτρίωσης μας από τον Θεό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυθεντική πίστη εις τον Θεό και να καταστρέφουμε την καλήν Δημιουργία του» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε: «Σήμερα, όπως λέγεται, εκτυλίσσεται ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εναντίον της φύσης. Οι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσης αγγίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και την ίδια την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντικό σενάριο, αλλά μια επώδυνη, απτή πραγματικότητα».

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η «γεωκτονία» συνεχίζεται και σήμερα, με αθέμιτες πρακτικές, καθώς παραβλέπεται ή υποτιμάται το τεράστιο διακύβευμα για το περιβάλλον και για τη ζωή των ανθρώπων, «εν ονόματι γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων». Σημείωσε ότι δεν αρκούν μόνο οι πολιτικές αποφάσεις, οι κρατικές παρεμβάσεις, οι διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα, οι αντιδράσεις των κινημάτων, για να αναστραφεί η πορεία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας τις θετικές επιδράσεις της Εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση και αφύπνιση των νέων, και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα πράττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα χρόνια της Πατριαρχίας του προσπαθώντας να αναδείξει το περιβαλλοντικό ζήτημα μέσα από διεθνή συνέδρια, διεπιστημονικά συμπόσια και μια σειρά άλλων δράσεων δίνοντας έμφαση όπως είπε «στο θέμα της κλιματική αλλαγής και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης».

Απευθυνόμενους στους μαθητές και τους καθηγητές της ΑΓΣ τόνισε ότι η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς «εκπαιδευτικοί και νέα γενιά κατανοούν το θέμα» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι «πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε».
Είπε ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων «τα οποία επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» κι ότι το οικολογικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αγγίζει και τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε και την περιβαλλοντική κατεύθυνση των σπουδών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του “Perrotis College” και την επιστημονική διδασκαλία της για την πρωτογενή παραγωγή με σεβασμό προς το περιβάλλον, λέγοντας: «Αυτός είναι ο οικολογικός μονόδρομος (η αειφόρος ανάπτυξη) για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτή είναι και η δική σας πορεία, αγαπητοί νέοι και το περιεχόμενο της ευθύνης σας. Με έμπνευση και με οδηγό αυτή τη σχολή, την οποία επιλέξατε για τις σπουδές της. Επαινούμε τον οικοφιλικό προσανατολισμό της, τα πολυδιάστατα προγράμματα σπουδών, το συνδυασμό επιστημονικής γνώσης, έρευνας και έμφασης στην πράξη και στις συνεργασίες. Ο Πατριάρχης σας, είναι βέβαιος ότι στο μέλλον, εσείς θα ανήκετε στην οικολογική πρωτοπορία».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή και ριζική αλλαγή στην νοοτροπία των ανθρώπων έναντι της φύσης και να αλλάζουν οι μέθοδοι αγροτικής παραγωγής και τα καταναλωτικά πρότυπα, ενώ τόνισε ότι η αναγκαία τεχνολογική ανάπτυξη «δεν σημαίνει αυτόματα και πρόοδο».

Τέλος επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έστρεψε τα φώτα στο βαθύ πρόβλημα της οικολογίας» και επισήμανε ότι είναι «ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον οίκο του» που πρέπει να τον φροντίζει κι όχι να τον καταστρέφει.

Νωρίτερα, στην ομιλία υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολή, Jeff Lansdale είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατόρθωσε να συνδέσει όλον τον κόσμο για τη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος και ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Στην τελετή αποφοίτησης παραβρέθηκαν μητροπολίτες και κληρικοί της περιοχής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθηγητές, γονείς και σπουδαστές της σχολής, κ.ά..

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ