22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πανηγυρίζοντας στην τροφό Σχολή της Χάλκης

Δρ Συμεών Σολταρίδης

«Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…» έψαλαν οι Χαλκίτες σήμερα, εορτή του πανηγυρίζοντος ναϊδρίου της Μονής της Αγίας Τριάδας της Χάλκης που συνυπάρχει με την τροφό Ιερά Θεολογική Σχολή μας. Με την παρουσία ομογαλάκτων θεολόγων, κληρικών και λαϊκών, γιορτάστηκε για άλλη μια χρονιά η εορτή του Αγίου Πνεύματος. Προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορίας της Σχολής. Συμπροσευχήθηκαν ο Ταμίας της Εφορίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρισόστομος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, ομογάλακτοι αδερφοί μας από τη Σχολή, καθώς και ο Ηγούμενος της Μονής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. Η Εστία Θεολόγων Χάλκης, που εδρεύει στην Αθήνα, εκπροσωπήθηκε από ομογάλακτους αδελφούς υπό την Προεδρεία του καθηγητή Νικόλαου Ξεξάκη.

Ακολουθήθηκε το τυπικό με όλα όσα μας δίδαξε η Σχολή μας. Ο χορός των ιεροψαλτών θεολόγων έψαλε μαθήματα όπως τα είχε διδαχθεί κρατώντας ζωντανή την παράδοση, το ύφος και το ήθος της ψαλτικής τέχνης. Μεταξύ των ιεροψαλτών ο εκ των αποφοίτων του ’61 Καλύμνιος στην καταγωγή, αδελφός μας Αριστείδης Χαλκίτης, ο οποίος διδάχθηκε τα πρώτα μουσικά γράμματα από τους πρωτοψάλτες των Πατριαρχείων, Κωνσταντίνο Πρίγγο και τον Βασίλη Νικολαΐδη. Είχα την τύχη να βρεθώ σήμερα κοντά του και να πάρω ένα ακόμα μάθημα από την υποδειγματική στάση του πάνω στο ψαλτήρι της Σχολής.

Μετά την απόλυση υπήρξε δεξίωση και η παραδοσιακή τράπεζα, όπου το ανάγνωσμα κατά την παράδοση το διάβασε ο Μιχάλης Μπαλκής, τελευταίος απόφοιτος του Ακαδημαϊκού τμήματος της Σχολής μας.

Ακολούθησε δεξίωση στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής, κατά την οποία τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς και τους εκκλησιασθέντες προσεφώνησε ο Καθηγούμενος, αναφερόμενος τόσον στη σημερινή εορτή και το κατ’ έτος προσκύνημα των μελών της Εστίας Θεολογων Χάλκης, όσον και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής.
Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολογων Χάλκης, ο προεξάρχων Αρχιερεύς, Σεβασμιώτατος άγιος Δέρκων, καθώς και ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου, Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου κ. Ειρηναίος, διαβιβάσας τις Σεπτές ευχές του Πατριάρχου εις πάντας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ