20.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν υπήρξε ποτέ και ούτε θα υπάρξη “ιερός πόλεμος”

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, χοροστάτησε την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ποτηρά – Αντιφωνητή Φαναρίου.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, αναφερόμενος στη σημερινή εορτή κατά την οποία ψάλλουμε για τελευταία φορά εφέτος το “Χριστός Ανέστη”, επισήμανε ότι η πίστη μας στο σωτηριώδες γεγονός της Αναστάσεως “παραμένει πάντοτε ζώσα καθ᾽ όλον το έτος και όλην την διάρκειαν της ζωής μας. Εν τω Αναστάντι Κυρίω και Σωτήρι ημών «ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν»”. Στη συνέχεια είπε:

“Γύρω από τη μεγάλη εορτή του Πάσχα στρέφονται όλες οι εκκλησιαστικές εορτές, κινητές και ακίνητες. Η Ανάστασις είναι η πηγή και ο προορισμός του πνευματικού μας βίου, η αφετηρία και η κατάληξις της εν Χριστώ ζωής μας. Ο Κύριός μας με τον θάνατο και την εκ νεκρών έγερσίν Του έδωσε ζωή ακόμη και σε εκείνους που ευρίσκοντο εν τοις μνήμασι, στους νεκρούς. Ζωοποιεί και τον καθένα από εμάς και περιμένει την προσωπική μας απάντησι στην θείαν κλήσιν Του να συναναστηθούμε μαζί Του εν τη βασιλεία Του.

Ας ζούμε, λοιπόν, ως τέκνα του Αναστάντος Λυτρωτού μας, ας περιπατούμε ως τέκνα φωτός, «μη ως άσοφοι, αλλ᾽ ως σοφοί», και ας είμαστε πλήρεις ακτινοβολίας και αγάπης προς όλους! Ας πάρουμε στο χέρι μας την αναμμένη από το ανέσπερο και άγιο φως της Αναστάσεώς Του λαμπάδα μας όχι μόνο για να φωτίσουμε τον δικό μας δρόμο, αλλά και για να μεταλαμπαδεύσουμε το φως αυτό εις τους καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου.”

Και ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Η νέα κτίσις που μας χαρίζει ο Αναστάς Κύριος δεν επιτρέπει μίσος και εχθρότητα, αλλά μόνον αγάπη, αγάπη άνευ ορίων, συγκατάβασι και κατανόησι. Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι είμεθα γνήσιοι μαθητές του Αναστάντος, εάν έχουμε αγάπη προς αλλήλους και προς πάντας. Και εάν κηρύττουμε πάντοτε και μόνον την ειρήνη και την συναδέλφωσι μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, και όχι τον πόλεμον, βαπτίζοντάς τον, μάλιστα, «ιερόν», προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και να κολακεύσουμε μια αυταρχική κοσμική εξουσία! Δεν υπήρξε ποτέ και ούτε βεβαίως θα υπάρξη «ιερός πόλεμος»! Ιερότης και πόλεμος είναι δύο έννοιες εκ φύσεως αντίθετες μεταξύ τους και αλληλοαναιρούμενες, μη δυνάμενες υπό οιανδήποτε μορφήν να συνυπάρξουν!

Την αλήθεια αυτή δεν λησμονεί η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η οποία, στο διάβα των αιώνων, από αυτήν εδώ την Πόλι, παρά τις πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις, δεν έπαυσεν ούτε στιγμή να αναγγέλλη εις τα πέρατα της οικουμένης, εις τους εγγύς και εις τους μακράν, «το φαιδρόν της Αναστάσεως κήρυγμα», να ψάλλη το «Χριστός Ανέστη», να βιώνη την Ανάστασι του Κυρίου ως ζώσα πραγματικότητα, ως υπαρξιακό γεγονός στη ζωή των πιστών.”

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για το  επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα από τον προσκαίρως απουσιάζοντα, για λόγους υγείας, Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, στον οποίο απηύθυνε θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση. Επίσης, συνεχάρη για τη διακονία τους τον Αιδεσιμολ. Οικονόμο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φιλόθεο Κελεπούρη, ο οποίος προσφώνησε τον Παναγιώτατο εκ μέρους του Επόπτη της Περιφέρειας, καθώς και τον  Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Αθανάσιο Μαμάση, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ιερατικές ανάγκες της Κοινότητας.

Το απόγευμα ο Παναγιώτατος χοροτάστησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ