20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Κρήτης Ευγένιος και ο Γερμανίας Αυγουστίνος στο Αννόβερο σε κλίμα πανηγυρικό

Πριν από 30 χρόνια την Πρωτομαγιά του 1993 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος έθεσε τον Θεμέλιο Λίθο και αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του Ενοριακού Κέντρου Αννοβέρου. Το όλο οικοδόμημα το οποίο αποτελείται από 3 ορόφους 500 τ.μ. περίπου ο καθένας, με δεσπόζοντα τον ιερό ναό επ’ αυτών ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 1994, αν και ημιτελείς, χρησιμοποιήθηκαν οι δύο πρώτοι όροφοι και τον Μάιο του 1997 έγιναν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών.

Ο τότε Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Ενορίας Αννοβέρου Επίσκοπος Παμφίλου Χρυσόστομος (μετέπειτα Μητροπολίτης Σύμης) με προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου ξεκίνησε τις προσπάθειες για την εξεύρεση οικοπέδου και την ανοικοδόμηση. Οι προσπάθειες γρήγορα στέφθηκαν με επιτυχία και με τη χάρη του Θεού και την συμπαράσταση των ενοριτών και όχι μόνο ξεκίνησε αλλά και γρήγορα αποπερατώθηκε το Ενοριακό Κέντρο το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλεως του Αννοβέρου, στην ίδια αυλή με το Κέντρο της Σερβικής Ορθόδοξης Ενορίας στο Αννόβερο.

Στο ξεκίνημα των εργασιών την 26η Οκτωβρίου 1993 επισκέφθηκε το εργοτάξιο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος και ευλόγησε τις εργασίες παρουσία πλήθους λαού από το Αννόβερο και τις γύρω περιοχές.

Το σύνολο των δαπανών αντιμετωπίστηκε κυρίως με δωρεές των Ελλήνων μεταναστών από το Αννόβερο και όλη τη Γερμανία, από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της γειτονικής πόλεως Hildesheim και την Ευαγγελική Επισκοπή Αννοβέρου. Καθοριστική υπήρξε η οικονομική συνδρομή του Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο οποίος εκείνο το διάστημα έγινε  αποδέκτης μεγάλης κληρονομιάς, την οποία μεταβίβασε εξολοκλήρου στην Μητρόπολη και κατά καιρούς διέθεσε από αυτήν αρκετά χρήματα για την ανοικοδόμηση του Ενοριακού Κέντρου.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών τελέσθηκαν με κάθε μεγαλοπρέπεια την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 4 Ιουνίου 2001από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, τον Αρχιερατικό Προϊστάμενο Επίσκοπο Παμφίλου Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Λεύκης Ευμένιο.

Φέτος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 χρόνων από την θεμελίωση του Ενοριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Αρχιερατική Λειτουργία της Κυριακής 30 Απριλίου στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος επ’ αυτού ήρθε στο Αννόβερο συνοδευόμενος από τον Εντιμότατο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023. Η Region Hannover (Διοικητική Περιφέρεια Αννοβέρου) τιμώντας την Ενορία μας από το πρωί μαζί με την γερμανική σημαία και την σημαία του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας είχε αναρτήσει και την ελληνική σημαία και  το απόγευμα ώρα 16:00 παρέθεσε δεξίωση στους χώρους όπου στεγάζεται με την παρουσία γερμανών και ελλήνων εκπροσώπων του πολιτικού, δημοτικού και εκκλησιαστικού χώρου. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος με την συνοδεία του, ο Εντιμότατος Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Πρόξενος της πατρίδος μας στο Αμβούργο κ. Ιωάννης Βικελίδης, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αννοβέρου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ενορίας Δρ. κ. Αχιλλέας Αναστασιάδης, ο Λυκειάρχης του Ελληνικού Λυκείου Αννοβέρου Δρ. κ. Φοίβος Χατζημιχαήλ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αννοβέρου και περιχώρων κ. Δήμος Παπαδόπουλος  και εκπρόσωποι και των υπολοίπων Ομογενειακών Φορέων και Οργανώσεων της περιοχής Αννοβέρου. Έγινε ξενάγηση στους χώρους από τον Περιφερειάρχη κ. Steffen Krach, ενώ οι υψηλοί επισκέπτες μας Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023. Ο Δήμος Αννοβέρου τιμώντας την Ενορία μας και πάλι επανέλαβε στους χώρους του Δημαρχείου το ίδιο σκηνικό με τις σημαίες. Το πρωί ώρα 11:00 ο Αρχιδήμαρχος Belit Onay υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μετά της συνοδείας του, το Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αννοβέρου και τον υπεύθυνο επί των δημοσίων σχέσεων της Ενορίας.

Στις συζητήσεις που έγιναν και στην Περιφέρεια και στο Δημαρχείο έγινε κυρίως αναφορά σε θέματα που αφορούσαν τον γενικό αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό στην Κρήτη.

          Το απόγευμα της Παρασκευής ώρα 16:00 τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης και πολλών γερμανών επισήμων προσκεκλημένων. Μετά την Δοξολογία ο θεολόγος Γιώργος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, μίλησε με θέμα: «Ευαγγέλιο και ανοικτότητα. Η ελληνική Ορθοδοξία στο Αννόβερο».

          Στο χαιρετισμό που απηύθυναν ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Ralf Meister, ο Περιφερειάρχης Steffen Krach και ο Αρχιδήμαρχος Belit Onay αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία που έχουν με την Ενορία μας, την συμμετοχή της στα τοπικά δρώμενα και το έργο που επιτελείται προς την κατεύθυνση της προσαρμογής των ενοριτών στα τοπικά δεδομένα.

          Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ», όπου έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», η οποία αποτελεί ένα αφιέρωμα  του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κυριακή 30 Απριλίου 2023. Ώρα 7:30 ξεκίνησε η ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος προεξήρχε της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε με την συμμετοχή των βοηθών Επισκόπων της Μητροπόλεως μας Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, ενώ συμπροσεύχομενος παρέστη και ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μετά από κατάλληλη προσλαλιά απένειμε στον Μητροπολίτη Γερμανίας, με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, την ανώτατη τιμητική διάκριση της, «τον Σταυρόν των Αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων Παύλου, του Πρωτοκορυφαίου και Τίτου Πρώτου Επισκόπου Κρήτης». Καταφανώς συγκινημένος αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Γερμανίας. Στο τέλος μίλησε ο π. Γεράσιμος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ιστορικό του εορταζομένου γεγονότος της συμπληρώσεως 30 χρόνων από την θεμελίωση του Ενοριακού Κέντρου.

          Η ημέρα συνεχίστηκε με ελληνικό γλέντι κατά την διάρκεια του οποίου παρουσίασαν διάφορους ελληνικούς χορούς οι χορευτικές ομάδες των Ελληνικών Συλλόγων Αννοβέρου.

          Όπως όλοι σχεδόν ομολογούν όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τρόπο άψογο. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην προσπάθεια των ηρωόψυχων συνεργατών της ενορίας μας, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριακών Επιτροπών που φρόντισαν να είναι τα πάντα στην εντέλεια, όπως την ίδια φροντίδα και επιμέλεια επέδειξαν και οι κυρίες της Ορθόδοξης Διακονίας που επιστράτευσαν όλη την καλαισθησία τους για να στολίσουν, να διακοσμήσουν αλλά και να δημιουργήσουν εδέσματα με ιδιαίτερη ελληνική νοστιμιά. Όσον αφορά στις ακολουθίες που έγιναν, ο χορός των ιεροψαλτών με την Βυζαντινή του μεγαλοπρέπεια απέσπασε τον θαυμασμό όλων, ελλήνων και μη. Ό,τι κι αν γράψουμε ό,τι κι αν πούμε δεν θα μπορέσει να αναδείξει το μεγαλείο της προσφοράς όλων συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των υπέροχων ενοριτών μας και φίλων της Ενορίας μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ