30.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ενημερωτική συνάντηση για την έναρξη των εργασιών στο Ορφανοτροφείο Πριγκήπου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ο σχεδιασμός και τα βήματα για την αποκατάσταση του σχολείου του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, ενός μικρότερου κτηρίου στον αυλόγυρό του, για την εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου και για την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων στο επιβλητικό κεντρικό ξύλινο οικοδόμημα, μετά και την εκπόνηση των μελετών και του πρώτου διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σήμερα, Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, με πολυμελή ομάδα επιστημόνων που συνεργάζονται για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Ομογένειας.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος και οι Πανασιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος και Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. 

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τη νέα Εφοροεπιτροπή του Ιδρύματος του Ορφανοτροφείου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν. Επεσήμανε δε ότι όλοι οι ενασχολούμενοι με τα Κοινοτικά πράγματα οφείλουν να είναι προσεκτικοί διαχειριστές της κοινοτικής περιουσίας, η οποία αποτελεί κληρονομιά της Ρωμιοσύνης και ταυτίζεται με την ιστορική διαδρομή της στον χρόνο. Συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα Βίγκα, συντονιστή της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ορφανοτροφείο, για την προσήλωσή του στον στόχο της Μήτρος Εκκλησίας για τη διάσωση του ιστορικού Ομογενειακού κτηρίου και τη μέχρι σήμερα συστηματική εργασία του προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και για τις άδειες που εξασφαλίστηκαν για την έναρξη των εργασιών. Επίσης, ευχήθηκε να εξευρεθεί, με τη βοήθεια του Θεού, το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου. 

Στη συνέχεια ο Εντιμολ. κ. Βίγκας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ξύλινο συγκρότημα, και στη συνέχεια μίλησαν η αρχιτέκτονας Ευγεν. κ. Rabia Şengün, η οποία παρουσίασε τα στάδια και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, και ο Καθηγητής Ελλογιμ. κ. Oğuz Ceylan, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια διάσωσης του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μοναδικού ακινήτου για το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας επ’ ονόματί του, έχουν συνεργαστεί αφιλοκερδώς σημαντικοί ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ καθοριστική ήταν η βοήθεια του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλων συναρμόδιων αρχών της χώρας.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Pringipos.org

Briefing meeting on the progress and results of the tender

In view of the completion of the works for the first tender, which concerns the partial support of the Orphanage in Pringipo, the restoration of the school building, and the installation of a construction site, a briefing meeting was held with the His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew by the coordination team, the scientific committee of the project and their partners. His All-Holiness Ecumenical Patriarch welcomed the attendees and then Mr. Lakis Vingas, project coordinator, gave a brief report on the actions taken so far by the coordinating team. Then architect Rabia Şengün presented the stages and results of the tender while Prof. Oğuz Ceylan on behalf of the scientific committee offered their feedback on the progress of the work.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ