20.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σάββατο της Διακαινησίμου στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης χοροστάτησε, σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία κατά την οποία τιμήθηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’, καθώς η εορτή του εφέτος συνέπεσε μέσα στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με τον Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο, Υπογραμματέα. 

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Κλειστή Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του Πατριάρχου, συνοδευόμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όπου άναψε κερί, κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη και προσευχήθηκε υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους, αλλά και υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλήθειας και του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου στον κόσμο, επικαλούμενος τη χάρη και τις πρεσβείες του Αγίου Προκατόχου αυτού. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εφόρου και προστάτου του Πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού, που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. Μετά την απόλυση η Α.Θ. Παναγιότης δέχθηκε όμιλο προσκυνητών από την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αθηνών υπό την ηγεσία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Ι. Προϊσταμένου του Ναού. Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν προηγουμένως την Καππαδοκία και ο Πατριάρχης τους απηύθυνε θερμούς πατρικούς λόγους καλωσορισμού.

Χθες, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θ. Λειτουργία στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος αυτής, Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του αδελφού της Μονής Διακόνου κ. Μελετίου Στεφανάτου.

Ακολούθως, στην Αίθουσα Τελετών της Ι. Θεολογικής Σχολής, μετά την ομιλία του νεοχειροτενηθέντος Οσιολ. Πρεσβυτέρου, ο Παναγιώτατος του έδωσε πατρικές συμβουλές για τη νέα αποστολή του στην Εκκλησία. 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ