Free Porn
xbporn
25.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα στην Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Με βαθύτατη κατάνυξη, με δέος, με συντριβή και με μετάνοια υποδεχθήκαμε στο Μέγα Ρεύμα τον Νυμφίο των ψυχών μας, κατά τις απείρου κάλλους ιερές ακολουθίες των τριών πρώτων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελέσθηκε στον Ταξιάρχη μας το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητάς μας.

Το πρωΐ της Μεγάλης Πέμπτης τελέσθηκε ο Όρθρος, με τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του ίδιου Ιεράρχη.

Νωρίς το απόγευμα πλήθος μικρών και νέων παιδιών κατέκλυσαν τον αυλόγυρο του Κοινοτικού Ναού μας, βάφοντας τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και ετοιμάζοντας πασχαλινά χειροτεχνήματα. Σε όλα τα παιδιά, που συμμετείχαν, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα πρόσφερε από μια χειροποίητη πασχαλινή λαμπάδα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας τελέστηκε στον μοσχομυρισμένο από «το μήλον το εύοσμον» Ιερό Ναό μας η Ακολουθία των Αγίων Παθών, στην οποία χοροστάτησε ο Δεσπότης μας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χριστιανών και ιδίως μικρών παιδιών, τα οποία, κρατώντας τα στεφανάκια τους από φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια, συνόδευσαν με μεγάλη συγκίνηση τον Εσταυρωμένο Νυμφίο της Εκκλησίας και τα εναπέθεσαν με τάξη και ευπρέπεια κάτω από τα άχραντα πόδια Του.

Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τις καρδιές όλων μας, καθώς ο Ιερατικώς Προϊστάμενός μας, Μέγας Κατηχητής Χρύσανθος, λιτάνευε κάτω από τους θόλους του περίλαμπρου Ναού μας τον Δεσπότη Χριστό, καρ- φωμένο πάνω στο ξύλο του Σταυρού.

Το πρωΐ της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και συντριβής καρδιάς, τελέσθηκαν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης, χοροστατούντος του ίδιου Αρχιερέα.

Νωρίς το απόγευμα τελέστηκε στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Προφήτη Ηλία η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του ανωτέρω Ιεράρχη, στο τέλος της οποίας λιτανεύτηκε γύρω από τον Ναό ο Επιτάφιος, που ήταν διακριτικά στολισμένος. Κατόπιν, τελέστηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο στο κέντρο του παρακείμενου Κοινοτικού Κοιμητηρίου, για την ανάπαυση όλων όσοι περιμένουν να ακούσουν την σάλπιγγα του Αρχαγγέλου. Το βράδυ τελέστηκε στον Κοινοτικό μας Ναό, μέσα σε κατανυκτικότατο κλίμα, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιερατικώς Προϊσταμένου μας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χριστιανών. Μία χορωδία ενοριτών μας έψαλε τα Εγκώμια στον Αθάνατο Νεκρό και όλοι μαζί λιτανεύσαμε «την ελπίδα των ψυχών μας», μοσχοβολισμένη από φρέζες, πασχαλιές και άλλα λουλούδια, γύρω από τον Ναό, ο οποίος εκείνο τα βράδυ έπασχε μαζί με όλη την κτίση για τον άδικο θάνατο του Χριστού.

Το πρωΐ του Μεγάλου Σαββάτου, προσδοκώντας την Ανάσταση του Κυρίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στη διάρκεια της οποίας, την ώρα που ακούστηκε το «Ανάστα ο Θεός…», σκορπίστηκαν δάφνες στον Ναό μας, σε ένδειξη της νίκης της ζωής πάνω στον θάνατο.

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου, ο Κοινοτικός μας Ναός λαμπροφορεμένος και γεμάτος από Μεγαρευμιώτες, άλλους συμπολίτες και προσκυνητές, ανέμενε λειτουργικά το υπερμέγιστο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού. Εκείνο το βράδυ ήρθε στον Ναό μας, για να συμμετάσχει στη χαρά της πίστης μας, ο Εντιμ. κ. Ali Rıza Yılmaz, Βοηθός του Δημάρχου Beşiktaş, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Λίγο αργότερα και μετά τη γενική συσκότιση, ο Ναός μας φωτίστηκε από το υπέρλαμπρο φως της Ανάστασης, το οποίο μετέδωσε ο Δεσπότης μας στα πλήθη των πιστών και όλοι μαζί, με ανθοστολισμένη και ευωδιάζουσα την εικόνα της Ανάστασης του Χριστού, κατευθυνθήκαμε στον κήπο, όπου ακούστηκε το υπερκόσμιο και σωτήριο μήνυμα «Χριστός ανέστη εκ νεκρών…» και οι καμπάνες του Ταξιάρχη μας μετέδωσαν αυτόν τον αναστάσιμο παιάνα σε όλο το φωταγωγημένο χωριό μας, για να χαρεί από το γεγονός ότι η ζωή νίκησε τον θάνατο!

Εκείνη η λαμπροφορεμένη νύχτα μάς χάρισε τη σιγαλιά της και μέχρι τις δύο και μισή τα ξημερώματα δοξάζαμε «τον εκ τάφου αναλάμψαντα ήλιο», στου Οποίου την εκούσια θυσία και την ένδοξη ανάσταση συμμετείχαμε ψυχικά και σωματικά, καθώς γευόμασταν τη μετάληψη των θείων Του μυστηρίων, αφού προηγουμένως διδαχθήκαμε από τον Κατηχητικό Λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου και από την Πατριαρχική Απόδειξη για το Άγιο Πάσχα.

Αργά το πρωΐ της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου, τελέσθηκε, με την καθιερωμένη λαμπρότητα και την παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια, ο Μεγάλος Εσπερινός της Ανάστασης, με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και των Ιεροψαλτών της Περιφέρειας Βοσπόρου. Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάστηκε σε 10 συνολικά γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, λατινικά, αρμενικά, γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, ιταλικά, αγγλικά, ηρωϊκό εξάμετρο και πάλι ελληνικά), αρχίζοντας από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό μας και συνεχίζοντας με τους Ιερείς της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τον Αρμένιο Διάκονο Baret Balıkcıoğlu, με τον Ρωμαιοκαθολικό Ιερέα Ricardo Campos Bloss και τελειώνοντας με τον Διάκονο Οικουμένιο Αμανατίδη, Κωδικογράφο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλο το εκκλησίασμα τα κόκκινα αυγά και ανταλλάχθηκε μεταξύ των χριστιανών μας ο πατροπαράδοτος χαιρετισμός του Πεντηκοσταρίου «Χριστός ανέστη – Αληθώς ανέστη!», μαζί με τις εγκάρδιες ευχές για χρόνια πολλά, αναστάσιμα, χαρούμενα και ευλογημένα!

Κατόπιν, η Κοινότητά μας, με την φιλότιμη φροντίδα και την έμπονη μέριμνα της Εφοροεπιτροπής και της Φιλοπτώχου Αδελφότητάς της, παρέθεσε στον αυλόγυρο του Ναού μας παραδοσιακό πασχαλινό γεύμα αγάπης, με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους ενοριτών, φίλων και επισκεπτών μας.

Όλοι εξέφρασαν τις ολόψυχες ευχαριστίες τους, για την αβραμιαία φιλοξενία και τις εγκάρδιες περιποιήσεις. Και η Κοινότητά μας, με τη σειρά της, ευχαριστεί θερμότατα όλους όσοι ολοπρόθυμα συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα, καθώς επίσης και όλων των συναφών κοινωνικών δράσεων και εύχεται να έχουν διαρκή τη χαρά της Ανάστασης στη ζωή τους!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ