20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Λειτουργική ζωή στο Νιχώρι κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Με παραδοσιακή σεμνότητα και την λιτή ιεροπρέπεια της Κωνσταντινουπολίτιδας Εκκλησίας συνεχίστηκε η Λειτουργική ζωή στο γραφικό Νιχώρι και κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα βράδια της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης οι Ακολουθίες του Νυμφίου τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης, με τη συμμετοχή ικανού αριθμού πιστών από την Κοινότητά μας αλλά και από εκδρομείς που βρίσκονταν στην Πόλη.

Την Μεγάλη Τετάρτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ένα από τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου στη Βασιλεύουσα, τελέσθηκε το Μυστήριο του Ευχελαίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. Ακολούθησε, νηστίσιμο κέρασμα στην αίθουσα του Μετοχίου, με τη συμετοχή πλήθους πιστών.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωΐ, τελέσθηκαν ο Όρθρος, ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ακολουθία των Αγίων Παθών, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ, τελέσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και η περιφορά Του στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού. Και οι δύο Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ, τελέσθηκε ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ψάλαμε όλοι, με ιδιαίτερη συγκίνηση, το «Ανάστα ὁ Θεός …..».

Αργά το βράδυ, στον ίδιο Ιερό Ναό, τελέσθηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου μας και η Θεία Λειτουργία της λαμπροφόρου νύχτας, της οποίας προεξήρχε ο Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος και συλλειτούργησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου. Αναγνώσθηκε η «Πατριαρχική Ἀπόδειξις ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχᾳ» και κατά τη διανομή του αντιδώρου μοιράσθηκαν και τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά. Ακολούθησε, πλούσιο κέρασμα και ανταλλαγή αναστάσιμων ευχών στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Η Κοινότητά μας χαιρετίζει όλους τους ενορίτες της, τους επισκέπτες, τους φίλους και υποστηρικτές της με τον νικητήριο παιάνα ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και εύχεται η ζωή μας να είναι τέτοια, ώστε να διακηρύττεται παντού ότι ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Elem Haftası ve Paskalya Dönemi münasebeti ile Yeniköy Rum Vakıflarında icra edilen ayinler.

Elem haftasının başlangıcı olan Büyük Pazartesi ve Salı günü ayinleri Panayia Kilisesinde, Çarşamba günü geleneksel “Yağların Kutsanması Ayini” Baş Episkopos Nektarios riyasetinde Aya Yorgi kilisesinde gerçekleştirildi.

Elem haftasının sonraki günlerindeki dua ve ayinleri Aya Nikola Kilisesinde devam etti.

Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi,12 İncil’in okunması, Cenaze merasimi ve Egomia duaları koro halinde söylendi. Cumartesi sabahı kiliseye defne yapraklarının atılması ile birlikte bu yıl da elem haftası geniş katılımla tüm geleneksel etkinliklerimizi gerçekleştirmek suretiyle hafızalara kazınarak tamamlanmış oldu.

Cumartesi gecesi 00:00 da Diriliş (Paskalya) Ayini Patrik Vekili Sn Theodoros Meimaris riyasetinde Aya Nikola Kilisesinde gerçekleşti.

Ayin sonrası Paskalya sohbeti ve yumurta tokuşma geleneği Vakıf salonunda gerçekleştirildi.

Seneye hep birlikte tekrarını yaşamak temennisiyle tüm çalışanlarımıza, emek veren katkı sunan cemaat mensuplarına ve komşularımıza teşekkür ederiz.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ