21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

“Αραβικό Κίνημα Αντίστασης”: Οι απαχθέντες μητροπολίτες Χαλεπίου είναι νεκροί

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο συντονιστής του “Αραβικού Κινήματος Αντίστασης” σεΐχης Αμπντ αλ-Σαλάμ αλ-Χαρράς ανακοίνωσε «τον θάνατο των δύο μητροπολιτών Χαλεπίου, Ιωάννη Ιμπραήμ και Παύλου Γιάζιζι, από την πρώτη στιγμή της απαγωγής τους». Τόνισε ότι η «υπόθεσή τους είναι μια εθνική και ανθρωπιστική υπόθεση, ως εκ τούτου πρέπει να βγει από το πλαίσιο της εκμετάλλευσης και της προπαγάνδας». 

Είπε ο αλ-Χαρράς ότι «ήρθε η στιγμή της σοκαριστικής αλήθειας την οποία έχουμε αναγγείλει στους αρμόδιους, τον Πατριάρχη των Ορθόδοξων Συροϊακωβιτών κ. Ιγνάτιο Εφραίμ Β’ και τον τέως Διευθυντή της Ασφάλειας [στον Λίβανο] Υποστράτηγο Αμπάς Ιμπραήμ. Μία αντιπροσωπεία από το “Αραβικό Κίνημα Αντίστασης” είχε συναντήσεις με τον Πατριάρχη στην Δαμασκό και στην Μπεκφάγια και δύο επιπλέον συναντήσεις με τον Διευθυντή της Ασφάλειας στη Βηρυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο μητροπολίτες σκοτώθηκαν από την πρώτη στιγμή». Επισήμανε ότι «εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους και τους πολίτες του Χαλεπίου και όλης της Συρίας».

Από τα Πατριαρχεία, Αντιοχείας και Συροϊακωβιτών, δεν υπάρχει αντίδραση μέχρι στιγμής, αλλά αντέδρασε άμεσα η οικογένεια του του μητροπολίτη Ιωάννη Ιμπραήμ με την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όσα αναφέρθηκαν δια στόματος του υποτιθέμενου σεΐχη. Του ζητούμε να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό για την αλήθεια των λεγομένων του και απτές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, αλλιώς είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε δικαστικά εναντίον του προσφεύγοντας στις αρμόδιες αρχές στον Λίβανο”.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το βίντεο της εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον, για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου της Συρίας, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Παύλο Yazιji και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη Ibrahim, τον Ιούνιο του 2019 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είχαν συμμετάσχει οι:

– Habib Lavant, καθηγητής θεολόγος – φιλόλογος, με καταγωγή από το Χαλέπι. 

– Roni Bou Saba, Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος και μεταφραστής. 

– Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, θεολόγος.

Φέτος, τον μήνα Απρίλιο που διανύουμε, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την απαγωγή των δύο μητροπολιτών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ