11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

51 χρόνια από την εις επίσκοπο χειροτονία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Η Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνο είναι μια μέρα ιδιαίτερη και σημαντική, διότι πριν από 51 χρόνια την ημέρα αυτή, Κυριακή και τότε, χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Τιμώντας την ιερά αυτή επέτειο και το πρόσωπο του Σεπτού Ποιμενάρχου μας παραθέτουμε το χρονικό της εις επίσκοπον χειροτονίας του, μιας χειροτονίας που έγινε υπό συνθήκες διαφορετικές και χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση με αυτές που επικρατούν στις αρχιερατικές χειροτονίες όπως τις ζούμε σήμερα.  

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ήταν αρχιμανδρίτης και εφημέριος στο τότε δυτικό Βερολίνο όταν εξελέγη βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Γερμανίας την Τρίτη 21 Μαρτίου 1972, επί Πατριάρχου Αθηναγόρα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελαίας, τίτλο τον οποίο δικαίωσε καθότι ανεδείχθη «ελαία κατάκαρπος εν τω οίκω του Θεού».

Η εκλογή διεξήχθη στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ήταν παμψηφεί. Το τριπρόσωπο συγκρότησαν οι αρχιμανδρίτες Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης, Αγαθάγγελος Παπαγεωργίου και Βενέδικτος Νικήτας. Η χειροτονία έγινε πέντε μέρες μετά την εκλογή, στο ναό του Αγίου Ανδρέου στο κεντρικό πάρκο (Grüneburgpark) της Φρανκφούρτης.

Το μέγα γεγονός της εις επίσκοπον χειροτονίας, αυτής της ανυπέρβλητης δωρεάς από την οποία απορρέει ενώπιον Θεού και ανθρώπων υψίστη ευθύνη, έγινε την Κυριακή 26 Μαρτίου 1972 και ήταν η πρώτη χειροτονία ορθόδοξου επισκόπου που γινόταν στη Γερμανία και τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο Γαλανάκη συμπαραστατούμενο από τον σχολάρχη της Χάλκης Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο Ραπανέλη και τον Μητροπολίτη Καλαβρίας Αιμιλιανό Τιμιάδη.

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που ο εψηφισμένος επίσκοπος Ελαίας δεν πρόλαβε να ετοιμάσει τίποτα. Ο Μητροπολίτης Καλαβρίας Αιμιλιανός τον εφοδίασε με μίτρα και αρχιερατικά άμφια, τα οποία είχε ράψει η μητέρα του γι’ αυτόν και πρωτοφορέθηκαν από τον Ελαίας. Μα και να ήθελε ο Αυγουστίνος να κατέβει στην Ελλάδα για να εφοδιαστεί τα της χειροτονίας ήταν δύσκολο. Οι ενέργειές του να μην τελεί Δοξολογία την 21η Απριλίου και να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαγητό σ’ αυτούς που διώκονταν από τη Χούντα, μπορεί να ανακούφιζαν πολλούς από τους ενορίτες του στο Βερολίνο, είχαν όμως ενοχλήσει την δικτατορική Κυβέρνηση των Αθηνών. Ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Βερολίνο Δημήτριος Κοσμαδόπουλος τον είχε προειδοποιήσει: «Μην κατεβείς στην Ελλάδα, θα σου πάρουν το διαβατήριο». Για το λόγο αυτό και μέχρι πτώσεως της Χούντας ο Αυγουστίνος ως επίσκοπος, δεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή της χειροτονίας του ως επίσκοπος «αγαλλομένω ποδί» ταξίδευε ασταμάτητα σε όλη τη Γερμανία για θέματα που αφορούσαν τη Μητρόπολη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ημέρα της χειροτονίας του αναχώρησε με νοικιασμένο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Δρακωνάκης, για υπηρεσιακό ταξίδι στο Freiburg.

Ως βοηθός επίσκοπος ο Ελαίας Αυγουστίνος συνέχισε να διαμένει στο Βερολίνο, με εφημέριο τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Δρακωνάκη και συνεργάσθηκε υποδειγματικά με τον τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο, τον οποίο διαδέχθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1980, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Γερμανίας.

Όλα αυτά τα 51 χρόνια αρχιερατικής διακονίας ο Μητροπολίτης μας δεν έπαυσε ούτε στιγμή να εργάζεται για το καλό της Μητροπόλεως μας. Έχοντας λάβει την ιεροσύνη της αποστολικής χάριτος και στους τρεις βαθμούς, το 1980 κατεστάθη Μητροπολίτης Γερμανίας, όμως ουσιαστικά από το 1972 οπότε και χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος, ασχολιόταν με τα θέματα της μόλις προ εννιαετίας συσταθείσης Μητροπόλεως Γερμανίας της οποίας υπήρξε κληρικός από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος ζώντας από το 1960 στη Γερμανία συναναστράφηκε τους πρώτους μετανάστες εργάτες τους λεγόμενους Gastarbeiter θεωρώντας τον εαυτό του ως ένα από τους πρώτους απ’ αυτούς. Αγωνίστηκε και συνεχίζει την προσπάθεια για να απαλλαγούν οι Έλληνες, ιδιαιτέρως της πρώτης γενιάς, από τη νοοτροπία του Gastarbeiter, του επισκέπτη, του προσωρινά εργαζόμενου. Πάντα τονίζει ότι, οι Έλληνες είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα είναι αυτή που έδωσε το όνομα στην Ευρώπη. Αυτό δεν το κάνει από εθνικιστική έξαρση, αλλά αντιθέτως για να τονίσει ότι, οι Έλληνες πρέπει να θεωρούν ισότιμους πολίτες τους εαυτούς τους με τους υπόλοιπους ευρωπαίους όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη και εκτός από τον σπουδαίο πολιτισμό τους να συνεχίζουν να δίνουν την ορθόδοξη μαρτυρία τους. Ταξιδεύει μέχρι και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να συναντήσει τους Έλληνες και όχι μόνο, εφόσον το ποίμνιο της Μητροπόλεως Γερμανίας δεν αποτελείται πλέον μόνο από Έλληνες. Πιστεύει και διακηρύσσει ότι «κινητήρια δύναμη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας στη Γερμανία αποτελεί η προτροπή του Αποστόλου Παύλου, στον μαθητή του Τιμόθεο «την διακονίαν σου πληροφόρησον».

Διαλλακτικός, άνετος στην συναναστροφή, απλός, μεταδοτικός και επικοινωνιακός αγωνίζεται για την εξάλειψη ψυχοφθόρων νοοτροπιών και συμπαρίσταται πεισματικά στην όποια προσπάθεια για να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες του ποιμνίου του. Έχει βοηθήσει πάρα πολλούς να απεγκλωβιστούν από διάφορα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται. Συμπαραστέκεται με θέρμη στις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων στην εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας. Δεν διστάζει να καυτηριάσει και να κρίνει δημοσίως όταν χρειαστεί, λόγια και πράξεις «ισχυρών». Όταν έχει τεκμηριωμένη άποψη για κάτι, θα την εκφράσει χωρίς να νοιάζεται αν θα είναι αρεστός ή όχι, προσέχει μόνο να μην θίξει κανέναν. Επηρεάζει θετικά. Η απλότητα του είναι απαράμιλλη, στοργή χωρίς φειδώ.

Εκτός από το ποίμνιο του τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής από το σύνολο του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Γερμανίας και πολλές είναι οι τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει κατά καιρούς.

Το ότι σήμερα η Μητρόπολη Γερμανίας αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές και ξεχωριστές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου οφείλεται στην πατρική φροντίδα, στο ανύστακτο ενδιαφέρον και το δυναμικό έργο που με απόλυτη αφοσίωση στην Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη επιτελεί ο Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος με αγιοπνευματικό ιδρώτα, μη φειδόμενος κόπων και μόχθων.

Να είναι πολλά τα έτη του!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ