Έβλεπα προ ημερών ένα ντοκιμαντέρ, για το πως οι ψαράδες αλιεύουν μαργαριτάρια. Για πρώτα φορά έβλεπα να ξεπροβάλουν από τα σπλάχνα των κογχυλιών πολύχρωμα μαργαριτάρια, χρώματος μπλε, πράσινου, κόκκινου και χρυσού. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι τα αυθεντικά μαργαριτάρια είναι χρώματος άσπρου γαλακτερού.
Θυμήθηκα την όπερα του Γάλλου συνθέτη Georges Bizet, με τίτλο “Les pêcheurs de perles” (στην ελληνική: “Αλιείς μαργαριταριών”), η οποία εκτελέστηκε, για πρώτη, στο Théâtre Lyrique (Λυρικό Θέατρο) του Παρισιού, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1863. Το έργο αυτό αποτελεί την δημοφιλέστερη όπερα του Bizet, μετά την Carmen, κι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του κλασσικού γαλλικού ρεπερτορίου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην εξωτική νήσο Κεϋλάνη του Ινδικού Ωκεανού, όπου στα παλιά χρόνια αναπτυσσόταν έντονα η αλιεία μαργαριταριών. Η σκηνή απεικονίζει μια έρημη παραλία, με τα ερείπια ενός ινδουιστικού ναού. Μια χορωδία από ψαράδες μαργαριταριών τραγουδάει για τις επικίνδυνες εργασίες που βρίσκονται εν εξελίξει και εκτελούν τελετουργικούς χορούς, για να διώξουν μακριά τους τα κακά πνεύματα.
Η σκέψη μου πήγε πάραυτα σ᾽ έναν σύγχρονο “αλιέα”, πολύ πιο όμορφων και ασυγκρίτως πολυτιμότερων μαργαριταριών από αυτά του Ινδικού Ωκεανού, πραγματικά κοσμήματα της πατρίδας μας, τα οποία καμαρώσαμε στην πρόσφατη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”.
“1000 συμμετέχοντες επί σκηνής” ήταν ο τίτλος της συναυλίας, του σεμνού και συγκινητικού αφιερώματος στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, με τη συμμετοχή 1.180 αοιδών και μουσικών, εκ των οποίων οι 280 ήταν μουσικοί, απ᾽ την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ψυχή και δημιουργός της αξιέπαινης αυτής μουσικής πρωτοβουλίας ήταν ο Μαέστρος κ. Ευάγγελος Αραμπατζής, 30 ετών, διευθυντής της ΣΟΝΕ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως μαέστρος σε ηλικία μόλις 19 ετών.
Νομίζω ότι του ταιριάζει ο τίτλος της όπερας του Bizet. Η μόνη μου παρέμβαση στον τίτλο ήταν να αλλάξω τον πληθυντικό σε ενικό, αφαιρώντας το τελικό σίγμα (s): Le pêcheur de perles (Αλιεύς μαργαριταριών) Ευάγγελος Αραμπατζής!
“Αλιεύς” ο Μαέστρος, των καλύτερων νέων, ταλαντούχων μουσικών, οι οποίοι συνθέτουν το μουσικό σύνολο που λέγεται ΣΟΝΕ κι έργο τους είναι η προβολή της μουσικής παράδοσης της πατρίδας μας.
Είχα την εξαιρετική τιμή, να εκπροσωπήσω την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην ως άνω εκδήλωση και να μεταφέρω στους 3.000 και πλέον θεατές και στους 1.180 συμμετέχοντες μουσικούς τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευλογίες Του.
Τη βραδιά εκείνη, όσοι ήμασταν παρόντες, ζήσαμε μια “νύχτα μαγεμένη, θεϊκή έκσταση, γοητευτική ανάμνηση”, για να δανειστώ λίγους στίχους από την όπερα του Bizet. Βιώσαμε το αποτέλεσμα, όχι μόνον μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας, αλλά και τη δυναμική της συνεργασίας, απολαμβάνοντας τη μελωδία από 1.180 συμμετέχοντες, όλους μαζί επί σκηνής, μουσικοί, τραγουδιστές, μέλη χορωδιών, μέλη φιλαρμονικών ορχηστρών και μουσικών σχολείων, σε μια ιστορική σύμπραξη με το ΜΑΖΙ και με την υποστήριξη αρκετών χορηγών.
Τόσο τα έργα των καινοτόμων συνθετών που παρουσιάστηκαν, όσο και η εκτέλεση και ερμηνεία τους, διέγειραν συναισθήματα και συνήγειραν αισθήσεις, χάρη στη διαχρονικότητα της μουσικής τους καρποφορίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας, σημείο αναφοράς της κοινωνίας μας και της εποχής μας.
Δημιουργός και “αλιεύς” ο Μαέστρος, δημιουργοί και εκφραστές της πολιτιστικής μας διπλωματίας οι 1.180 συμμετέχοντες στη συναυλία της 4ης Μαρτίου, με την συμμετοχή του πολυτάλαντου 10χρονου πιανίστα και συνθέτη Στέλιου Κερασίδη. Όλοι τους, οι 1.180 συμμετέχοντες μουσικοί, τα 1.180 “μαργαριτάρια”/ταλέντα, είναι οι πρεσβευτές της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας!
Μια προσευχή και μια ευχή για όλους τους. Η Κυρία Θεοτόκος, η “κόχλος η τον θείον μαργαρίτην προαγαγούσα”, η “κοχύλη”, η “πορφύραν θείαν βάψασα, εξ αιμάτων της, τω Βασιλεί των Δυνάμεων”, η Παναγία μας, που στον Ακάθιστο Ύμνο παρομοιάζεται με κογχύλι πορφύρα, που μέσα της φιλοξένησε τον πολύτιμο μαργαρίτη, το Χριστό, να ευαγγελίζεται σε όλους “χαράν μεγάλην”!
Χρόνια πολλά, Μαέστρο! Υγιής κατ᾽ άμφω, πολύχρονος και δημιουργικός!