19.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την ολοκλήρωση της επισκέψεώς του στη Λιθουανία

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα τη φιλόξενη Λιθουανία και τον λαό της, που διαχρονικά αγωνίστηκε σθεναρά για την ανεξαρτησία του και τη διαφύλαξη της ταυτότητός του, και ο οποίος μέχρι σήμερα υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά, αρχές και αξίες, όπως τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου, τη θρησκευτική ελευθερία, την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Εξοχ. κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Εξοχ. κυρία Πρωθυπουργό και την έντιμη Κυβέρνηση της Λιθουανίας, την Εξοχ. κυρία Πρόεδρο της Βουλής, για τις συναντήσεις που είχαμε, τα φιλόξενα αισθήματά τους, τη μεταξύ μας εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία, και εν γένει για την τιμή που εκδήλωσαν, αυτές τις ημέρες, με κάθε τρόπο, προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και ειδικότερα προς τη μετριότητά μου και προς τα μέλη της συνοδείας μου.

Ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τους Εξοχ. Πρέσβεις της Τουρκίας, της Ελλάδος και των ΗΠΑ για τις συναντήσεις που είχαμε.

Ευχαριστούμε τον αδελφό ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο Βίλνιους, Πρόεδρο του Συμβουλίου των ΡΚ Επισκοπικών Συνελεύσεων Ευρώπης, για τον σεβασμό και τα αισθήματα αγάπης με τα οποία καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την ευγενική του πρόσκληση να επισκεφθώ το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Οστρομπράμσκα, καθώς επίσης και για την υποδοχή στο Επισκοπικό του Μέγαρο.

Λυπάμαι που δεν εκδηλώθηκαν ανάλογα αισθήματα από την πλευρά του Μητροπολίτου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Λιθουανία Ιερωτ. κ. Ιννοκεντίου. Άκουσα ότι μέσω ανακοινώσεως πρότεινε να επισκεφθώ και να προσκυνήσω στη Μονή του Αγίου Πνεύματος. Παραταύτα ουδέποτε έλαβα σχετική πρόσκληση, ούτε εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες προκειμένου να καλωσορίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Εμείς από την πλευρά μας είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου τους πέντε προσφάτως αποκατασταθέντας Ορθοδόξους κληρικούς. Τους συναντήσαμε, τους ευλογήσαμε πατρικώς, τους ενισχύσαμε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την Εκκλησία διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στη Λιθουανία. Και χαιρόμεθα γιατί κατά την εδώ παραμονή μας οι Ορθόδοξοι Λιθουανοί αδελφοί και αδελφές μας, αλλά και οι διαβιούντες εδώ Έλληνες, Ουκρανοί, Ρουμάνοι και Λευκορώσσοι μας υποδέχθηκαν και εκδήλωσαν τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας.”

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ