20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα 80χρονα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια λειτουργίας της.

Ογδόντα χρόνια, η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, έχοντας περάσει από διάφορα στάδια και αλλαγές, έχει να επιδείξει μια ιστορία με σημαντικούς σταθμούς, μεγάλους δασκάλους του πνεύματος που πέρασαν από τα έδρανά της, πολύπλευρο έργο, σημαντικά (και πρωτοποριακά) προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, διεθνείς συνεργασίες που συμβάλλουν σημαντικά στην εξωστρέφεια αλλά και μια πολυπολιτισμικότητα μοναδική, με φοιτητές από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια των 80 ετών, υπήρξαν κάποιες αλλαγές, μέσα από τις οποίες σήμερα έχουμε δύο τμήματα με τρία διαφορετικά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών: το Τμήμα Θεολογίας και την Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (σ.σ. κομμάτι του Τμήματος Θεολογίας) και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού», ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, μιλώντας για το σήμερα της Σχολής.

«Υπάρχουν αντικείμενα που συνδέουν τη θεολογία με την ιατρική, τη βιοηθική, τον τουρισμό, τα μαθηματικά, τον κινηματογράφο, τις τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση κ.ο.κ.», λέει ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Σκεφτείτε», προσθέτει, “και τα προγράμματα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για το περιβάλλον σε μία εποχή που πολύς κόσμος δεν ήξερε τι σημαίνει. Όταν, για παράδειγμα, έλεγαν ο “ πράσινος” Πατριάρχης, πολλοί θεωρούσαν ότι αυτό εικονίζει μια κομματική ταυτότητα. Αλλά ο “ πράσινος” Πατριάρχης είναι ο Πατριάρχης της προσευχής για το περιβάλλον. Η ευθύνη της Εκκλησίας δεν είναι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά είναι και για το φυσικό περιβάλλον. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ευθύνη του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πολύ νωρίς το κατάλαβε αυτό και πολλοί συνάδελφοι εντάσσουν ενότητες στα μαθήματά τους, τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον”.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον Κοσμήτορα κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Άρχοντα Διδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ