18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ο π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης απαντά στον “Ορθόδοξο Τύπο”

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Σεβόμενος το πανελλήνιο πένθος για την τραγωδία των Τεμπών προτίμησα να μην ασχοληθώ με τον «Ο.Τ.» αυτές τις μέρες. Αν και ακόμη έντονη είναι η θλίψη για τον άδικο θάνατο τόσων ανθρώπων, η καθημερινότητα πολλές φορές μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε άλλους ρυθμούς από αυτούς που επιθυμούμε. Γι’ αυτό λοιπόν έρχομαι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα από της δημοσιεύσεως της υποτιθεμένης απαντήσεως της συγκεκριμένης εφημερίδας σε μένα να της κάνω τη χάρη και να ασχοληθώ και πάλι μαζί της, παρότι σίγουρα θα είχα κάτι πιο καλό και παραγωγικό να κάνω.

Ενοχλήθηκε ο «Ορθόδοξος Τύπος» από το άρθρο μου «Αποκριάτικες μεταμορφώσεις» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Φως Φαναρίου» και μου απαντά με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο Μητροπολίτης Γερμανίας ευρίσκεται όπισθεν της επιθέσεως κατά του «Ο.Τ.»;

Όπως πάντα ο «Ο.Τ.» πετάει το μπαλάκι από δω κι από κει και όπου πάει, αρκεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έτσι και τώρα, γράφει έναν τίτλο άσχετο εντελώς βάζει ένα ερωτηματικό και αμολάει την λάσπη του ανακατεμένη με μελάνη για να δημιουργήσει από την αρχή ομιχλώδες τοπίο κατά την αγαπημένη του τακτική. Πάντα σε τεθλασμένες και γωνιακές γραμμές κινείται ο «Ο.Τ.», ο οποίος έχει μάλλον αλλεργία στην ευθεία και στην ευθύτητα.  Εντελώς άσχετος ο τίτλος του άρθρου και με τα γραφόμενά μου αλλά και με την απάντηση του «Ο.Τ.».

Διαβεβαιώ λοιπόν τον «Ο.Τ.» ότι ουδέποτε αρθρογράφησα κατόπιν υπαγορεύσεως ή παραγγελίας και πάντα τα άρθρα μου απηχούν τις απόψεις μου, επομένως και αυτό το άρθρο που τον αφορά από το πρώτο γράμμα έως την τελευταία τελεία είναι κατάδικό μου.

Όσον δε αφορά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας είμαι σίγουρος ότι στον «Ο.Τ.» γνωρίζουν πολύ καλά την ντομπροσύνη του, αλλά και εκτός αυτού έχει τόσο έργο με το οποίο ασχολείται, που δεν του μένει χρόνος να ασχοληθεί με τέτοιου είδους «παιδικά παιχνίδια» του «Ο.Τ.».

Ο «Ο.Τ.» γράφει, σέβεται την ιεροσύνη μου και γι’ αυτό «δεν θα εκπέσει εις το αυτό υφολογικόν επίπεδον» με εμένα, που δεν σέβομαι, όπως ισχυρίζεται «τουλάχιστον τις «εικόνες Θεού» των μελών και των εργαζομένων της ΠΟΕ αλλά και των συνεργατών-αρθρογράφων του «Ο.Τ.». Από που βγαίνει τώρα αυτό το συμπέρασμα μόνο ο «Ο.Τ.» γνωρίζει, αυτός αναφέρθηκε σε «αχυρώνα». Αν τώρα με αυτήν του την αναφορά ήθελε να περιποιήσει τιμή σε αυτούς που βρίσκονται στον αχυρώνα που αναφέρει, τότε συγγνώμη, αλλά ας ρίχνουν μια ματιά στο λεξικό πριν χρησιμοποιήσουν κάποιες λέξεις που μπορεί μεν να είναι «πιασάρικες», (άντε πάλι, σας δίδω άλλη μια ευκαιρία να ασχοληθείτε με το υφολογικόν μου επίπεδον), και να δημιουργούν εντυπώσεις όπως εν προκειμένω η λέξη αχυρώνας, δεν είναι όμως οι πιο κατάλληλες. Γιατί εμπλέκει τώρα εργαζομένους αρθρογράφους κ.ά. ανήκει προφανώς στην τακτική του να χρησιμοποιεί άσχετες αναφορές, όπως και στον τίτλο του απαντητικού σε μένα άρθρου του μόνο και μόνο για να θολώνει τα νερά και να οδηγεί τα πράγματα εκεί που θέλει. Καιρός μάλιστα είναι και για τον «Ο.Τ.» να καταλάβει πως όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες Θεού και να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό σε όλους και όχι κατ’ επιλογή.  Όσο δε αφορά στο σεβασμό στην ιερωσύνη μου, τον έχω γευθεί και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει από πλευράς του κανένας σεβασμός στο ράσο γενικώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κληρικών που είναι ομοϊδεάτες του. Για να καταλάβουμε δε πόσο μεγάλος είναι ο σεβασμός του «Ο.Τ.» προς την ιερωσύνη και το ράσο γενικότερα ας θυμηθούμε ότι: «Για το αδίκημα της δημοσιεύσεως απολύτως ψευδών, συκοφαντικών και υβριστικών ισχυρισμών, καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος», καθώς και της ηλεκτρονικής σελίδας «www.orthodoxostypos.gr», που κατά το παρελθόν είχαν δημοσιεύσει συκοφαντικά και, εν γνώσει τους, ψευδή κείμενα, κατά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της Ομογένειας και κυρίως κατά του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου». Όμως μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Η πλειονότης του Ορθόδοξου Κλήρου και κυρίως οι ασκούντες οποιαδήποτε διοίκηση εντός της Εκκλησίας έχουν γίνει στόχος του «Ο.Τ.» ουκ ολίγες φορές.

Γράφει ο «Ο.Τ.» πως αμνηστεύω πάντοτε με προθυμία οτιδήποτε στους ρασοφόρους και βάζει αποσιωπητικά για να θολώσει όπως πάντα τα νερά και να οδηγήσει τον αναγνώστη εκεί που θέλει, ενώ συνεχίζει, καραδοκώ να ψέξω χριστιανούς (όπως αυτούς εννοείται) οι οποίοι απλώς υπενθυμίζουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκείνο λέει που είχε διαμηνύσει ο Όσιος Παΐσιος προς τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα: «Πείτε του, ότι η Εκκλησία δεν είναι καράβι του, διά να την κατευθύνει εκεί όπου ο ίδιος θέλει».

Τώρα όσον αφορά σε μένα, ένα μόνο έχω να δηλώσω, ότι δεν αμνηστεύομαι κανέναν, αλλά ως οφείλω σέβομαι την Εκκλησία, εν αντιθέσει με αυτούς του «Ο.Τ.» που αμνηστεύονται πραγματικά όποιον επιτίθεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εδώ μάλιστα επιστρατεύονται και λόγο δήθεν του Οσίου Παϊσίου για να γίνουν πιο πιστευτοί. Δεν σέβονται ούτε ανθρώπους, ούτε αγίους! Παραμένει βεβαίως απορίας άξιον πώς ο Όσιος Παΐσιος απευθύνεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο διά του Χαλκηδόνος Μελίτωνος! Και νεκρούς ανασταίνει ο «Ο.Τ.» προκειμένου να προσδώσει εγκυρότητα στα γραφόμενα του!

Το κείμενό μου γράφουν παρουσιάζει αντιφάσεις. Δεν εκφράζω με βεβαιότητα την υποστήριξη του «Ο.Τ.» στον «ΚΑΙΡΟ» ούτε διερωτώμαι αν το άρθρο του είναι υποστηρικτικό ή υποτιμητικό. Απλά οι του «Ο.Τ.» μάλλον δεν κατάλαβαν ότι το σχόλιό μου αυτό εμπεριέχει ειρωνική διάθεση, διότι μόνον τέτοια δημιουργούν κάποιες φορές τα γραφόμενά του. Επειδή δε αναφέρομαι στο ίδιο άρθρο μου και στην απεριόριστη υποστήριξη που παρέχει ο «Ο.Τ.» σε όσους επιτίθενται στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ιδιαιτέρως στου Ρώσους αναφέρεται σε δήθεν αντιφάσεις μου και για να με μεμφθεί επικαλείται τον άθεο Βολτέρο προκειμένου να με αντιμετωπίσει. Γιατί ασχολούμαι με τον «Ο.Τ.» ενώ δηλώνω ότι λίγη σημασία πρέπει να του δίνουμε, όπως γράφει, το κάνω μόνο και μόνο για να μην νομίζουν ότι παίζουν σε άδειο γήπεδο και ξεγελούν κάποιους.

Όσον δε αφορά στην επίκληση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου ως «ξεθεμελιωτού» όπως γράφει για «κάθε επιχείρημα του Φαναρίου σχετικώς με το Ουκρανικόν», ο «Ο.Τ.» δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που αναφέραμε παραπάνω, ότι δηλαδή συμμαχεί άκριτα με οποιονδήποτε αρκεί αυτό που λέει ή κάνει να είναι εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τον Μακαριώτατο Άγιο Αλβανίας τον έχουν περάσει μέχρι τώρα «γενεές δεκατέσσαρες», τώρα όμως που τους συμφέρει ο λόγος του τον επικαλούνται και μάλιστα ως ισχυρό επιχείρημα.

Για δε τον αείμνηστο ιδρυτή της ΠΟΕ Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο να είναι σίγουροι πως αν βρισκόταν σήμερα στη ζωή ή θα τους απομάκρυνε όλους αυτούς του «Ο.Τ.» ή θα έφευγε αυτός και μάλλον θα έγραφε και βιβλίο με τίτλο «Ο Ορθόδοξος Τύπος χωρίς μάσκα»!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ