21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επισήμως επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 7η Μαρτίου 2023, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο προσφάτως εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος, στο πλαίσιο της ειρηνικής επισκέψεώς του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες Γεώργιο Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, και Γρηγόριο Ιωαννίδη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Αρχιεπισκοπής.

Τον Μακαριώτατο και την τιμία συνοδεία του, την οποία κατά την μετάβαση τους στην Σχολή συνόδευαν τιμητικώς ο εκ των Εφόρων αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, και ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας, υποδέχθηκε στην είσοδο της Σχολής ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός μετά της περί αυτόν αδελφότητος, ενώ παρόντες κατά την υποδοχή ήταν και ο δραστηριοποιούμενος στην Κύπρο Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αριστείδης Βικέτος και άλλοι δημοσιογράφοι.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, χαρμοσύνως ηχούντων των κωδώνων της Μονής, προσκήνυσαν στο ναΰδριο της Αγίας Τριάδος, όπου εψάλη και το Πολυχρόνιον του Αρχιεπισκόπου, ευλογούντος του παρόντας κληρικούς και εργαζομένους της Σχολής. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής, όπου επισήμως τὸν προσεφώνησε ο Καθηγούμενος, εκφράζοντας την βαθεία χαρά της Σχολής επί τη παρουσία του Μακαριωτάτου και της συνοδείας του, αλλά και αναφερόμενος στους αρρήκτους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Θεολογική Σχολή με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, λόγω της πλειάδας Κυπρίων σπουδαστών της Σχολής, αλλά και λόγω της δράσεως Χαλκιτών αποφοίτων, ιεραρχών του Φαναρίου, επ΄ ωφελεία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την επίσκεψή του στην Σχολή, τονίζοντας παραλλήλως την απόλυτη αναγκαιότητα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει στην έδρα του μια Θεολογική Σχολή και μάλιστα με τον τρόπο και την οργάνωση λειτουργίας της Χάλκης.

Μετά την ανταλλαγή συμβολικών δώρων, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στις ιστορικές αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες των σπουδαστών, την πλούσια Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, ενώ παρακάθησαν στην προς τιμήν του Μακαριωτάτου παρατεθείσα τράπεζα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ