16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος «ο αυτός χθες και σήμερον»

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η αριστοτεχνική – και άθλια μαζί – ρωσική προπαγάνδα, διά του καθηρημένου μητροπολίτου πρ. Κλιν Λεωνίδα, προκειμένου να πλήξει με κάθε τρόπο το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, με αφορμή την πρόσφατη ποιμαντική περιοδεία στην Κένυα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, διέδωσε διάφορα μυθεύματα και περιεκόσμησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με «στέφανο ύβρεων».

Μεταξύ άλλων γράφτηκε ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ δεν έλαβε μόνο ηθική στήριξη, αλλά και επικοινωνιακή, δηλαδή τού δόθηκαν «σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων». Έτσι ερμηνεύει η ρωσική προπαγάνδα το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έλαβε δώρα από ιθαγενείς, τα οποία φόρεσε, τιμώντας έτσι το ποίμνιό του ή έκανε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα καθ’ υπαγόρευσιν.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τον εναγκαλισμό των ιθαγενών και των τοπικών εθίμων τους, ο Πατριάρχης τα έχει ως πρακτική ήδη από Μητροπολίτης Καμερούν. Δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε «επικοινωνιακό». Υπάρχει άφθονο οπτικοακουστικό υλικό που μαρτυρεί ότι ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος είναι, ως προς την ποιμαντική προσέγγιση των Αφρικανών χριστιανών, «ο αυτός χθες και σήμερον». Αναλλοίωτος.

Δυστυχώς, και οι εγχώριοι ελλαδίτες ευσεβιστές στοιχήθηκαν στην ρωσική προπαγάνδα και ..διέρρηξαν τα ιμάτια τους – φαρισαίοι και υποκριτές – γιατί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δέχθηκε να αναγορευθεί σε «επίτιμος φύλαρχος» και να φορέσει τα διακριτικά των ηγετών της φυλής Νάντι.

Μέχρι και ο πρ. Καλαβρύτων Αμβρόσιος «σκανδαλίστηκε» από το γεγονός και έγραψε για «μετασχηματισμό» του «περιβόητου» Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο πρ. Καλαβρύτων που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ιεραποστολή και δη στην Αφρική.

Πάντως, ο Πατριάρχης Θεόδωρος παραμένει απτόητος από τις επιθέσεις των «αδελφών» και συνεχίζει την πορεία του προς τα έθνη «εν πνεύματι και αληθεία», κηρύσσοντας την αγάπη του Χριστού στους εγγύς και τους μακράν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ