21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα η Έκθεση: “ΙΜΒΡΟΣ Νήσος Παιπαλόεσσα” προς τιμήν του Πατριάρχου

Βαρθολομαίου Οικουμενικού Πατριάρχου

Γενέθλιον φιλόδωρον

Εν Αθήναις Έκθεση: «ΙΜΒΡΟΣ Νήσος Παιπαλόεσσα»

Κυριακή της Ορθοδοξίας, ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τέταρτη στάση της Παιπαλόεσσας Ίμβρου στην Ελλάδα. Τέταρτο άναμμα καντήλας προσευχής, τιμής, μνήμης, ελπίδας. Μετά την συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη και την Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, τις επάρχουσες φιλόξενες πόλεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου, το πατριαρχικό Μέτσοβο και το Αμφιλόχιο Άργος της Αμφιλοχίας, η έκθεση προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με τον τίτλο «ΙΜΒΡΟΣ Νήσος Παιπαλόεσσα» έφτασε στο κλεινόν άστυ, την Αθήνα, στο μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, στο ανάκτορο της ιερής κληρονομιάς, όπου η φλόγα της Ιωνικής Γης συνεχίζει να καίει φωτίζοντας την Ελληνική ψυχή των ευλογημένων και εμπνευσμένων.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αξιότιμου κ. Κωνσταντίνου Α. Τασούλα, και παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση της Εστίας Νέας Σμύρνης και του Συλλόγου Ιμβρίων. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς οι οποίοι συνεχίζουν να εμπνέονται από την κληρονομιά της Βασιλίδος των Πόλεων και εργάζονται ακάματα για την διάσωση και διάδοσή της. Προσπαθήσαμε και επικοινωνήσαμε προσωπικά με όσους εντοπίσαμε. Όλοι τους ανεξαιρέτως πρόθυμα και πρόσχαρα δέχτηκαν να δηλώσουν την παρουσία τους τόσο με την αποστολή του λογότυπου τους για την αφίσα της εκδήλωσης όσο και με την προβολή της έκθεσης προς όφελος της Μητρός Εκκλησίας, Του Υψηλού Τιμώμενου Προσώπου Της και της μαρτυρικής πατρίδας Του και είναι οι κάτωθι:

Εστία Θεολόγων Χάλκης, Αδελφότητα Οφφικιάλων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία η Παμμακάριστος», Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών,  Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, Σύνδεσμος Ιωακειμειάδων Αθηνών, Σύλλογος Ζαππίδων, Σύνδεσμος Κεντρικιάδων, Σύλλογος Κεντρικής Σχολής Ταταούλων, Πολιτιστικός Μορφωτικός, Φιλανθρωπικός και  Φιλαθλητικός Σύνδεσμος Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως, Αθλητικός Όμιλος «Ταταύλα», Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας, Μορφωτικός  Σύνδεσμος Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως «Ο Άγιος Νικόλαος», Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου «Ο Ταξιάρχης», Σύλλογος Πριγκηπιανών « Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς», Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου», Σύλλογος Τενεδίων «Ο Τέννης», Ο εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως, Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, Σύνδεσμος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Κωνσταντινουπολιτών, Ρωμηών Πράξεις, «Επτάλοφος» Ιστορική Βιβλιοθήκη Μελέτης και Έρευνας, Εταιρεία Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής, Ίδρυμα Υποστήριξης Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ευχαριστούμε όλους που συγκινητικά, άμεσα, αυθόρμητα, ενθουσιωδώς και αφιλοκερδώς προσέτρεξαν και συμπαραστάθηκαν ο καθένας με τον τρόπο του για την πληρότητα αυτής της έκθεσης με στόχο, τον ιστορικό και κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα της:

Την Α.Θ.Π. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ηπειρώτη κ. Κωνσταντίνο Α. Τασούλα, τον αείμνηστο εγκάρδιο ΡΩΜΙΟ φίλο, φωτογράφο και ρεπόρτερ Νικόλαο Μαγγίνα, τον παιδικό φίλο μουσικό και φωτογράφο, καλλιτεχνικό επιμελητή των φωτογραφιών της έκθεσης κ. Νίκο Κουκή, τον αδελφικό Κωνσταντινουπολίτη φίλο, κ. Δημήτριο Παλαβίδη, τον Ίμβριο Αγριδιώτη πατριώτη φωτογράφο κ. Κωνσταντίνο Βάντσο, τον εγκάρδιο φίλο καθηγητή βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης κ. Γεώργιο Φουστέρη, τον Κωνσταντινουπολίτη Ιμβριώτη Αγιοθοδωρίτη μουσικολογιώτατο φίλο, ψάλτη και καθηγητή κ. Στέλιο Μπερμπέρη, Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου, τον δοτικό Αγιοθοδωρίτη φωτογράφο κ. Μιχάλη Σακάτη, τις αείμνηστες Ἰμβριες προσωπικότητες, Ανδρέα Μουστοξύδη και Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό, τον Γερμανό καθηγητή και περιηγητή Henrico Kiepert για τον Χάρτη της Νήσου Ίμβρου, τον εντιμότατο Ιμβριώτη Γλυκιανό αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Γιαννάκη, τμηματάρχη μελετών και έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρο της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, την ανοιχτόκαρδη Ίμβρια χημικό κα Βάσω Ξεινού από το χαλασμένο Σχοινούδι, φωτογράφο «του χειροπιαστού φευγαλέου και άπιαστου» της Ίμβρου, τον  μετά μεγίστης τιμής, πίστης, παρρησίας και πάθους Πατριαρχικό Καππαδόκη αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Προυσαλίδη, ιερατικώς προϊστάμενο ιερού ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, τον Ηπειρώτη γλύπτη της ζωής της αγέρωχης Πίνδου, καθηγητή της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων και τους εθελοντές του, το Δ.Σ.  και τους υπαλλήλους της Εστίας Νέας Σμύρνης για την φιλοξενία της έκθεσης, τον αξιότιμο Πρόεδρο της Εστίας Θεολόγων Χάλκης καθηγητή κ. Νικόλαο Ξεξάκη, τον ευγενή και πρόσχαρο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συμπαραστάθηκαν και εκ παραδρομής διαφεύγουν, όλους τους επισκέπτες της έκθεσης, όλους όσοι την προέβαλαν, Tον Οικουμενικό Πατριάρχη και όλους τους Ιμβρίους εν Ελλάδι και Τουρκία, η αγάπη και ο αγώνας των οποίων για την πατρίδα τους ενέπνευσαν την δημιουργία της.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου για την προσφορά χρόνου, κατανόησης, συμπαράστασης και υλικών μέσων και τον Πανάγαθο Θεό, που με αξίωσε να επιμεληθώ και αυτή την έκθεση.  

Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης

Eκπαιδευτικός

Θεσσαλονικεύς εκ Φερτεκίου Καππαδοκίας.                                                                       

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ