13.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (19-20 Φεβρουαρίου 2023)

Αυστραλίας Μακάριος: «Η παρουσία μοναχών αποτελεί μια ορατή υπενθύμιση της αιώνιας Βασιλείας του Θεού»

Την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη και ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας, στο Bankstown του Σύδνεϋ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους των Κατηχητικών Σχολείων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ενώ στη συνέχεια παρακάθησε στο ετήσιο Γεύμα για την υποστήριξη του οικοδομικού προγράμματος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης Mangrove, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα της εκκλησίας της Αγίας Ευφημίας.

Ενώπιον του π. Ευσεβίου, Ηγουμένου της Μονής Παντανάσσης, του γέροντος π. Στεφάνου, Προηγουμένου της Μονής, των μελών της μοναστικής αδελφότητας, κληρικών και πλήθους λαϊκών που τίμησαν με την παρουσία τους την ερανική εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταρχάς για τη σημασία της εν Χριστώ αγάπης και ενότητας, η οποία συνιστά πρόγευση της αιωνίου ζωής κοντά στον Κύριο. Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι αυτή η εν Χριστώ αγάπη και ενότητα έφερε όλους κοντά, σε ένα γεύμα για την υποστήριξη του ιερού έργου που επιτελεί η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης.

«Είμαστε όλοι εδώ, διότι εκτιμούμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι μοναχοί και οι μοναχές μας στα μοναστήρια ευρύτερα», τόνισε και επισήμανε: «Πράγματι, η σημασία των ακμαζόντων μοναστηριακών κέντρων σε μια Εκκλησία, σε μια Αρχιεπισκοπή, όπως η δική μας εδώ στους Αντίποδες, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται. Η παρουσία αγίων μοναχών και μοναχουσών στον κόσμο σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή της Εκκλησίας. Αποτελεί μια ορατή υπενθύμιση, για όσους ζουν μέσα κοινωνία, όπως και εμείς, της πραγματικότητας και της πληρότητας που θα επικρατεί κατά την αιώνια Βασιλεία του Θεού, όταν πια πάψουν να υπάρχουν όλα τα άλλα».

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε πως ο μοναχισμός ουσιαστικά αποτελεί γνήσιο μάρτυρα των λόγων του Χριστού: «Πρώτα απ’ όλα να επιζητείτε τη Βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός Του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν» (Ματ 6:33). «Έχοντας παραμερίσει όλες τις γήινες φροντίδες», επισήμανε, «οι μοναχοί αντιπροσωπεύουν τη ζωή του Παραδείσου εδώ στο γη. Και με τον τρόπο αυτό, μάς επιτρέπουν να αναπνέουμε τον αέρα της Βασιλείας του Θεού όταν βρισκόμαστε ανάμεσά τους».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος χαρακτήρισε χρέος των μελών του σώματος της Εκκλησίας να στηρίζουν με όποιον τρόπο μπορούν τα μοναστικά κέντρα, ώστε να συνεχίζουν να ευημερούν και να προοδεύουν. Κατέκλεισε δε ευχόμενος ο Θεός να ευλογεί την Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove και όλα τα θεοφιλή έργα της μοναστικής αδελφότητος αυτής.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο επισκέφθηκε η δημοφιλής Ελληνίδα ερμηνεύτρια κ. Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας για τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου. Η κ. Πρωτοψάλτη, συνοδευόμενη από τη συνεργάτιδά της, κ. Τώνια Δραγούνη, μετέβη στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου έγινε δεκτή από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από κληρικούς των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής.

Η κ. Πρωτοψάλτη και η συνεργάτιδά της ξεναγήθηκαν αρχικά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου με ευλάβεια άναψαν από ένα κερί και ενημερώθηκαν για την ιστορία του.

Στη συνέχεια, έγιναν δεκτές με εγκαρδιότητα από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου είχαν μια μακρά και ποιοτική συζήτηση σχετικώς με τη ζωή της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας, τις δραστηριότητες και το έργο της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και το πολιτιστικό γίγνεσθαι στη φιλτάτη πατρίδα και στους κόλπους της Ομογενείας. Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, κ. Νία Καρτέρη.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εν γένει προσφορά της κ. Πρωτοψάλτη στον Ελληνικό Πολιτισμό και βεβαίως στο ελληνικό τραγούδι, της ευχήθηκε να έχει υγεία, έμπνευση και δύναμη, ώστε να συνεχίσει τη δημιουργική πορεία της στο μουσικό στερέωμα, ενώ προσέφερε, τόσο στην ίδια, όσο και στην κ. Δραγούνη, αναμνηστικά δώρα. Μεταξύ αυτών, ο αφιερωματικός τόμος, που εκδόθηκε με την επιμέλεια του ιδίου του Αρχιεπισκόπου, εξ αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Από την πλευρά της, η δημοφιλής ερμηνεύτρια, μετά το πέρας της συνάντησης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη φιλοξενία, ενώ δήλωσε: «Σήμερα ήταν μία ημέρα πολύ ξεχωριστή. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος μας υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Η ηρεμία, η ευγένεια, τα μεστά του λόγια, γεμάτα αγάπη, φως και πίστη, θα μείνουν χαραγμένα βαθειά στην καρδιά μας για πάντα. Μας ενέπνευσε η καθαρή του ματιά, μας γαλήνεψε την ψυχή, μας γέμισε αισιοδοξία».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε την κ. Πρωτοψάλτη για τις δηλώσεις της και ευχήθηκε καλή επιστροφή στην Ελλάδα, ενώ απέσπασε από τη διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια την υπόσχεση ότι θα επισκεφθεί και πάλι την πέμπτη ήπειρο.

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δέχθηκε στο γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο Σύδνεϋ, αντιπροσωπεία χοροδιδασκάλων και οργανοπαιχτών από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πέμπτη ήπειρο, καλεσμένοι της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεβασμιώτατο επισκέφθηκαν οι χοροδιδάσκαλοι κ. Ιωσήφ Βιγλάκης και κ. Ελευθερία Μανιουδάκη, καθώς και οι οργανοπαίχτες κ. Νικόλαος Καρκάνης (Κρητική Λύρα), κ. Τιμολέων Σαββάκης (Λαούτο) και κ. Μανούσος Κουναλάκης (Ασκομαντούρα).

Κατά την συνάντηση ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ρωτήσει και να μάθει για την πορεία των κρητικών χορών και της κρητικής μουσικής στη μεγαλόνησο, ενώ αντιστοίχως οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες της Εκκλησίας και των σωματείων για τη διατήρηση και διάδοση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και των κρητικών χορών στην Αυστραλία.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους κρητικούς επισκέπτες, ενώ εκείνοι τού πρόσφεραν μια χειροποίητη κρητική πετσέτα, όπως είναι το έθιμο για το καλωσόρισμα στην παράδοση της Κρήτης. Ακολούθησε γεύμα, προσφερόμενο από τον Σεβασμιώτατο, προς τιμήν των εκλεκτών επισκεπτών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ