23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πανήγυρις του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου στο Νιχώρι του Βοσπόρου

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη Πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό μας οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023, τελέσθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του γυναικωνίτη του Ιερού Ναού μας, πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τόν Σεβ. Επόπτη μας.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα και έτσι δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ενοριτών μας.

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Επόπτη μας και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερ. Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερ. Προϊστάμενος Νεοχωρίου, ενώ διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς.

Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το πανηγυρικό κόλλυβο, προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, κήρυξε τον θείο λόγο και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην Κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή εορτίων ευχών.

Το Νιχώρι, το οποίο σεμνύνεται για τον Άγιο που προήλθε από τα σπλάγχνα του, εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και καλά, γεμάτα από την ευλογία του Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Και του χρόνου με υγεία!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣ

Aziz Theodoros’u Anma Günü Kutlaması:

İstanbul Kilise geleneklerine uygun şekilde,din adamlarımız ve cemaatimizin katılımıyla idrak edilen kutlama ayinleri Metropolitimiz Sayın Athenagoras’ın riyasetinde gerçekleşmiştir.

16 Şubat Perşembe günü akşam duası Panayia kilisesi kadınlar mahfilinde bulunan Aziz Teodoros şapelinde, 17 Şubat Cuma günü de

anma ayini ana Kilisede Metropolitimiz yanısıra katılan Rahip Timotheos, Peder Konstantinos ve Diyakos Epifanios la yönetilmiş ve ilgili kollivalar kutsanmıştır.

Daha sonra gerçekleşen toplantı ve resepsiyonda Yeniköy’de doğup büyüyen bu Kutsal Azizin anısının saygı ve şerefle devam ettirilmesi temennisi ifade edilerek kutlamalar son bulmuştur.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ