ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι ενδιαφερόμενοι και φίλα προσκείμενοι στην εκκλησιαστική μουσική είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ακαδημαϊκή διάλεξη υψηλού επιπέδου, από τον άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρα Αλέξανδρο Λίγκα, διευθυντή του μουσικού συνόλου Capella Romana, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Η διάλεξη με θέμα «Η Χαμένη Μουσική της Αγίας Σοφίας. Το περιεχόμενο της και η σύγχρονη επανεύρεση του τυπικού του Βυζαντινού Καθεδρικού Ναού», αφορούσε την εξέλιξη της Βυζαντινής μουσικής και την αρχαιότερη μουσική παράδοση που καλλιεργήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ομιλητής ανέλυσε ιστορικά την πορεία της εκκλησιαστικής μουσικής, τη σύγκριση του Ιεροσολυμιτικού και του Βυζαντινού τυπικού, τις διάφορες ιστορικές διαδρομές, όπως η περίοδος της εικονομαχίας ή της Παλαιολόγειας ηγεμονίας. Επίσης, αναφέρθηκε σε Πατέρες της Εκκλησίας, ιστορικούς και ερμηνευτές όπως ο Αγιος Συμεών Θεσσαλονίκης και ο Αγιος Ρωμανός ο Μελωδός.
Οι παρευρεθέντες παρακολούθησαν τη σύγκριση χειρογράφων, άκουσαν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα της αρχαίας μουσικής παράδοσης, ενημερώθηκαν για το σπουδαίο έργο απόδοσης της παλαιάς Βυζαντινής παράδοσης, αρχικά στην Οξφόρδη της Αγγλίας το 2001 από τον Δρα Λίγκα και τους συνεργάτες του και εν συνεχεία σε διάφορες συναυλίες από το μουσικό σύνολο Capella Romana το οποίο και διευθύνει.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, «η παλαιότερη παράδοση επέτρεπε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού, είχε ευρύτερη χρήση ψαλμών και αντιφώνων και διαφορετική κάπως δομή όπως λόγου χάρη υπήρχε μουσική απόδοση του Αγιος ο Θεός» στην Ακολουθία του Εσπερινού.
Μετά το τέλος της ομιλίας, την οποία παρακολούθησαν πολλοί ακαδημαϊκοί, φοιτητές αλλά και φιλόμουσοι, ακολούθησαν ερωτήσεις κάποιες από τις οποίες ήταν πιο εξειδικευμένες και κάποιες ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως λόγου χάρη η ακουστική στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και η σημασία της. Κατά τη δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου συνεχίστηκαν ιδιωτικές συζητήσεις και δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς παρευρεθέντες να συνομιλήσουν με τον ομιλητή.