25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» Δημήτριος Λογοθέτης μιλά στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Δημήτριος Λογοθέτης, εκ των πλέον κορυφαίων στον οικονομικό και λογιστικό τομέα και ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ομιλεί για την «Ηγεσία των 100», την πορεία της Αρχιεπισκοπής, το όραμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, την Ελληνική Παιδεία, το Καταστατικό και άλλα τινά.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε τι σημείο θέλετε να αφήσετε την «Ηγεσία των 100» όταν λήξει η θητεία σας;

Δημήτρης Λογοθέτης: Νομίζω ότι έχουμε μία μοναδική ευκαιρία τώρα με τον καινούργιο Αρχιεπίσκοπο με το όραμα που έχει θέσει και με το ενδιαφέρον που πιστεύω ότι υπάρχει εκ μέρους των νέων να αναβαθμίσουμε την «Ηγεσία των 100» για την επόμενη φάση. Δεν θέλω να παρεξηγηθεί κανένας, αλλά η Ηγεσία δημιουργήθηκε πριν από 39 χρόνια και χρειάσθηκαν τόσα χρόνια για να φτάσουμε στον αριθμό των μελών που έχομε τώρα 1.200 με 1.300 άτομα, δηλαδή μέσο όρο 33 καινούργια μέλη το χρόνο. Οταν σκεφτούμε ότι εδώ στην Αμερική έχουμε εκατό χιλιάδες stewards, αυτοί δηλαδή που είναι γραμμένοι στην Εκκλησία, που υποτίθεται ότι έχουν ενδιαφέρον για τη θρησκεία μας κι έχουν γραφτεί στην «Ηγεσία των 100» 1.300 σε 39 χρόνια δεν είναι αρκετό;

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι αυτό το όραμα του Αρχιεπισκόπου;

Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Δημήτριος Λογοθέτης ομιλεί στα νέα μέλη της Οργάνωσης στα πλαίσια του 32ου συνεδρίου στην Αριζόνα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Δ. Λογοθέτης: Θέλει να δει μία μεγάλη και δυνατή Κοινότητα εδώ στην Αμερική. Να προγραμματίσουμε για τα επόμενα εκατό χρόνια, να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε όλοι μας και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής, Μητροπόλεων κ.λπ. γιατί έχουμε τεράστιες δυσκολίες.

«Ε.Κ.»: Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ενωμένοι;

Δ. Λογοθέτης: Οχι.

«Ε.Κ.»: Εξηγείστε γιατί;

Δ. Λογοθέτης: Εχουμε 550 κοινότητες, οι μισές κοινότητες θα είχαν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα εάν δεν υπήρχε το φεστιβάλ κάθε χρόνο, το οποίο βοηθάει βέβαια αλλά με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν όλο και λιγότεροι εθελοντές. Στο επίπεδο της Αρχιεπισκοπής, αλλά και των Μητροπόλεων υπάρχει πρόβλημα διότι οι προτεραιότητες που έπρεπε να υπάρχουν, δεν υπάρχουν καθόλου λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Ε.Κ.»: Εννοείτε πως η Αρχιεπισκοπή έχει πρόβλημα;

Δ. Λογοθέτης; Οταν ήλθε ο Αρχιεπίσκοπος εδώ πριν 3–4 χρόνια η Αρχιεπισκοπή είχε πτωχεύσει ουσιαστικά. Είχε παθητικό 13 εκατομμύρια, δεν θυμάμαι ακριβώς. Ηταν το πρόβλημα του Αγίου Νικολάου, οι συντάξεις των ιερέων, όταν τα δούμε όλα αυτά θα δούμε ότι η Εκκλησία της Αμερικής είχε και συνεχίζει να έχει πρόβλημα κι ότι δεν μαζεύομε αρκετά χρήματα για να προωθήσουμε τις προτεραιότητες που πρέπει.

«Ε.Κ.»: Ομως κάθε φορά που ομιλεί ο Αρχιεπίσκοπος λέγει ότι πηγαίνομε πάρα πολύ καλά, καθώς και οι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής με πρωτεργάτρια την Ελεν Αλλεν.

Δ. Λογοθέτης: Ολους αυτούς τους ξέρω πολύ καλά. Η εικόνα που παρουσιάζομε είναι η πραγματική και είναι πολύ πιο καλύτερη από αυτή που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος. Εχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Πρέπει να μαζέψουμε χρήματα για να συνεχίσουμε για άλλα εκατό χρόνια.

Οσο για άλλα θέματα όπως η Ελληνική Εκπαίδευση έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή σ’ αυτή. Από μία μελέτη που έγινε στις κοινότητες αναφορικά με το ποιες διακονίες να συνεχίσουν και ποιες να καταργηθούν, οι απαντήσεις που ήλθαν έλεγαν να καταργηθεί τελείως, δηλαδή να σβήσει η ελληνική εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της Ηγεσίας του 100 Δημήτριος Λογοθέτης ομιλεί κατά τη διάρκεια γεύματος ανταλλάσσοντας σκέψεις με τους συνέδρους για το μέλλον της Εκκλησίας στην Αμερική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

«Ε.Κ.». Αυτό τι σας λέγει;

Δ. Λογοθέτης: Μου λέγει ότι δεν είναι προτεραιότητα για τον Ελληνισμό η Ελληνική Εκπαίδευση στο επίπεδο που πρέπει.

«Ε.Κ.»: Μήπως αυτό σημαίνει ότι έχουμε ιερείς, αλλά και κοινοτάρχες που είναι ανθέλληνες;

Δ. Λογοθέτης: Δεν θα ήθελα ποτέ να πιστέψω ότι έχουμε δημιουργήσει ανθέλληνες. Τα έσοδα σε κάθε κοινότητα είναι πολύ λίγα εν συγκρίσει με τις δυνατότητες του Ελληνισμού.

«Ε.Κ.»: Η κοινότητα έχει χρήματα για να καταβάλλει μεγάλους μισθούς ιερέων των 150 χιλ. και πάνω και δίνει στους δασκάλους από 350 μέχρι 600 δολάρια το μήνα. Καμία μέριμνα για τους δασκάλους και για τα σχολεία. Οταν ήλθε εδώ ο Αρχιεπίσκοπος είχε κάνει εξαγγελίες για την ελληνική γλώσσα, Παιδεία κ.λπ. φέτος στις εκδηλώσεις ούτε καν παραβρέθηκε.

Δ. Λογοθέτης: Ηταν στην «Ηγεσία των 100».

«Ε.Κ.»: Οι προτεραιότητες ποιες είναι;

Δ. Λογοθέτης: Δεν μπορεί να μην είναι στην «Ηγεσία των 100». Η μόνη ελπίδα που υπάρχει εδώ στην Αμερική για πολλά θέματα όπως ο Ελληνισμός είναι να συνεχίσουμε να μαζεύουμε χρήματα διά μέσου της «Ηγεσίας των 100». Ποιο άλλο ταμείο υπάρχει για την ελληνική εκπαίδευση; Εχουμε την AHEPA, έχουμε τόσους άλλους Οργανισμούς, δίνει κανένας σε σοβαρό επίπεδο για να προωθηθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί;

«Ε.Κ.»: Υπάρχει κάποιος ηγέτης που να μπει μπροστά και να το προωθήσει το θέμα; Είδατε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο αυτά τα τέσσερα χρόνια να κάνει μία σοβαρή προσπάθεια για την ελληνική γλώσσα;

Δ. Λογοθέτης: Εχει δημιουργήσει την Επιτροπή στην οποία συμμετέχω κι εγώ κι έχει βάλει ένα εκατομμύριο σ’ ένα λογαριασμό για την ελληνική εκπαίδευση. Κι εγώ θα ήθελα μέσω της «Ηγεσίας των 100» να μαζέψουμε χρήματα και για την ελληνική εκπαίδευση.

«Ε.Κ.»: Το ένα εκατομμύριο που αναφέρατε το έβαλε ο Αρχιεπίσκοπος από μία κληρονομιά μιας Ελληνοαμερικανίδας, δεν το έβαλε ούτε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ούτε της «Ηγεσίας των 100». Κι έβαλε άλλα 2,5 εκατομμύρια για να γίνει το ίδρυμα του Χάφιγκτον στη Θεολογική Σχολή.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου, ομιλεί προς τους συνέδρους του 32ου συνεδρίου της Οργάνωσης στην Αριζόνα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο πρόεδρος Δημήτριος Λογοθέτης την παρακολουθούν με προσοχή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Δ. Λογοθέτης: Οπως ξέρετε πρέπει να έχομε ιερείς. Τα μισά χρήματα πάνε στη Θεολογική Σχολή. Εχουμε δώσει 35 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια. Εάν δεν υπήρχε η «Ηγεσία των 100» δεν θα υπήρχε ούτε Θεολογική Σχολή, ούτε Ιονικό Χωριό, ούτε τίποτε.

«Ε.Κ.»: Φέτος εξαγγείλατε ότι δίνετε πέντε εκατομμύρια σε χορηγίες. Πόσα από αυτά θα πάνε στην ελληνική παιδεία, στα ελληνικά σχολεία;

Δ. Λογοθέτης: Τη στιγμή αυτή πολύ λίγα, δεν έχω μπροστά μου τον αριθμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υπό την αιγίδα της «Ηγεσίας των 100» καινούργιους λογαριασμούς γι’ αυτούς που μπορούν να δώσουν χρήματα επί πλέον από εκατό χιλιάδες με στόχο να υποστηριχθούν τρία μεγάλα θέματα: Οι ιερείς, η Νεολαία και η Ελληνική εκπαίδευση.

«Ε.Κ.»: Με τι ασχολούνται οι επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Κουλαρμάνης και ο ιερέας Τσαμκόπουλος, που έφερε ο Αρχιεπίσκοπος από τη Θεσσαλονίκη;

Δ. Λογοθέτης: Πρώτα πρώτα δεν έχουν χρήματα. Οταν ο κ. Κουλαρμάνης θέλει να μάθει πληροφορίες από κάθε Μητρόπολη πόσα σχολεία υπάρχουν, πόσους μαθητές έχουν δεν του δίνει κανείς σημασία.

«Ε.Κ.»: Γιατί; Σας λέγει κάτι αυτό;

Δ. Λογοθέτης: Μου λέγει ότι οι Μητροπολίτες, με εξαιρέσεις βέβαια, δεν έχουν καθόλου ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία κι ο Αρχιεπίσκοπος κάνει μια προσπάθεια και υποστηρίζει τον Ελληνισμό και τα Ελληνικά Γράμματα, αλλά πρέπει να τον βοηθήσουμε.

«Ε.Κ.»: Μας λέτε ότι δεν έχουν οι Μητροπολίτες ενδιαφέρον για την ελληνική παιδεία, κι έχει ο Αρχιεπίσκοπος;

Δ. Λογοθέτης: Σε γενικές γραμμές εκατό τοις εκατό.

«Ε.Κ.»: Η «Ηγεσία των 100», αλλά και άλλες παρεμφερείς Οργανώσεις όπως των Αρχόντων μήπως συνιστούν κλειστές λέσχες στις οποίες συμμετέχουν μόνο τα μέλη τους, η ελίτ; Γιατί η πλήθουσα Εκκλησία, οι απλοί άνθρωποι των κοινοτήτων να μην μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές;

Δ. Λογοθέτης: Δεν μπορώ να μιλήσω για τους Αρχοντες αν και είμαι Αρχων, αλλά όσον αφορά την «Ηγεσία των 100» ανοίξαμε το πρόγραμμα για τους νέους οπότε μπορεί να γραφτεί κάποιος νέος για 4 χιλ. τον χρόνο κι όταν φτάσει στην ηλικία των 40 ετών να δίνει 10 χιλ. τον χρόνο. Είχαμε φέτος στο συνέδριο 160 νέα παιδιά, το ένα τρίτο των συμμετασχόντων. Μπορεί κάθε μέλος να πληρώσει να έλθει κάποιος προσκεκλημένος του. Η «Ηγεσία των 100» δεν είναι ελίτ και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να γίνει.

«Ε.Κ.»: Ως μέλος της Επιτροπής του Καταστατικού, τι αλλαγές δρομολογούνται;

Δ. Λογοθέτης: Μέχρι τώρα δεν έχουμε τίποτε συγκεκριμένο, οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ γενικό επίπεδο, θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, οι περισσότεροι δεν ξέρουν ποιος διοικεί. Χτες, σ’ ένα τοπικό συνέδριο εδώ στη Φλόριδα που είμαι, που αποτελείτο από τους Αρχοντες της περιοχής, σηκώθηκε ένας κύριος Αρχοντας γεννημένος στην Αμερική και είπε ότι θέλω να αφαιρέσουμε την ελληνική σημαία μέσα από την Εκκλησία γιατί δεχόμαστε και προσήλυτους. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει η ελληνική σημαία. Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ