12.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος στα Θρακικά Σωματεία της Βορείου Ελλάδος

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων – μελών της στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Νεκτάριος και Σηλυβρία» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας και τις Εκδόσεις Κύζικος. Μια συλλογή κειμένων αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του «Αγίου του 20ου αιώνα».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα και μίλησε για την επετειακή έκδοση την αφιερωμένη στον Άγιο Νεκτάριο, τον γόνο της Σηλυβρίας.

Για το βιβλίο μίλησαν,  επίσης, ο ερευνητής – ιστορικός Νικόλαος Τσουμπάκης και η Ειδική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κα Θωμαή Καρακωνσταντίνου.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας και Τοποτηρητής Γάνου και Χώρας κ. Μάξιμος προέστη Αρχιερατικού Συλλείτουργου στην Κατερίνη, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Το Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Περιστάσεως, έδρας του Συλλόγου Ανατολικοθρακών Πιερίας, όπου φυλάσσονται πολλά κειμήλια που έφεραν πριν 100 χρόνια από την Περίσταση της Θράκης οι πρόσφυγες.

Στην περιοχή δραστηροποιείται ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης και Πιερίας, ενώ συμμετείχαν τόσο ο Μορφωτικός Σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας όσο και ο Ιστορικός Λαογραφικός Σύλλογος Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, στην παρακείμενη Ενοριακή Αίθουσα έγινε η κοπή βασιλόπιττας του Συλλόγου, κατά την οποία πολλοί κάτοικοι της περιοχής εκδήλωσαν τη χαρά και τη συγκίνησή τους για την παρουσία του Αγίου Σηλυβρίας, δεδομένου ότι ακόμη διατηρούνται νωπές οι διηγήσεις των προσφύγων γονέων των σημερινών κατοίκων από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στη συνέχεια, ο Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος συνόδευσε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα στη Γανόχωρα. Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου φυλάσσονται επίσης πολλά προσφυγικά κειμήλια, ενώ μετέβησαν και στις εγκαταστάσεις του Μορφωτικού Θρακικού Συλλόγου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ