15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστραλίας Μακάριος: «Η Μόσχα έχει δημιουργήσει έναν παράλληλο ορθόδοξο κόσμο, άσχετο με τον πραγματικό»

Φωτογραφίες: Αναστάσιος Βόπης

Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και με αντικείμενο το Αυτοκέφαλο καθεστώς της Ουκρανικής Εκκλησίας και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, έλαβε μέρος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της Εσπερίδας Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Ουκρανία – Το Αυτοκέφαλο και ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο», την οποία διοργάνωσε την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ».

Κατά τη διάρκεια της Εσπερίδας, όπου συζητήθηκαν οι θρησκευτικές, θεολογικές, πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις του ανωτέρω θέματος, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, ο οποίος ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην Α΄ Στρογγυλή Τράπεζα, τόνισε στην ομιλία του ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι συνέπειες μιας αρρωστημένης εκκλησιολογικής κατάστασης, η οποία δεν είναι τωρινή». «Ήδη από το 1433 μέχρι και σήμερα, οι Ρώσοι προσπαθούν να περιβάλλουν κάθε παρανομία που διαπράττουν και κάθε Βαβυλώνιο όνειρο επεκτατισμού που έχουν, με πνευματικότητα και υποτιθέμενη κανονικότητα. Όταν το 1448 αποσχίστηκαν από το Πατριαρχείο, εκλέγοντας από την τοπική Σύνοδο τον Μητροπολίτη Κιέβου, ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν γιατί ο Ισίδωρος που είχε εκλέξει η Κωνσταντινούπολη ήταν ενωτικός. Μετείχε στη Σύνοδο Φεράρας. Αυτό ήταν μόνο μια εύκολη δικαιολογία για να καλύψουν το κανονικό τους παράπτωμα. Διότι το 1433, και φυσικά πριν από την εκλογή του Ισιδώρου, είχαν εκλέξει τον Ραζιάν Ιωνά ως Μητροπολίτη Κιέβου, πάλι σχισματικά και αποσπασματικά, χωρίς να ρωτήσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο», υπογράμμισε.

«Τώρα η Εκκλησία της Μόσχας», συνέχισε, «ευλογεί έναν επεκτατικό πόλεμο, ο οποίος είναι ανεπίτρεπτος θεολογικώς και κανονικώς. Όμως έχουν βρει και πάλι την δικαιολογία. Πάνε στην Ουκρανία για να την απο-σατανικοποιήσουν. Κάνουν πόλεμο για να διώξουν τον διάβολο και όλα τα κακά που έρχονται από τη Δύση. Και δυστυχώς ο Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του διαστρέφει και το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Θεολογία. Παρουσίασε το παράδειγμα του Θεού, ο οποίος παρέδωσε τον Υιό του στον κόσμο για να θυσιαστεί. Και απευθυνόμενους στους Ρώσους, τους κάλεσε να θυσιαστούν και αυτοί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Τους υποσχέθηκε παραδείσους και αγιότητα αν μαρτυρήσουν για την πατρίδα τους. Εδώ, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για εκκλησιαστική διαστροφή. Η Εκκλησία της Ρωσίας συμπεριφέρεται σαν εκκλησιαστικός υπόκοσμος. Προσπαθούν όλα να τα κατοχυρώνουν πνευματικά και θεολογικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας διέκρινε πως τα τρέχοντα γεγονότα στην επικράτεια της Ουκρανίας δεν αποτελούν συνέπειες της χορήγησης του Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συνέπειες μιας αρρωστημένης σκέψης, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Οι αδελφοί μας Ρώσοι ζουν στο επίπεδο μιας παράλληλης εκκλησιαστικής πραγματικότητας. Και αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια, είναι να έχουν δημιουργήσει μία παράλληλη Ορθοδοξία. Να ξέρετε ότι ποτέ δε θα συμβαδίσουν με τον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο. Το σχέδιό τους είναι να κυριαρχήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είμαι λίγο απογοητευμένος σε προσωπικό επίπεδο που ορισμένες Εκκλησίες δεν αντιδρούν. Ανέχονται τη νέα θεολογία του πολέμου, ανέχονται την επεκτατική πολιτική της Μόσχας και κυρίως αποδέχονται την εκκλησιαστική διαστροφή που δημιουργείται. Δεν βλέπουν άραγε οι Εκκλησίες τι συμβαίνει στο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι; Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν παράλληλο ορθόδοξο κόσμο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό ορθόδοξο κόσμο. Κι όλα αυτά εμείς τα ανεχόμαστε και τα επευλογούμε με τη σιωπή μας», σημείωσε συμπερασματικά.

Στις συζητήσεις της Εσπερίδας Στρογγυλής Τραπέζης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, συμμετείχαν επίσης ο πρ. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Μητροπολίτες Καμερούν κ. Γρηγόριος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο Δημοσιογράφος και Εκδότης του Περιοδικού «Στέπα», κ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ο Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANTENNA TV, κ. Νικόλας Βαφειάδης, και ο Δημοσιογράφος του ιστοτόπου INSIDESTORY.GR, κ. Τάσος Τέλλογλου. Τις συζητήσεις συντόνιζαν ο Δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Λουδάρος, η Δημοσιογράφος και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Μαρία Αντωνιάδου, και η Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, κ. Αδαμαντία Λιόλιου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ