21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Εσπερινός του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού στην Βλάγκα

Του Αριστείδη Βικέτου

Αύριο, 21 Ιανουαρίου 2023, η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή, ο οποίος  γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφέρειας Υψωμαθείων, χοροστάτησε απόψε στον Εσπερινό στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, στην Πόλη.

Αύριο, ο Σεβασμιώτατος Μάξιμος θα λειτουργήσει στην ίδια εκκλησία και θα χειροτονήσει πρεσβύτερο τον διάκονο Αλέξιο Ντερμιτζή.

Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Βλάγκα, κοντά στο λιμάνι του Γενί Καπί, βρίσκεται περίπου στη θέση προϋπάρχουσας βυζαντινής εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς στην μεγάλη πυρκαγιά του 1660.

Οι Άγιοι Θεόδωροι ξαναχτίστηκαν, αλλά υπέστησαν αλλεπάλληλες καταστροφές από πυρκαγιές.

Το 1830 η εκκλησία ανακαινίστηκε εκ βάθρων, αποτέλεσμα δε είναι το σημερινό εξωτερικό τμήμα της, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής. Τα ιερά σκεύη και άλλα κειμήλια χάθηκαν στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Από τα Σεπτεμβριανά διασώθηκαν τα αρχαία κιονόκρανα της εκκλησίας. Επίσης, σώθηκαν μαρμάρινες πλάκες και επιγράμματα, που έχουν εντοιχιστεί στην εκκλησία στο παραπλεύρως ενοριακό κτίριο. 

Στην κοινοτική αίθουσα του πάνω ορόφου του κτιρίου υπάρχει θεατρική σκηνή. Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σηλυβρίας γίνονται διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας  βρίσκεται το επιβλητικό κτίριο της Αστικής Σχολής της Βλάγκας, του μοναδικού ρωμαίικου δημοτικού  σχολείου που λειτουργεί στην περιοχή, αφού έχουν κλείσει όλα τα γειτονικά σχολεία, με τελευταία αυτά των Υψωμαθείων και του Κοντοσκαλίου.

Η σχολή της Βλάγκας πρέπει πιθανότατα να λειτούργησε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στο σχολείο της  δίδαξαν εξέχοντες δάσκαλοι της Πόλης. Σήμερα  οι μαθητές/τριες δεν ξεπερνούν τους 15.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ