18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Εκδρομικό… ποδαρικό” στην Προύσα από το Ζάππειο

Στην ανατολή του νέου έτους, την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, μαθητές του Λυκείου του Ζαππείου, του λαμπρού παλλαδίου της Ομογενειακής παιδείας που λειτουργεί αδιαλείπτως από του έτους 1875 στην Πόλη, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και Καθηγήτριες της Σχολής, επισκέφθηκαν την Προύσα.

Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση μιάς πολύ ενδιαφέρουσας περιηγήσεως, της οποίας επιμελήθηκε προσωπικώς ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ.

Η αντιπροσωπεία του Ζαππείου Λυκείου προσευχήθηκε στους χώρους, όπου βρισκόταν μέχρι του έτους 1922 οι περικαλλείς Ναοί Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (Μητροπολιτικός) και Αγίων Αποστόλων˙ περπάτησε στην κλειστή αγορά και στα εμπορικά χάνια της Οθωμανικής εποχής, όπου ανθούσε από παλαιά το εμπόριο της μετάξης και των φημισμένων υφασμάτων της Προύσης˙ φωτογραφήθηκε στο ελαιόδενδρο της Ελληνοτουρκικής φιλίας και το πλησιόχωρο “μνημείο” των Καραγκιόζη-Χατζηαβάτη˙ θαύμασε την θέα της πόλης από την Ακρόπολη της Προύσης, ενώ περιηγήθηκε και το ιστορικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Πόλης, διατηρητέο μνημείο που χρησιμοποιείται μόνον για επίσημες τελετές, τις πύλες του οποίου προθύμως άνοιξε ο Μητροπολιτικός Δήμος Προύσης, ευγενώς ανταποκρινόμενος στην παράκληση του Λυκειάρχου και του Ποιμενάρχου. Ως κατακλείδα, επισκέφθηκε με περισυλλογή το Μουσείο Ανταλλαγής Πληθυσμών στα Κουβούκλια, καθώς η σχετική Συνθήκη είχε υπογραφεί στη Λωζάννη πρό 100 ακριβώς ετών, τον Ιανουάριο του έτους 1923.

Η Ιερά Μητρόπολη Προύσης εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και λαμπρές επιτυχίες στους μαθητές του Ζαππείου και όλων των Ομογενειακών Σχολών!       

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ