18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Λαρίσης Ιερώνυμος στο Φανάρι – Χειροθεσία νέου Άρχοντος

Μητρόπολη Λαρίσης

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Ποιμενάρχης μας ομού μετά του Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και συνοδευόμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. κ. Ιγνάτιο Μουρτζανό και τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Σωτήριο Μπαλατσούκα υπέβαλλαν τα προσκυνήματα τους στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας μας και αντήλλαξαν ευχές για το νέο έτος, ενώ συζήτησαν τρέχοντα θέματα εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

Άρχων Πρωτονοτάριος της Μ.τ.Χ.Ε. ο Δρ Σωτήριος Μπαλατσούκας

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι συμμετείχαν από τη Λάρισα, στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στη Βασιλίδα των Πόλεων, με τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, καθώς παρέστησαν στη χειροθεσία σε Άρχοντα Πρωτονοτάριο του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού και Διευθυντού του ιδιαιτέρου γραφείου του Ποιμενάρχου μας Δρ. κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα.

Η χειροθεσία έλαβε χώρα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά τον εσπερινό της ημέρας. Παρέστησαν Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ηγούμενοι και Μοναστικές αδελφότητες, κληρικοί και λαϊκοί αδελφοί.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε πρωτίστως στην τιμή να λαμβάνει κάποιος το οφφίκιο του Άρχοντος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και το έργο του κ. Μπαλατσούκα.

Στην αντιφώνηση του ο κ. Καθηγητής ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε στο πρόσωπο του δίδοντας του το υψηλό οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του με πρώτο τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Παναγιώτατος υπεδέχθη εγκαρδίως όλους τους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και τη Βουλευτή Λαρίσης κ. Στέλλα Μπίζιου, ευχηθείς να έχουν όλοι μία ευλογημένη χρονιά, ενώ έδωσε σε όλους την πατρική Του ευλογία και ένα αναμνηστικό.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ. Δρα. Σωτήριο Μπαλατσούκα, Καθηγητή και Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον νέο Άρχοντα και επεσήμανε ότι του απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτονοταρίου σε ένδειξη αναγνωρίσεως της προσφοράς του προς την Εκκλησία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για το θεολογικό συγγραφικό του έργο. Και πρόσθεσε:

“Τιμάσθε, συμφρονούντος του Ιερωτάτου αδελφού, Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος σας ανέθεσε την διεύθυνσιν του Ιδιαιτέρου Γραφείου του. Η παρουσία και άλλων Τιμιωτάτων αδελφών και κληρικών εις την Σύναξίν μας δεικνύει ότι χαίρετε εκτιμήσεως εις τον εκκλησιαστικόν χώρον. Ευρέως γνωστή και ανεγνωρισμένη είναι η συμβολή σας εις την Αγιολογίαν. Ημείς εμελετήσαμεν την διδακτορικήν σας διατριβήν «Οι Άγιοι και το φυσικό περιβάλλον» και σας συγχαίρομεν, διότι ανεδείξατε την συνάφειαν της αγιότητος με την ευαισθησίαν διά το κάλλος της δημιουργίας και διά την προστασίαν της. Και με το ενδιαφέρον σας διά την οικολογίαν απεδείξατε τον σεβασμόν σας προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, προς την προσφοράν και την οικουμενικήν αποστολήν του. 

Κάθε Άρχων του Πατριαρχείου οφείλει να αναδεικνύεται φύλαξ των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών Παραδόσεως, αι οποίαι ανήκουν εις τον πυρήνα της ταυτότητος του Γένους. Είναι συνυφασμέναι με το ήθος, την γλώσσαν, την μουσικήν μας, την κοινωνικήν ζωήν, με ολόκληρον τον πολιτισμόν μας. Η πιστότης εις αυτάς τας αξίας διέσωσε την ιδιοπροσωπίαν μας μέχρι σήμερον, και με αυτήν συναρτάται το μέλλον μας. 

Είμεθα βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε, ως Άρχων Οφφικιάλιος της Μεγάλης Εκκλησίας πλέον, την καλήν μαρτυρίαν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος. Σας συνοδεύουν αι ευχαί πάντων ημών. Καλωσορίζομεν τους Τιμιωτάτους αδελφούς εγκαρδίως. Υποδεχόμεθα μετά τιμής την συναγαλλομένην σύζυγόν σας Αθηνάν και άπασαν την συνοδείαν σας. Χαιρόμεθα διά την παρουσίαν όλων σας εις την Βασιλεύουσαν, η οποία πάντοτε σας αναμένει, διά να σας χαρίση μοναδικάς πνευματικάς εμπειρίας.”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων Πρωτονοτάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και, μεταξύ άλλων, τόνισε:

“Ήλθομεν ίνα λάβωμεν ευχήν και ευλογίαν από τον Αυθέντην, τον Δεσπότην και Πνευματικόν Πατέραν, τον Ηγήτορα απάντων των Ορθοδόξων Χριστιανών, και δη των Ελλήνων. Καυχώμεθα διά το πολυτάλαντον, το έκπαγλον της πολυσχιδούς προσωπικότητος Υμών, Η δεξιοστρόφως και χριστοτερπώς, πηδαλιουχεί και χειραγωγεί ημάς εις νομάς σωτηρίους, αόκνως, επαγρυπνούσα, κατά το ψαλμικόν: «έως ου εύρω τόπον τω Κυρίω, σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ» (ψαλμ.131-ΡΛΑ,5).

Χαλκέντερος, εν τη δυνάμει και αντοχή, κεκοπιακώς, αφειδολεύτως, μόχθου και χρόνου, Υμείς δίδετε την, μετά ζήλου, καλήν και αρίστην μαρτυρίαν «υπέρ Χριστού», υπέρ της Πρωτοθρόνου Αγιωτάτης Εκκλησίας, υπέρ των ακραιφνώς και απαρασαλεύτως, τηρουμένων «των τιμαλφών» αρχών και δογμάτων, των ζειδώρων ναμάτων της πίστεως και της Ελληνορθοδόξου Χριστιανικής ημών παραδόσεως.” 

Κατά τη χειροθεσία του νέου Άρχοντος παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας,  οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος, Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με μέλη της περί αυτόν Αδελφότητος, η Οσιοτ. Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, με μέλη της περί αυτήν Αδελφότητος, ο Εντιμολ. Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε. “Παναγία η Παμμακάριστος” και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, η Ευγεν. Βουλευτής Λαρίσης κ. Στεργιανή (Στέλλα) Μπίζιου, και πολυμελής όμιλος προσκυνητών από την Λάρισα.

Προηγουμένως, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τους Σεβ. Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιο και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, μαζί με τον Εντιμολ. κ. Σωτήριο Μπαλατσούκα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ