15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εκοιμήθη ο πρώην πάπας Βενέδικτος

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Ο μακαριστός πρ. πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε επίσημα την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Θρονική εορτή του έτους 2006 και είχε μία ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης, πάπας Βενέδικτος και Πατριάρχης συμμετείχαν στην διαθρησκειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011 στην Ασίζη, όπου θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ειρήνη στο κόσμο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ