22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Γεώργιο Εντιρνέκαπου

Φως Φαναρίου

Η ψηφιακή πλατφόρμα «Yerinde Konu şalim» (“Let’s Talk On The Spot”) του προγράμματος Times Of Turkey, χρηματοδοτούμενη από το Προεδρικό Ταμείο της Τουρκίας, ξεκίνησε τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ που αφορά στον ιστορικό Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (Εντιρνέκαπου).

Ο Ναός αυτός έχει παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (2020) στην Γεωργιανή Κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, για τις λατρευτικές ανάγκες των Γεωργιανών πιστών, με εφημέριο τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Ilia Jinjolava, Διδάκτορα Θεολογίας.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση του Ναού αυτού πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2014-2017, καθώς συγκαταλέγεται στα σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

O δραστήριος ομογενής Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ήταν ο προσκεκλημένος του προγράμματος που παρουσιάζουν ο Hasan Eren Ulu, δημοσιογράφος – ιστορικός και η Olcay Aydemir, αρχιτέκτων – συντηρήτρια μνημείων και υπεύθυνος της συντήρησης εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, η οποία και χρηματοδότησε το έργο.

Παραθέτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ