Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, κατά την σημερινή (29 Δεκεμβρίου 2022) συνεδρία της, έκρινε «άκυρες», από «κανονικής απόψεως» τις αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που αφορούν στην καθαίρεση του πρ. Κλιν Λεωνίδα, «Εξάρχου» της Μόσχας στην Αφρική, αλλά και των κληρικών που προσχώρησαν στην ρωσική εισβολή.
Ο Μόσχας Κύριλλος, είχε, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας, «προειδοποιήσει» τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ότι θα είναι «άκυρη» η όποια καθαίρεση επιβληθεί.
Η Μόσχα επιμένει στην ρητορική της ότι η Αλεξάνδρεια «συσχηματίστηκε με το σχίσμα», αναγνωρίζοντας την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μάλιστα, «χρεώνει» στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο ότι συλλειτούργησε με τον Κιέβου Επιφάνιο στην Ίμβρο, στις 13 Αυγούστου 2021, και επομένως είναι «ορθές» οι αποφάσεις της για εισβολή στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Περιμένουμε τώρα να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ως ιεραπόστολος που έγραψε ιστορία στην Αφρική, αλλά και οι άλλοι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι: Ισχύουν οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ή είναι «άκυρες», όπως μας λέει η Μόσχα;
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να τηρείται λογική «ίσων αποστάσεων» ή αιδήμονος σιωπής.
Ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας σε συνέντευξη στις 27 Δεκεμβρίου 2022 στον διεθνή όμιλο ΜΜΕ «Ρωσία Σήμερα», δήλωσε πως στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα θα ανεγερθεί διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Χάρη στις προσωπικές καλές σχέσεις του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου και του Προέδρου της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι επιτεύχθηκαν αυτές οι άνευ προηγουμένου, κατά τη γνώμη μου, συμφωνίες. Σχεδιάζεται να κατασκευασθεί ένα διοικητικό και πνευματικό κέντρο. Μάλιστα ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να συνδέεται ως συγκρότημα με το υπό ανέγερση Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού και εφόσον περιλαμβάνει ναό, να διαθέτει τρούλους σύμφωνα με την παραδοσιακή ρωσική τεχνοτροπία σε σχήμα “κρεμμυδιού”, να λειτουργήσουν εκεί σχολεία, δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο, όπως επίσης και νοσοκομείο», ανέφερε ο καθηρημένος πρ. Κλιν Λεωνίδας.
Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Ουγκάντας παραχώρησε οικόπεδο εξήντα στρεμμάτων «στην καλύτερη τοποθεσία της πρωτεύουσας ακριβώς απέναντι στο προεδρικό μέγαρο» και σημείωσε ότι σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι παρούσα σε 19 αφρικανικές χώρες, δηλαδή λίγο περισσότερο του ενός τρίτου της ηπείρου. Ενώ μάλιστα αιτήματα εντάξεως στην εξαρχία από κοινότητες συνεχίζουν διαρκώς να υποβάλλονται, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Patriarchia.ru επικαλούμενη το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.
Αντιλαμβάνεται πλέον ο καθείς ότι η Αφρική θα γεμίσει κρεμμυδόσχημους τρούλους, αρχής γενομένης από την Ουγκάντα, όπου είχε αναπτύξει έντονη ιεραποστολική δράση ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος, μάλιστα, είχε χειροτονήσει διάκονο και πρεσβύτερο τον μακαριστό Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας Ιωνά.
Τα πράγματα παίρνουν πλέον πολύ άσχημη τροπή και θα πρέπει – επιτέλους! – οι Ορθόδοξοι να ορθώσουν το ανάστημά τους έναντι της ιμπεριαλιστικής Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία ευλογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με ίππειον θράσος εισβάλει και στην Αφρική.