20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα Χριστούγεννα 2022 στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Με κάθε ιεροπρέπεια τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Προύσης κ. Ιωακείμ. Συμμετείχε και ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.

Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων.

Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, κληρικοί από την Ουκρανία, αγιορείτες Μοναχοί, εκπρόσωποι χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλεως, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας υπό τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητός τους “Παναγία η Παμμακάριστος”, Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους, οι Γενικοί Πρόξενοι των Η.Π.Α. και της Ουκρανίας στην Πόλη, Ευγεν. κ. Julie Eadeh και Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, και η Πρόξενος της Ελλάδος Ευγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, με τους οικείους τους και συνεργάτες τους, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά τη Θ. Λειτουργία, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, μέλη της Ουκρανικής παροικίας της Πόλεως και προσκυνητές από την Ουκρανία έψαλαν τα παραδοσιακά τους κάλαντα στον Πατριάρχη 

Στη δεξίωση που επακολούθησε παρέστησαν και ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο και  δι’ Αυτού προς την Ρωμαίηκη Κοινότητα, οι Εντιμ. κ. Haydar Ali Yildiz, Δήμαρχος του Πέρα (Beyoğlu), κ. Muammer Keskin, Δήμαρχος του Şişli, κ. Rıza Akpolat, Δήμαρχος του Beşiktaş, και κ. Erdem Gül, Δήμαρχος των Πριγκηποννήσων (Adalar), με συνεργάτες τους.

Την παραμονή, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό των Χριστουγέννων, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ