20.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο καθηγητής Νικόλαος Ξεξάκης για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2022

«Χριστός γεννάται, δοξάσατε!»

Νικολάου Γ. Ξεξάκη

Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρχοντα Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

Ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, εκδηλώνοντας την άπειρη αγάπη και την ανέκφραστη συγκατάβασή Του «το αταπείνωτον αυτού ύψος αταπεινώτως ταπεινώσας», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ενώ είναι τέλειος Θεός γίνεται και τέλειος άνθρωπος, για να προσφέρει στον άνθρωπο τη σωτηρία.

Ο Θεός Λόγος «ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», όπως σημειώνει ο Μέγας Αθανάσιος. Το γεγονός της ενανθρώπησης του Θεού Λόγου είναι αφενός ασύλληπτο και απερινόητο, αφετέρου ευλογημένο και σωτήριο. Η εορτή των Χριστουγέννων απευθύνει προσκλητήριο προς τον άνθρωπο να έλθει κοντά στον γεννηθέντα Χριστό, για να νοιώσει την ευλογία και την θαλπωρή Του. Επισημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνος, αλλά έχει συνάνθρωπο, βοηθό, συμπαραστάτη, οδηγό, άγρυπνο φρουρό τον Δημιουργό του, ο οποίος «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» (Α’ Τιμ. 2,4). Προτρέπει τον άνθρωπο να εγκαταλείψει την αυτόνομη πορεία του, στηριζόμενος στις προσωπικές του δυνάμεις. Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η επισήμανση του Χριστού: «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. 15,5). Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, επιτυγχάνει την «καλήν αλλοίωσιν», την πνευματική προκοπή, έχοντας, παράλληλα με τις δικές του δυνάμεις, τη βοήθεια και ευλογία του Θεού.

Βασική προς τούτο προϋπόθεση είναι η ακλόνητη πίστη στον πανάγαθο και παντοδύναμο Θεό, η οποία αποτελεί το κλειδί, για να βιώσουμε το θαυμαστό γεγονός των Χριστουγέννων όχι απλά ως κοσμικό γεγονός, αλλά με το αληθινό νόημά του, το πνευματικό και υπαρξιακό.

Μόνον ο άνθρωπος, ο οποίος επιδιώκει με πόθο να ενθρονίσει στην άδολη καρδιά του τον γεννηθέντα Χριστό, αναγεννάται, αναπλάσσεται και λαμπρύνεται· γεμίζει πραγματικά και ουσιαστικά από χαρά, γαλήνη, αισιοδοξία, ελπίδα, ταπεινοφροσύνη, υπομονή, τόλμη, δύναμη, αποφασιστικότητα, ασφάλεια· πορεύεται τον δρόμο της αρετής, της υπευθυνότητας, της συνέπειας, του καθήκοντος, την εν Χριστώ και κατά Χριστόν ζωής· οραματίζεται μια κοινωνία ανθρώπινη, ειρηνική και δημιουργική, μακριά από την ανθρώπινη απαξίωση, την αλαζονική συμπεριφορά, το άγχος, την εγκληματικότητα, την διαφθορά και εν γένει την πολύπλευρη κρίση.

Βιώνοντας το πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων, φωτιζόμενοι από το ανέσπερο φως του υπερφυούς αυτού γεγονότος, και συμμετέχοντας στη ζωή της Εκκλησίας, αναφωνούμε τον αγγελικό ύμνο: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Καλά Χριστούγεννα,

Χρόνια πολλά με ακλόνητη υγεία, πολύκαρπα, αγλαόκαρπα, ειρηνικά και ελπιδοφόρα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ