21.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ευχετήριος Ευχαριστία προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ευχετήριος  Ευχαριστία

Προς την Α. Θ. Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη

κ. κ. Βαρθολομαίο τον Ίμβριο

Από το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της έλευσης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού οδηγούμαστε στη Γέννησή  Του· την απαρχή της πορείας για την Ανάστασή Του, την ελπίδα της ανθρωπότητας. Από τα ψηλά του ένδοξου θρόνου Του στον ουρανό, στα χαμηλά της ταπεινής φάτνης Του στη γη.  Από τα πλούσια στα φτωχά κι απ’ τα πολλά στα λίγα για χάρη μας, και πάλι στα ψηλά και ουράνια. Μια πορεία με μπούσουλα την ταπείνωση.

Πανάγιε πατέρα μου,

Κατά την Χριστουγεννιάτικη ημέρα της χειροτονίας Σας σε επίσκοπο, ημέρα η οποία σημάδεψε τις ζωές μας, αντιφωνήσατε ιερά υπόσχεση προς την Εκκλησία ότι θα εργαστείτε για τη δόξα της «εις δόξα Θεού» με όλες τις ταπεινές Σας δυνάμεις. Επί μισό αιώνα αποδείξατε ότι η μεν παρουσία Σας ήταν και είναι υπερδύναμη, η δε συμπεριφορά Σας επί του κορυφαίου Θρόνου ενδεδυμένη με τον μανδύα της άκρας ταπείνωσης.   

Ολόψυχα Σας ευχαριστούμε διότι καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτής της χρονιάς που φεύγει, μας διδάξατε, με την Χριστοφόρο παραδειγματική στάση του βίου Σας, αυτή την ταπείνωση. Ήσασταν το ζωντανό παράδειγμα  προκειμένου να συνεχίσουμε κι εμείς, το πιστό ποίμνιό Σας, να διατηρούμε την ταπείνωση κυρίαρχη στην ψυχή και τη ζωή μας. Σας ευχαριστούμε διότι Εσείς, η ελπίδα της Ορθοδοξίας, μας διδάσκετε και μας εμπνέετε, προκειμένου  να ακολουθούμε, με την ίδια με Σας ταπείνωση, την πορεία Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και στην πορεία της ζωής μας. Την ίδια ευγνωμοσύνη την οποία οφείλετε Εσείς Στην Εκκλησία, οφείλουμε κι εμείς, το πλήρωμά Σας, προς Εσάς· και ευγνωμοσύνη, και σεβασμό, και πιστότητα, και υπακοή μέχρι τελευταίας αναπνοής και ρανίδος, σε σχέση ψυχής και σώματος μαζί Σας.

Πανσεβάσμιε πρωτοδέσποτά μας,

Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια περνούν και το σώμα εξασθενεί. Ολόψυχα Σας ευχόμαστε τη νέα χρονιά, το 2023, που τα χρόνια του κορμιού αυξάνονται,  ο Ενισχυτής Θεός εντονότερα να δυναμώνει την ψυχή Σας διότι αυτή με τη χάρη Του μπορεί να καλύψει την αδυναμία του σώματος, να το κρατάει ορθό προκειμένου πνευματικά να αγκαλιάζετε όλους ανεξαιρέτως ανά τον πλανήτη  πιστούς Σας όπως ο Κύριος της Ναζαρέτ τη Χαναναία, η οποία με τη βαθειά της πίστη  Τον «νίκησε». (ιζ’κατά Ματθαίον)  Πολλοί αναρωτιούνται:  «Καλά πως αντέχει ο Βαρθολομαίος στην ηλικία που είναι; Δεν κουράστηκε;».  Η απάντηση είναι απλή: «Ο Βαρθολομαίος δεν κουράστηκε και αντέχει γιατί πιστεύει, κι αυτό δυναμώνει το κορμί Του».

Σας εύχομαι να ξανασυναντήσετε Το στη Βηθλεέμ  Θείο Βρέφος, το οποίο θα αναθερμάνει το κουράγιο Σας, θα αναζωπυρώσει τις δυνάμεις Σας, θα ενισχύσει την ταπείνωσή Σας και θα καθαρίσει τις αισθήσεις Σας.

Σας εύχομαι, όπως ο λόγος της καρδιάς Του κυριάρχησε για να βοηθήσει τη Χαναναία, ομοίως  κι Εσείς, παραμερίζοντας τα εμπόδια, να κατευθύνετε και να συμπαρίστασθε στο ανά τη Οικουμένη ποίμνιό Σας, όπως επί 50 έτη εμπνευσμένα ο δωροδότης Θεός Σάς αξίωσε να πράττετε. Σας εύχομαι να συνεχίσετε να αγνοείτε την αδυναμία της υπερηφάνειας και να βάζετε στη θέση της την ταπείνωση, τη βάση της Ορθοδοξίας, αυτή με την οποία μας εμπνέετε εδώ και χρόνια.

Εύχομαι σε όλους εμάς, το ποίμνιό Σας, με τη φωτιά της πίστης της Χαναναίας, να έχουμε Εκείνον για πάντα μέσα μας, και Εσάς για πολλά ακόμα έτη δίπλα μας.

Ο με τη δική Σας ευχή, για πάντα δικός Σας

Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης

Θεσσαλονικεύς εκ Φερτεκίου Καππαδοκίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ