18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τιμώντας την μεγάλη εορτή της Θείας Ενανθρωπήσεως, με την ευλογητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου του Β΄, πραγματοποίησε την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαΐτη, που αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά όσους συντελούν στην ευόδωση του έργου της Σχολής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου του Β΄, ο οποίος από την αρχή της Αρχιεπισκοπικής του διακονίας, εξέφρασε την αγάπη, την στήριξη και το διαρκές ενδιαφέρον του για την Σχολή. Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης και στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ.κ. Μεθόδιο, ο οποίος από την θέση του Αντιπρόεδρου του Ε.Μ.Ι., πολυτρόπως συνετέλεσε στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση συνεχίστηκε με επίκαιρη ομιλία του κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών και Προεδρεύοντα της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Η Εκκλησία υμνεί και τα παιδιά καλαντίζουν Χριστού Ενανθρώπηση». Ο ομιλητής, μέσα από την βαθιά θεολογική και λαογραφική γνώση του, συνέκρινε τα κάλαντα της εορτής με τους ύμνους της Εκκλησίας, δεικνύοντας την ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην χριστιανική πίστη και στον πολιτισμό του ευλογημένου λαού μας.

Ακολούθως, οι σπουδαστές της Σχολής, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Καθηγητού της Σχολής κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, έψαλλαν Κάλαντα των Χριστουγέννων από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού. Η Χορωδία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο τα παραδοσιακά άσματα των εορτών και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, φανερώνοντας και με αυτόν τον τρόπο, το σπουδαίο έργο που επιτελείται στη Σχολή.

Μετά την παρουσίαση της Χορωδίας, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α.Κ., Ελλογιμώτατος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος συνεχάρη τον Χοράρχη και τους χορωδούς, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τα Μέλη του Δ.Σ. του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, τον Διευθυντή και τους Καθηγητές της Σχολής, τους συμπαραστάτες της κοινής αυτής προσπάθειας, που σκοπό έχει την ενίσχυση του έργου και του πολιτιστικού πλούτου της Εκκλησίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον αρχιερατικό, πατρικό και εόρτιο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου του Β΄, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στον ομιλητή, στον Χοράρχη, στους μουσικούς και στα μέλη της Χορωδίας. Επεσήμανε πως ο σκοπός των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, είναι να μας παρακινήσουν να εορτάσουμε την μεγάλη Εορτή, παρόντος και όχι απόντος του Εορτάζοντος, δηλαδή του Χριστού. Στην εποχή μας, το νόημα των Χριστουγέννων τείνει να αντικατασταθεί από επιφανειακές, ανούσιες ή και ανόσιες προσεγγίσεις. Με αυτόν τον τρόπο όμως, όπως επεσήμανε, χάνουμε την ουσία και ασχολούμαστε με την περιουσία, δηλαδή με την γύρω από την ουσία πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι, η Γέννηση του Θεανθρώπου να παραμένει ένα εξωτερικό γεγονός, που δεν επηρεάζει την ψυχή μας και δεν αναγεννά την κοινωνία μας. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολής κ. Αντώνιο Πλαΐτη καθώς και όλους τους συνεργάτες της Σχολής και απηύθυνε εγκάρδιες εόρτιες ευχές στους Σπουδαστές και σε όλους τους παρευρισκομένους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ.κ. Μεθόδιος, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, οι Καθηγητές, οι Σπουδαστές και πολλοί φίλοι της Σχολής. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν ο Γραμματέας της Σχολής κ. Χρήστος Σολάκης και η Σπουδάστρια της Σχολής κ. Γιάννα Αναγνωστάκη.

Από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ