17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα μνήμης των Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων Ευγενίου, Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, εορτάσθηκαν για πρώτη φορά τα σεπτά ονομαστήρια του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου του Β΄.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ευγενίου Μεσαμπελιών Ηρακλείου. Στην ακολουθία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος.

Στο τέλος του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό για την αγάπη και τον κόπο που υποβλήθηκε οδεύοντας οδόν μακράν και ετόνισε ότι θεωρεί την προσευχητική του παρουσία επιστηριγμό και βακτηρία στο Αρχιεπισκοπικό του έργο. Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο οποίος με εγκάρδια λόγια ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο. 

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του  εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων: Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και Κνωσού κ. Μεθόδιου και πλήθους κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Επίσης, στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος και ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος, Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης,  συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Καθηγητών και φοιτητών της Ακαδημίας.

Πριν την απόλυση, τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης προσφώνησε κατάλληλα, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και εκ μέρους της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ζαχαρίας Αδαμάκης, οι οποίοι εξέφρασαν την ανυπόκριτη αγάπη, τον βαθύτατο σεβασμό και την υιϊκή αφοσίωση των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς το σεπτό Πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος αφού πρώτα εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει στην Εορτή αυτή της τοπικής Εκκλησίας, έπειτα ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να έχει δυνάμεις πολλές για να συνεχίσει επί σειρά πολλών ετών την ευλογημένη διακονία του στον περήφανο και αρχοντικό Κρητικό λαό, αναφωνόντας με στεντόρεια φωνή το «Άξιος». 

Ακολούθως, ο εορτάζων Αρχιεπίσκοπος φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους προλαλήσαντες για τα καλά τους λόγια και εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ευλογητική και λίαν τιμητική παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος «εν λόγοις και έργοις» συμπαραστέκεται με κάθε κόστος στην Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και τιμά και αγαπά τη γενέτειρά του Μεγαλόνησο Κρήτη. Απευθυνόμενος στη  συνέχεια στον Μέγα Πρωτοσύγκελλο των Πατριαρχείων εξέφρασε για άλλη μια φορά την πίστη και την αφοσίωση της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…η Εκκλησία της Κρήτης δεν ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά είναι Οικουμενικό Πατριαρχείο…». Λόγους ευχαριστίας απηύθυνε και προς τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, τον οποίο παρεκάλεσε να διαβιβάσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για την αγαστή συνεργασία και σύμπνοια που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος με την Εκκλησία της Κρήτης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους Αγίους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, που ενωμένοι και στηρίζοντας αλλήλους, διακονούν άοκνα και ταπεινά τον ευσεβή Κρητικό λαό, έπειτα χειροθέτησε σε Σταυροφόρο Πρωτοπρεσβύτερο τον Αιδεσιμολογιώτατο κ. Γεώργιο Μοσχόβη, σε Οικονόμο τον Αιδεσιμολογιώτατο κ. Νεκτάριο Ζαχαριουδάκη και σε Αρχιδιακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τους Ευλαβέστατους Διακόνους κ. Νεκτάριο Μαστρογιαννάκη και κ. Ευγένιο Μανδελένη και ακολούθως δέχθηκε τις ευχές των επισήμων, του ιερού Κλήρου και των πιστών, που αθρόα προσήλθαν για να υποβάλουν τον σεβασμό και τις ευχές τους στον Αρχιεπίσκοπό τους.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες, τόσο του Εσπερινού, όσο και της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκαν τρισάγια στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου και της μακαριστής μοναχής Ευγενίας, κατά σάρκα αδελφής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Ευγενίου.   

Την εορτή των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αρχιγραμματέας και ο Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι, Αρχιερατικοί Επίτροποι, μοναστικές Αδελφότητες και κληρικοί, όχι μόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου.

Επίσης, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, Άρχοντες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Βουλευτές Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου μας.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ