Του Α Χ. Βικέτου
Τον Μικρασιατικής καταγωγής Αρχιμανδρίτη, Χρυσόστομο Ξυνό, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον σημερινό Δήμο Βύρωνος (τον πρώτο κατά το 1922 συνοικισμό προσφύγων από την Μ. Ασία), εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε Επίσκοπο Βερενίκης.
Την εκλογή εισηγήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β΄, σε ένδειξη τιμής για την πάνω από μισό αιώνα αφοσίωση του π. Χρυσοστόμου στην Εκκλησία και για το πολυσχιδές πνευματικό, ποιμαντικό και διοικητικό έργο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Μητροπόλεις Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού και Νέας Σμύρνης και Περιστερίου.
Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Βερενίκης, Χρυσόστομος (κατά κόσμο Νικόλαος Ξυνός) γεννήθηκε στον Βύρωνα, στις 16 Μαΐου 1941. Γονείς του ο Δημητρός και η Δέσποινα από τα Βουρλά της Μ. Ασίας. Μετά την αποπεράτωση του Γυμνασίου, πήγε το 1961 για σπουδές στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1965 κατά την διάρκεια των σπουδών του χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σχολάρχη, αείμνηστο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως, Μάξιμο. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε (1966) στην Αθήνα και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αείμνηστος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος είχε έρθει από την μαρτυρική Σμύρνη, τον τοποθέτησε Διάκονο στον Μητροπολιτικό Ναό. Παράλληλα, άπαξ της εβδομάδας έκανε απογευματινό κήρυγμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Βύρωνα και δίδασκε στο Μέσο Κατηχητικό Σχολείο Αρρένων στον ίδιο Ναό.
Εκεί στην Αγία Τριάδα γνώρισα ως κατηχητή τον εψηφισμένο Επίσκοπο Βερενίκης, Χρυσόστομο. Το μάθημα του ξεχώριζε. Ήταν αυθεντικά ορθόδοξο, μετέφερε την Μικρασιατική ευσέβεια και το ήθος της Χάλκης, που, όπως διαπίστωσα χρόνια μετά, είναι ξένο από τον ευσεβισμό και τον προτεσταντισμό των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, από τις οποίες προερχόταν η πλειοψηφία των κληρικών και λαϊκών κατηχητών, οι οποίοι γέμιζαν με ενοχές τις ψυχές μας.
Το 1969 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο Α΄ και διορίστηκε προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βύρωνος. Μέχρι σήμερα όλοι μιλούν για το έργο, που επιτέλεσε στον Ναό. Το 1973 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και την ευλογία να είναι «Πνευματικός». Το 1978 εντάχθηκε στην Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού.
Στην Ν. Σμύρνη
Στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Ξυνός υπηρέτησε αρχικά από το 1979 -1995. Τον κάλεσε ο μακαριστός πρώτος Μητροπολίτης Χρυσόστομος (Βούλτσος), Σμυρναίος στην καταγωγή και παιδί του Βύρωνα. Ο Χρυσόστομος εκοιμήθη το 1986 και ο Αρχιμ. Χρ. Ξυνός παρέμεινε στην Μητρόπολη με τον μακαριστό Αγαθάγγελο (Ταμπουρατζάκη). Στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης υπηρέτησε για 16 χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Τερψιθέας.
Τον Μάϊο του 1995 επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας, στην Ηλιούπολη, όπου παρέμεινε μέχρι το 2001. Στην συνέχεια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.
Το 2003 ο νέος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, Συμεών, τον κάλεσε να επανέλθει στην Μητρόπολη και τον τοποθέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, στον οποίο διακονεί μέχρι σήμερα.
Σε όλους τους Ναούς, στους οποίους υπηρέτησε, επιτέλεσε λαμπρό έργο για αποπεράτωση, ανακαίνιση τους, ανέγερση και λειτουργία Πνευματικών Κέντρων. Επιπλέον, στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης δημιούργησε Στέγη Υπερηλίκων και Παιδικούς Σταθμούς. Παιδικό Σταθμό δημιούργησε και στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως.
To 2013 κατά την οικονομική κρίση για να βοηθήσει τους ενορίτες του στον Άγιο Γεώργιο Αργυρουπόλεως οργάνωσε την λειτουργία ενοριακού συσσιτίου, το οποίο συνεχίζει την προσφορά του μέχρι σήμερα.
Στην εκπαίδευση και στις Φυλακές Ανηλίκων
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδείας υπηρέτησε ως καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση, στην οποία δημιούργησε άριστες σχέσεις με τους μαθητές του. Αξιόλογο το έργο του από το 1971-1978 στις Φυλακές Ανηλίκων, στην Αθήνα, στις οποίες τελούσε την Θεία Λειτουργία και καθοδηγούσε πνευματικά τους τροφίμους.
Δίτομο αφιερωματικό για τον Χρυσόστομο Ξυνό
Πέρσι η αγιορειτική αδελφότητα Θεοφιλαίων, με επιμελητή τον Αρχιμανδρίτη Χερουβείμ Γ. Αποστόλου (Αγιαννανίτη), εξέδωσε σε δύο τόμους ένα αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του νεοεκλεγέντος Επισκόπου. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται και πολλές ομιλίες του. Το δίτομο αφιέρωμα αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης της αδελφότητας Θεοφιλαίων της Σκήτης Αγίας Άννης, με επικεφαλής τον Γέροντα τους Ιερομόναχο, Θεόφιλο, προς τον εψηφισμένο Επίσκοπο για την πνευματική βοήθεια, την οποία τους προσέφερε.
Στο αφιέρωμα προτάσσεται χαιρετισμός του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τονίζει: “Ο π. Χρυσόστομος κοσμείται με πολλά χαρίσματα. Σεμνότητα, ιεροπρέπεια, εργατικότητα, και αφοσίωση στα ιερατικά του καθήκοντα. Γνωρίζει να επικοινωνεί με αγάπη και κατανόηση με τους ενορίτες του και με το χάρισμα του λόγου του να εμπνέει… Ο π. Χρυσόστομος κατά την μακρά ιερατική του διαδρομή υπηρέτησε την Εκκλησία μας με ζήλο και αυταπάρνηση και ¨προέστη¨κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου πολλών έργων ¨καλών έργων εις τας αναγκαίας χρείας¨”.
Δείτε παλαιότερη συνέντευξη του π. Χρυσοστόμου για την τροφό Θεολογική Σχολή της Χάλκης.