23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η δίκαιη καταδίκη της εφημερίδας “Ορθόδοξος Τύπος”

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου κατά της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος», για συκοφαντική εκστρατεία και διαπόμπευση του Σεβασμιωτάτου.

Ως μάρτυρας του Αρχιεπισκόπου επανέλαβα στο δικαστήριο όσα κατά καιρούς έχω γράψει για το εν λόγω έντυπο, το οποίο με την πολιτική του κρατά σε μια ιδιότυπη «ομηρία» το εκκλησιαστικό σύστημα.

Έγραψα τότε: «Το γεγονός είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος είναι ο πρώτος, νομίζω, εκκλησιαστικός άνδρας ο οποίος τόλμησε να «τα βάλει» με την «δυναστεία» του «Ορθοδόξου Τύπου» κι αυτό δεν είναι λίγο. Τουλάχιστον βρέθηκε κάποιος να επισημάνει την παθογένεια. Αν έσπαγε και το απόστημα…».

Η δικαίωση ήρθε ένα χρόνο μετά.

Για το αδίκημα της δημοσιεύσεως απολύτως ψευδών, συκοφαντικών και υβριστικών ισχυρισμών, καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» καθώς και της ηλεκτρονικής σελίδας «www.orthodoxostypos.gr», που κατά το παρελθόν είχαν δημοσιεύσει συκοφαντικά και εν γνώσει τους ψευδή κείμενα κατά της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της Ομογένειας και κυρίως κατά του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Μεταξύ άλλων, η καταδικαστική απόφαση υποχρεώνει το Σωματείο «Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις» και τον Διευθυντή Συντάξεως της εφημερίδας και της ιστοσελίδας να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση ύψους 20.000 ευρώ (10.000 έκαστος), καθώς και να δημοσιεύσουν κείμενο συγγνώμης προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο.

Η εμμονή της εν λόγω εφημερίδος με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου δεν είναι σημερινό φαινόμενο, καθόσον και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός είχε επίσης συκοφαντηθεί από τον «Ορθόδοξο Τύπο» κατ᾽ επανάληψιν, ενώ είναι γνωστή παλαιότερη εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος – επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ – η οποία χαρακτηρίζει τον «Ορθόδοξο Τύπο» ως έντυπο ψυχοφθόρο, αντιεκκλησιαστικό και σχισματικό.

Αρκετές ημέρες μετά την έκδοση σχετικού δελτίου τύπου από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που μας ενημέρωνε για την καταδίκη του «Ορθοδόξου Τύπου», η λαλίστατη και «μαχητική» εφημερίδα έχει …καταπιεί τη γλώσσα της. Καμία αναφορά στην απόφαση που την καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα. Ούτε λέξη!

Ας είναι…

Η καταδίκη αποτελεί περηφανή νίκη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ο οποίος δεν πτοήθηκε από το έντυπο το οποίο όλοι «τρέμουν» στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και της Εκκλησίας, αφού δικαιώνεται και ο μακαριστός Αυστραλίας Στυλιανός, που είχε γράψει στο επίσημο έντυπο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Φωνή της Ορθοδοξίας», τα εξής: «Η εφημερίδα υπό τον παραπλανητικό τίτλο “Ορθόδοξος Τύπος”, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικώς την κατασυκοφάντηση της Εκκλησίας και δεν έχει παύσει να διαδίδει τερατώδη μυθεύματα και ψεύδη εις βάρος όχι μόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας …. των επισκόπων και του ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής, αλλά και εις βάρος όλων σχεδόν των Εκκλησιαστικών Ηγετών, Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων, Μητροπολιτών κ.λπ…. εφημερίδα η οποία διεδραμάτισε επίσης σκοτεινό ρόλο στην υπόθεση της Κυπριακής τραγωδίας με την άφρονα και συστηματική πολεμική της κατά του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου, καταδικάστηκε επισήμως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως αντιεκκλησιαστικό και ψυχοφθόρο και σχισματικό έντυπο».

Εάν και άλλοι ακολουθούσαν την ανδρεία στάση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, έντυπα σαν τον «Ορθόδοξο Τύπο» θα είχαν εξοβελιστεί από τον εκκλησιαστικό βίο και τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν άξιοι μιμητές του, για την κάθαρση του ρύπου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ