15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανήμερα της εορτής του θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Ν. Υόρκη

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ως ενορία έπειτα από είκοσι δύο χρόνια στο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν Νέας Υόρκης καθότι ολοκληρώνεται η αποπεράτωσή του με την τελευταία τοποθέτηση των εικόνων, όπως διαλαμβάνεται στο μηνιαίο δελτίο περί του ναού.

Ο ναός είχε καταστραφεί στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, κατά τη φονική τρομοκρατική επίθεση και αποπερατώθηκε η ανοικοδόμησή του έπειτα από υπέρβαση πολλών και διαφόρων εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών, χάρη στην ηγεσία και αποφασιστικότητα της Επιτροπής «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου».

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου από τις 5 έως τις 7 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα.

Την επόμενη μέρα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου από τις 8:30 έως τις 11 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ιδίου ιεράρχη. Στις 12 η ώρα θα ακολουθήσει δεξίωση στο εστιατόριο «Skinos», το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 123 Washington Street, απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου.

Τα θυρανοίξια του ναού τα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 2 Νοεμβρίου του 2021 κατά την εν Αμερική επίσκεψή του, τα δε εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στις 4 Ιουλίου 2022.

Τελετή Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, 2 Νοεμβρίου, 2021.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ Ε.Κ.»/ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ

Ιερατικός προϊστάμενος έχει διορισθεί ο π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο οποίος υπηρέτησε επί μικρό χρονικό διάστημα πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής.

Τον αρχικό ναό του Αγίου Νικολάου και την ομώνυμη κοινότητα είχαν ιδρύσει οι Ελληνες πρωτοπόροι μετανάστες και αποτέλεσε σημείο αναφοράς των Ελλήνων ναυτικών που έπιαναν λιμάνι στη Νέα Υόρκη. Οταν οι πρώτοι Ελληνες έφτασαν στη Νέα Υόρκη γύρω στο 1892, στη διεύθυνση 155 της οδού Cedar του Μανχάταν έφτιαξαν ένα καφενείο, κατά το πρότυπο των καφενείων της Ελλάδας στο οποίο συναντιόντουσαν για να πιούν τον καφέ τους, να μιλήσουν για την πατρίδα και τις οικογένειές τους. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1916 το μετέτρεψαν σε ναό, καθότι είχαν πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη μαζί με τις οικογένειές τους και ήθελαν έναν τόπο λατρείας για να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια βασικά της βάπτισης και του γάμου των παιδιών τους.

Αφιέρωσαν τον ναό στον Αγιο Νικόλαο, αφού πολλοί από τους Ελληνες μετανάστες ήταν οι ίδιοι ναυτικοί ή είχαν στενούς συγγενείς. Για πολλά χρόνια ο ναός του Αγίου Νικολάου αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους Ελληνες που έφταναν στη Νέα Υόρκη. Ηταν το πρώτο μέρος που επισκέπτονταν για να ανάψουν ένα κερί ή να προσευχηθούν, αφού έφευγαν από τη νήσο Ελις και ξεκινούσαν τη νέα τους ζωή στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο αρχικός ναός ανέδυε μία κατανυκτικότητα και μυσταγωγία με την απλότητά του ανάμεσα στους θεόρατους ουρανοξύστες που βαθμηδόν τον περικύκλωσαν. Τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει η δημογραφία της περιοχής και είχε εν πολλοίς αποψιλωθεί ο αριθμός των τακτικών ενοριτών του. Ωστόσο, οι εναπομείναντες τον συντηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια έως την ημέρα του τρομοκρατικού πλήγματος, κατά το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ