11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Περί τον νέον άρχοντα Ρεφερενδάριο κ. Γεώργιο Κρητικό

Δρ. Γεώργιος Ι. Τσικαλάκης

ΕΔΙΠ-Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Ο θεσμός των οφφικιάλων ή κοινώς των αρχόντων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι ένα θεσμός παλαιός που πέρα από τη συμβολική του αξία, αποτελεί μέρος της ουσιαστικής διασύνδεσης των λαϊκών με τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει τονίσει κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη (26/05/2022) ότι: “Τιμώμεν, τους οφφικιαλίους της Αγίας του Χριστού Μεγαλης Εκκλησίας, παρακολουθούμε τα έργα σας, με μέγα ενδιαφέρον και αγάπη, αγαπητοί, και εκτιμώμεν την προσφορά σας εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας”. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λοιπόν, μέσα από το θεσμό αυτό προσπαθεί ότι μόνο να τιμήσει αλλά να δώσει το κίνητρο στους ανθρώπους αυτούς να επαυξήσουν τις αξίες και το ορθόδοξο ήθος που για αιώνες διδάσκει η Ορθόδοξος Εκκλησία και υπηρετεί μαρτυρικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι οφφικιάλοι της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, δεν περιορίζονται στο χώρο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως αλλά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκεί που κάθε ορθόδοξος πιστός υπηρετεί, καλλιεργεί και διαφυλάττει τις αξίες της Ορθοδόξου παραδόσεως. Με την λογική αυτή η Ιερά Μητρόπολη  Βελγίου, αναπόσπαστο μέλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, επί σειρά ετών αναδεικνύει προσωπικότητες, που με έργα δείχνουν ότι υπηρετούν τις αξίες αυτές.

Την παρελθούσα Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Βελγίου και έξαρχος Κάτω Χορών και Λουξεμβούργου κ.κ. Αθηναγόρας, σεπτή εντολή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, χειροθέτησε σε άρχοντα Ρεφερενδάριο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον ελλογιμώτατο κ. Γεώργιο Κρητικό. Είχα την τύχη να γνωρίσω, συνεργαστώ και τελικά κάνω φίλο τον νέο άρχοντα και για το λόγο αυτό η χαρά μου είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί τυπικά επισφραγίστηκε ο τίτλος του άρχοντος αλλά γιατί ο κ. Γεώργιος Κρητικός είναι ο πράξη και θεωρία άνθρωπος που εμφορείται από τον αξιακό κώδικα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος περιέγραψε για την ζωή που οφείλουν να έχουν οι οφφικιάλοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Καβάλα με καταγωγή από τη νήσο Θάσο, μόνο παιδί οικογένειας νομικών, είχε την ατυχία να χάσει από νωρίς τον πατέρα του αλλά την τύχη να έχει μια εξαιρετική μητέρα του κ. Τάμη Κρητικού η οποία ανάλωσε τον όλο βίο της για την καλλιέργεια κατά Θεό και κατά κόσμον στο παιδί της. Η παιδεία ως προτεραιότητα οδήγησε το νεαρό Γεώργιο ο οποίος συνδέθηκε πνευματικά με τον σπουδαίο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που διέγνωσαν τα τάλαντα του και τον επηρέασαν πνευματικά. Φοίτησε στη Νομική σχολή Κομοτηνής, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετά το τέλος της ολοκλήρωσης των στρατιωτικών του υποχρεώσεων επέστρεψε νέος δικηγόρος στην Καβάλα και Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νομαρχίας Καβάλας. Το 2003 οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου μετά από Γενικό Διαγωνισμό προσελήφθη υπάλληλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στην Ενορίας της Αγίας Μαρίνας Βρυξελλών όπου ήρθε ξένος και ίσως λίγο φοβισμένος την πρώτη φορά, όμως για 19 περίπου χρόνια αποτέλεσε στήριγμα και βοήθημα για πολλές δράσεις της Ενορίας. Για ένα μικρό διάστημα 4 ετών μετεγκατεστάθη στην Ελβετία στη Γενεύη, στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διαπραγματευτής της Ε.Ε. στη συνδιάσκεψη με τον Ο.Η.Ε. για το εμπόριο. Κι εκεί δημιουργεί μια νέα σχέση με την εκκλησία ως μέλος της ενορίας του Σαμπεζύ. Μετά από τα 4 χρόνια ως διπλωμάτης επιστρέφει στις Βρυξέλλες για να αναλάβει θέση ως Γενικός Συντονιστής στις σχέσεις με τον Ο.Η.Ε. ενώ σήμερα υπηρετεί Διευθυντής στον τομέα διεθνών σχέσεων, ασφάλειας και κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη σχέση μας μένει η ανάμνηση ενός ανθρώπου με αγάπη και σεβασμό προς αξίες και πρόσωπα. Μόνο μερικά παραδείγματα. Την έννοια της οικογένειας. Δεν τίμησε μόνο τους γονείς του αλλά και τη σύζυγο του Ξένια που από χρόνια είναι μαζί και μαζί με τον υιό τους αποτελούν υπόδειγμα οικογένειας. Αγάπη προς την πατρίδα. Δε θα ξεχάσω εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα στο Dinant όταν στη γέφυρα που ενώνει την πόλη με τον ποταμό Maas αντικρίσαμε την ελληνική σημαία, το σεβασμό και τη συγκίνησή του ενώπιον του εθνικού συμβόλου. Αγάπη προς την Εκκλησία. Χαρακτηριστικά κατά το ταξίδι μου στην Καππαδοκία ζήτησε ένα ενθύμιο από την Παλαιά Καρβάλη την πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου για να κρατά το άρωμα της πατρίδας του Αγίου. Αγάπη στο συνάνθρωπο. Είναι πολλά για να απορυθμίσεις. Φιλόξενος. Όταν χρειάστηκα τη βοήθεια του το μόνο που είπε ήταν: «Ξένους ξένιζε ίνα μή τω Θεώ ξένος γένη» κι άνοιξε το σπίτι του. Εξάλλου, ο ξένιος Ζευς ήταν από την Κρήτη κατά την αρχαία παράδοση, ο νέος οφφικιάλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δεν είναι από την Κρήτη αν και Κρητικός αλλά μια προσωπικότητα που τίμησε, τιμά και θα συνεχίσει να τιμά τις αξίες που ανέφερε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης «…προσφορά εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας”. Άξιος!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ