20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος για την 28η Οκτωβρίου

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, Αξιότ.Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Γιορτάζοντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Έχει επικρατήσει να γιορτάζουµε επετείους. Λογιών-λογιών επετείους. Και είναι όµορφη συνήθεια.

Ο Οκτώβριος είναι ο µήνας, που γιορτάζουµε την επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Κι εµείς εδώ στον Καναδά κάνουµε γιορτή αληθινή. Με λειτουργίες. Με δοξολογίες. Με σχολικές γιορτές. Με πανηγυρικούς, εθνικά και θρησκευτικά χρωµατισµένους λόγους. Με δείπνα και χορούς. Βέβαια, στην περίοδο του κορωνοϊού δεν εκάναμε όλα τα ανωτέρω. Εφέτος είναι καιρός να οργανώσουμε τις εκδηλώσεις αυτές με τον καλύτερο τρόπο και με περισσότερο ενθουσιασμό. Αυτό μας πρέπει. Αυτό μας ταιριάζει. Αυτό είναι δίκαιο για την Πατρίδα μας και για τους ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρακαλώ ο καθένας να κάνει το καθήκον του στο ακέραιο.

Καλά όλα αυτά. Και µάλιστα στην εποχή που ζούµε και η γαλάζια µας πατρίδα Ελλάδα αντιµετωπίζει τόσους κινδύνους. Η έξαρση του εθνικού φρονήµατος είναι απόλυτα αναγκαία. Όλοι πρέπει να είµαστε στις επάλξεις. Και οι επάλξεις δεν είναι τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας. Οι επάλξεις για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισµό είναι τα πέρατα της οικουµένης. Μαζί µε τα πέρατα της οικουµένης οι επάλξεις για τον ελληνορθόδοξο είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο νους του. Η καρδιά του. Οι σκέψεις του. Τα συναισθήµατά του. Για να είναι στις εθνικές και θρησκευτικές επάλξεις πρέπει να είναι στις επάλξεις του εαυτού του. Να ελέγχει απόλυτα το νου του. Τις σκέψεις του. Τα συναισθήµατά του. Τις επιθυµίες της καρδιάς του. Είµαστε στις εθνικές και θρησκευτικές µας επάλξεις, όχι τυπικά γιορτάζοντας µια επέτειο. Ή για να διασκεδάσουµε και να χαρούµε και να ευχαριστηθούµε. Είµαστε στις επάλξεις, όταν ζούµε το νόηµα της επετείου. Το βαθύτερο νόηµα.

Το βαθύτερο νόηµα του ΟΧΙ του ΄40 είναι η µη υποχώρηση στα ιδανικά µας. Η πάση θυσία διατήρηση της ελευθερίας µας. Ελευθερίας εθνικής, θρησκευτικής, ατοµικής. Η προστασία της διατήρησης αυτής της ελευθερίας που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο. Που τον διακρίνει απ’το ζώο που έχει το σχοινί στο λαιµό του. Που τον κάνει να αισθάνεται ίσος προς όλους µέσα στην κοινωνία και ενώ σέβεται την κληρονοµιά των άλλων και την ελευθερία τους, δεν απεµπολεί τίποτε απ΄τη δική του κληρονοµιά και ελευθερία.

Και να τα κάνουµε αυτά λιανότερα. Να τα καταλάβουµε καλύτερα. Να τα θέσουµε σε πρακτική εφαρµογή. Γιορτάζοντας το ΟΧΙ του ΄40 σηµαίνει, όπου κι αν είσαι να παραµένεις ελληνορθόδοξος και καθηµερινά να γίνεσαι καλύτερος. Να γίνεσαι άνθρωπος, όπως σε θέλει ο Χριστός. Να µιλάς ελληνικά παντού και κυρίως στο σπίτι σου. Να υποστηρίζεις τα δίκαια της Ελλάδας, όχι µια φορά τον χρόνο στην επέτειο, αλλά κάθε µέρα της ζωής σου. Να ζεις ορθόδοξη ζωή, όχι Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά κάθε ώρα της ζωής σου. Να είσαι δακτυλοδεικτούµενο παράδειγµα έντιµου πολίτη και ορθόδοξου χριστιανού. Να λες όχι στον κάθε πειρασµό που θέλει να σε αναποδογυρίσει. Να κάνεις πάντοτε το θετικό και ποτέ το αρνητικό. Το καλό και ποτέ το κακό. Το δίκαιο και ποτέ το άδικο.

Γιόρταζε την επέτειο. Κάθε επέτειο. Μα σκέψου το βαθύτερο νόηµά της. Ειδικά στην επέτειο του ΟΧΙ σκέψου την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Κράτησε στο νου σου και αυτά που είπαµε παραπάνω. Και προσπάθησε να εφαρµόζεις όσα µπορείς. Ζήσε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ