16.1 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Η εορτή του Αποστόλου Λουκά στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΚΛΗΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

17 και 18 Οκτωβρίου 2022

Κατά την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Το εσπέρας της Δευτέρας 17ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον φερώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Ενορίας Γάλλου Ρεθύμνης, τον οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, ο οποίος, με την προτροπή του Μητροπολίτου μας, κήρυξε τον Θείο λόγο, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, καθώς και πλήθος πιστών.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Εφημέριος της Ενορίας, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Ζωλοτάκης, προσφώνησε με λόγους θερμούς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, στον οποίο προσέφερε συμβολικά δώρα από πλευράς της Ενορίας, και τον παρεκάλεσε να τιμήσει με την εύφημο μνεία της Ιεράς Μητροπόλεως τον επί σειρά δεκαετιών διακονούντα το Ιερό Αναλόγιο και εν γένει την Ενορία του Γάλλου κ. Ματθαίο Φραϊδάκη. Ο Σεβασμιώτατος, ανταποκριθείς μετά χαράς, απένειμε στον κ. Φραϊδάκη την εύφημο μνεία της Ιεράς Μητροπόλεως, μαζί με τις ιερές εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και του Ευαγγελιστού Λουκά, και εξέφρασε την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για την επί σειρά πολλών ετών ανιδιοτελή προσφορά του προς την Ενορία του Γάλλου. Επίσης, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην ανάγκη να είμαστε όλοι μας απόστολοι, δηλαδή συνεπείς στην αποστολή που έχει ο καθένας, ευαγγελιστές, δηλαδή κομιστές της καλής αγγελίας προς κάθε
άνθρωπο, και «ιατροί», δηλαδή να ενεργούμε όλοι μας θεραπευτικά στη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας, προσφέροντας ένα χαμόγελο, ένα λόγο στοργής και λίγο ενδιαφέρον στους καιρούς αυτούς της αδιαφορίας και της ατομικότητας.
Επίσης, τελέσθηκε ιερό τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους της Ενορίας Γάλλου και μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσια τράπεζα προς όλους τους συνεορταστές.

Το πρωί της Τρίτης 18ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε κατά τον Όρθρο της Εορτής και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Ιερό Ιδρυματικό Ναό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, στον οποίο παρέστη πλήθος πιστών, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ελευθέριος Μαρκάκης, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και συνοδοί ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό.

Ο Επίσκοπός μας κήρυξε τον Θείο λόγο, προτρέποντας όλους τους ανθρώπους να έχουν ως προστάτη τους τον Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά τον ιατρό, ο οποίος είναι πάντοτε έφορος της υγείας όλων, επακούει των ευχών και των προσευχών τους και γίνεται βακτηρία και επιστηριγμός στην πορεία όλων όσοι διακονούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, των ασθενών και των οικείων τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρετέθη κέρασμα στο γραφείο του κ. Διοικητού, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσέφερε στον κ. Μαρκάκη ιερά εικόνα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά καθώς και την διαβεβαίωση ότι η Ιερά Μητρόπολή μας, όπως το πράττει και μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις ανάγκες του Νοσοκομείου, και μάλιστα με την παροχή φιλοξενίας, στους κατάλληλους χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ», προς ιατρούς, νοσηλευτές και συνοδούς ασθενών, που προσέρχονται στο Νοσοκομείο μας από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Μετά το πέρας της Πανηγύρεως, στην κεντρική αίθουσα των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πραγματοποιήθηκε λιτή και σεμνή τελετή, κατά την οποία επιδόθηκε στον επί 70 έτη διακονούντα την ιερωσύνη και τιμώντα την ιερατική του πορεία Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Θεοδωράκη, εκ των συνταξιούχων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η ανωτάτη τιμητική διάκρισις της Εκκλησίας Κρήτης, ήτοι ο Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά Συνοδικού Παπύρου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Προδρόμου.

Στην τελετή παρέστησαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, Αρχιερατικοί Επίτροποι και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερατικού Συνδέσμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κατά σάρκα συγγενείς και συγχωριανοί του τιμωμένου Πρωτοπρεσβυτέρου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τον π. Νικόλαο με συγκινητικούς λόγους τονίζοντας ότι με αυτή την ύψιστη τιμή της Εκκλησίας Κρήτης προς εκείνον αποτυπώνεται το εγκάρδιο ευχαριστώ της τοπικής μας Εκκλησίας για την επί σειρά δεκαετιών ανύστακτη ιερατική του μέριμνα και προσφορά και ότι στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι συνταξιούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, οι οποίοι λευκάνθηκαν μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο και δεν παύουν ακόμη και σήμερα να εξυπηρετούν εφημεριακές ανάγκες σε διάφορες Ενορίες της Μητροπόλεως.

Ακολούθως, ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλη την πορεία και προσφορά του τιμωμένου Πρωθιερέως και εκείνος καταληκτικά με βαθειά συγκίνηση εξέφρασε την ευχαριστία του για όλα όσα έζησε μέχρι σήμερα στη ζωή της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά το «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα…» και το «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ήθος και το παράδειγμα που έχομε ανάγκη όλοι μας σε τούτους τους καιρούς. Μετά το πέρας της σεμνής αυτής τελετής, προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους και ακολούθησε από πλευράς της οικογένειας του τιμωμένου τράπεζα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ