21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χειροτονήθηκε ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος

Εθνικός Κήρυξ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Τελέσθηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σασίμων Κωνσταντίνου (Μώραλη) το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Συμμετείχαν τρεις Μητροπολίτες από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συγκεκριμένα ο Βοστώνης Μεθόδιος, ο Πίτσμπουργκ Σάββας και ο Σικάγου Ναθαναήλ. Επίσης, συμμετείχε ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος, ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, καθώς και οι ακόλουθοι βοηθοί Επίσκοποι: Ζήλων Σεβαστιανός, Μηδείας Απόστολος, Αμισού Ιωακείμ, Ναζιανζού Αθηναγόρας, ενώ συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

Ακόμα, συμμετείχε πλειάδα ιερέων από πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο διάκονοι.

Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος είχε μεταβεί πριν δύο εβδομάδες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου την Τρίτη 4 Οκτωβρίου έγινε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος, ενώ νωρίτερα έλαβε την ευχή και την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρεπιδημούσε στο Φανάρι καθότι είναι συνοδικός πάρεδρος κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο.

Ο νέος Επίσκοπος Κωνσταντίνος, όπως ήδη έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», προορίζεται να καταστεί βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα και θα του ανατεθεί η περιφέρεια του Τέξας καθότι η Μητρόπολη Ντένβερ είναι αχανής, όπως άλλωστε και η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στην προσλαλιά του, ανάμεσα στα άλλα, επιβεβαίωσε και την αποστολή του νέου Επισκόπου ως βοηθού στη Μητρόπολη Ντένβερ ειπών, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Θα βοηθάτε τον αγαπητό μας εν Χριστώ αδελφό Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος διάγει τώρα το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του και ο οποίος έχει υπηρετήσει πάνω από εξήντα έτη την Εκκλησία».

Ο νέος Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος Μώραλης υπηρετούσε ως ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βαλτιμόρης. Τον Οκτώβριο του 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον είχε διορίσει πρωτοσύγκελο στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, αλλά έφυγε έπειτα από μερικούς μήνες και επανήλθε στην προηγούμενη θέση του στη Βαλτιμόρη έως και της εκλογής του τον Ιούλιο.

Ο Επίσκοπος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη Μέριλαντ το 1966. Ο πατέρας του, Παναγιώτης, γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και η μητέρα του, Σάρα, γεννήθηκε στην πόλη Μόμπιλ της Αλαμπάμα της οποίας η οικογένεια καταγόταν από την Πάτμο και την Αίγυπτο. Από την ηλικία των εννέα ετών άρχισε να υπηρετεί ως ιεροπαίδι μέσα στο Ιερό Βήμα υπό τον αείμνηστο π. Κωνσταντίνο Μονιό. Το 1988 εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Σίλα, ενώ το έτος 2002 ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στη Βαλτιμόρη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ