25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στο πλαίσιο του Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανικής Κοινωνίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας

Μετά την επανέναρξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Αγγλικανών στους φιλόξενους χώρους του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πεντέλης, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, τη αδεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και τη ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, τελέστηκε τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου (Εκκλησία Κύπρου) και με την συμμετοχή πατέρων της Μονής και κληρικών που συμμετέχουν στον Διάλογο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της Γ΄ Κυριακής του Λουκά και στο περιστατικό της αναστάσεως του υιού της χήρας στην πόλη Ναΐν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Τρισάγιο για τους μακαριστούς Μητροπολίτες Διοκλείας κυρό Κάλλιστο (Ware) και Φιλομηλίου κυρό Ηλία, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι προσέφεραν στον Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών, ως συμπρόεδρος αυτού και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλβανίας αντιστοίχως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης λέγοντας στους πιστούς για την φιλοξενία του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Αγγλικανών στο Διορθόδοξο Κέντρο και την επανέναρξη τρόπον τινά των δραστηριοτήτων εκ μέρους του Κέντρου έπειτα από την περίοδο του κορωνοϊού. Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ευχαρίστησε για την άδεια και την ευλογία τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και απευθυνόμενος προς τους πιστούς τόνισε την σημασία του Διαλόγου και ιδιαιτέρως της ορθόδοξης λατρείας ως μαρτυρία της Ορθοδοξίας προς τους λοιπούς χριστιανούς.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ