Free Porn
xbporn
32.4 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Εθνικός Κήρυξ»

Φωτογραφίες: Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, κατά το ετήσιο Δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο ξενοδοχείο Midtown Hilton, στο Μανχάτταν.

Παρουσία πλήθους Αρχόντων, ιεραρχών αλλά και επιφανών μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισαν έμπρακτα την προσφορά του κ.κ. Θεοδωρου, ο οποίος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο σε μια ευαίσθητη αλλά και ιστορική, για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ήπειρο, όπως είναι η Αφρική.

Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής από την Φλόριδα, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), η Ομοσπονδιακή Βουλευτής Νικολ Μαλλιωτακη (Nicole Malliotakis), η Πρέσβης της Ελλάδας στα Η.Ε., Μαρία Θεοφίλη, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο Σύμβουλος Έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης με την σύζυγο του, Λίτσα, και η ομογενής Γενική Πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου.

«Υπερασπιστής της ανθρώπινης ελευθερίας»

Στο καθιερωμένο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, τόνισε ότι «αξίως και δικαίως» το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα τιμά τον Πατριάρχη Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, εστιάζοντας και στην στάση που κράτησε στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, αναφεροντας ότι επρόκειτο για μια «ηχηρή απάντηση «σε αυτούς που αγνοούν ηθικές αρχές της Ορθοδοξίας», προσθέτοντας ότι ο κ.κ. Θεόδωρος αποτελεί «έναν αυθεντικό υπερασπιστή της ανθρώπινης ελευθερίας».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε το εγκώμιο του Πατριάρχη Θεοδώρου, εστιάζοντας αρχικά στην «υποστήριξη του στην Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης» αλλά και το όραμά του για την Εκκλησία της Αφρικής, υπενθυμίζοντας και αυτός την άμεση αναγνώριση, εκ μέρους, της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.  Άλλωστε, την ίδια στιγμή, δέχεται “πόλεμο” από την Ρωσική Εκκλησία, η οποία επιχειρεί να καταπατήσει την δικαιοδοσία του στην Αφρική, γεγονός που επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές.

«Εκφράζω εκ μέρους αυτής της συνεδρίασης και της αρχιεπισκοπής Αμερικής εκ βάθους καρδιάς τα συγχαρητήρια για όλα τα επιτεύγματά σας», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρος παραλαμβάνει το Αθηναγόρειο Βραβείο από τον Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη

Στην συνέχεια, μετά από προβολή βίντεο σχετικά με την δράση του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας,, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης ανακήρυξε να παραλήπτη του «Αθηναγορείου Βραβείου» τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδωρο, εν μέσω χειροκροτημάτων 

«Μπροστά σας είναι ο Θεόδωρος ο Β’»

Αφού παρέλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο από τον Δρα. Αντώνιος Λυμπεράκη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο  κ.κ. Θεόδωρος, με έντονο συναίσθημα και περίσσεια ειλικρίνεια, επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά, σε μια διδακτική ομιλία που συγκίνησε το ακροατήριο.
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρος κατά την ευχαριστήρια ομιλία του, που ήταν γεμάτη συναίσθημα

«Είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που νύχτα – μέρα αγωνίζονται κοντά μου», ανέφερε αρχικά ο κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά των ανισοτήτων, της φτώχειας και του διαρκούς αγώνα για δικαιοσύνη και επιβίωση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αφρική.  Από το Νελσον Μαντέλα και τη μάχη κατά του Απαρτχάιντ μέχρι την μάχη κατά του ρατσισμού σε κάθε σημείο της Γης, όπως και οι ΗΠΑ, με τους αγώνες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Η Κρήτη με γέννησε, αλλά η Αφρική με κερδισε. Όταν φύγω, θα αφήσω αυτό το ράσο και θα φορέσω το ξύλινο κου σταυρο και θα τρέχω με το μπαστουνάκι μου το ξύλινο.  Θα πάω στο Κονγκό με μια βάρκα ξύλινη και λασπωμένη.  Θα βλεπω απέναντί μου πρόσωπα όπως και στη Μαδαγασκάρη, όπου αναρωτήθηκα ‘δεν υπάρχει ενα ζευγάρι παππούτσια για αυτά τα παιδάκια;  Αλλά έβλεπα χαρούμενα μάτια», ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Συγκεντρώθηκαν 200.000 δολάρια 

Πάντως, η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν έμεινε ασυγκίνητη ενώπιον του μεγάλου αγώνα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, παραδίδοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ο Τζον Κατσιματίδης ανακοινώνει την δωρεά 100.000 δολαρίων στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ειδικότερα, ο επικεφαλης του Τάγματος «Άγιος Ανδρέας», Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, παρέδωσε στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας μια επιταγή της τάξεως των 100.000 δολαρίων, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στην Αφρική.  Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, λαμβάνοντας με την σειρά του τον λόγο, ανακοίνωσε ότι και το Ίδρυμά του δωρίζει το ίδιο ποσό, καλώντας τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να ενισχύσουν με την σειρά τους την ελληνορθόδοξη αποστολή στην Αφρική.

«Να συνεισφέρετε για να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.  Να είστε σίγουροι πως, όταν πατε για ύπνο, η καρδιά σας θα νοιωθει καλύτερα», είπε ο κ. Κατσιματίδης.

Ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, παραλαμβάνει τον αετό, ως δώρο, από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεοδωρο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε θερμά άπαντες για την προσφορά τους, παρασημοφορώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και τον Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, ενώ προσέφερε, δω συμβολικό δώρο, μια γόνδολα στον πνευματικό επικεφαλής του Τάγματος «Άγιος Ανδρέας», π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και έναν αετό στον Τζον Κατσιματίδη.

Ο πνευματικός επικεφαλής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα. π. Αλέξανδρος Καρλούτσος με την γόνδολα, το δώρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ