22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου & Ελευθερώτριας στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Το εσπέρας της Παρασκευής 30ής Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Άνω Καλλιθέας της πόλεως Ρεθύμνης, με την παρουσία πλήθους Κληρικών και πιστών.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναθέρθηκε στον Ιερό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στην ανάγκη της διαφυλάξεως της ενότητος της Τοπικής μας και της καθόλου Εκκλησίας, καθώς εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στην Παναγία Ελευθερώτρια, ο Μητροπολίτης μας μετέβη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, όπου χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και ακολούθως προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την Ιερά Αγρυπνία επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου, η Ιερά Εικόνα της Οποίας αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε τον Ηγούμενο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ευφραίμ Μανουσάκη, τους Κληρικούς και όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην Αγρυπνία από αγάπη προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την παρατεθείσα από τη Μονή προς όλους τους προσκυνητές τράπεζα.

Το πρωί του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου 2022, ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία στον ιδιωτικό Ιερό Ναό του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του Ιατρού, στην οικία των ιατρών Εμμανουήλ και Άννας Ραπτάκη. Η Λειτουργία αυτή τελείται ετησίως, κατά το πρώτο Σάββατο του Οκτωβρίου, σε ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά, που είχε τελέσει το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 ο τότε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και νυν Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.

Κατά τον Όρθρο, μαζί με την Ακολουθία της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, εψάλη για πρώτη φορά στη Μητρόπολή μας και η Ακολουθία της Συνάξεως Πάντων των Αγίων Ιατρών, η οποία έχει συνταχθεί, κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, από τον δόκιμο υμνογράφο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο τον Κρήτα.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και ακολούθως, κατά την προσλαλιά του προς τους δεκάδες παριστάμενους πιστούς, επαίνεσε τους κτήτορες του Ιερού Ναού, Εμμανουήλ και Άννα Ραπτάκη, για την ευλάβειά τους και τους θερμούς λόγους της αγάπης τους και τους ευχαρίστησε για το δώρο το οποίο του προσέφεραν: ένα αρχιερατικό μπαστούνι με χαραγμένα το ομοίωμα του Ιερού Ναού, τα δελφίνια, σύμβολο της πόλεως Ρεθύμνης, και το μονόγραμμα του Μητροπολίτου μας κ. Προδρόμου.

Επίσης, απεκαλύφθη επετειακή πλάκα αναφερόμενη στην τέλεση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού από τον τότε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και νυν Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, την 1η Οκτωβρίου 2016.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε από τους κτήτορες του Ναού, στην οικία τους, πλούσια τράπεζα προς τις δεκάδες των ευλαβών προσκυνητών που προσήλθαν από την Ιερά Μητρόπολή μας και από το νομό Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν η κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, καθώς και όμιλος προσκυνητών από τη Νύβριτο Ηρακλείου με τον ιερέα τους.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ