18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλεξάντρ Κορζάκοφ: “Δεν αναγνωρίζω τον Κύριλλο. Δεν είναι ο Πατριάρχης μου”

Αλεξάντρ Κορζάκοφ

Μετάφραση από τα ρωσικά για το Φως Φαναρίου: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Δεν αναγνωρίζω τον Κύριλλο. Δεν είναι ο Πατριάρχης μου. Όταν ήταν αναπληρωτής του Αλέξιου (σ.σ. του προηγούμενου Πατριάρχη Μόσχας) ήρθε να με δει στο Κρεμλίνο και τέσσερις ώρες πίναμε παρέα κονιάκ. Καλό κονιάκ, το οποίο είχαν δωρίσει οι Μολδαβοί στον Γιέλτσιν και σ’ εμένα. Τότε είχα αναλάβει ειδική αποστολή από τον πρόεδρο να ελέγχω το εμπόριο όπλων. Η αποστολή μου, δεν ήταν να πιάνω ληστές, αλλά να ελέγχω το διεθνές εμπόριο όπλων. Μαζί με την Υπηρεσία (σ.σ. Ασφαλείας) δημιουργήσαμε τον οργανισμό «Ρωσικοί Εξοπλισμοί».

Τα εργοστάσια και οι εργαζόμενοι, άρχισαν να λαμβάνουν χρήματα. Έτσι, ο σημερινός Πατριάρχης, προσπαθούσε να με πείσει πως από τις πωλήσεις όπλων το 10% να το δίνουμε την Εκκλησία. Από τότε κιόλας έπαιρναν ποσοστά από τις πωλήσεις αλκοόλ και τσιγάρων. Του είπα ευθύς εξαρχής: «Θέλετε να παίρνετε ποσοστό και από το όπλα; Δεν θα με πείσετε». Άρχισε τότε να μου εξηγεί πως σήμερα η χώρα δεν έχει ιδεολογία, πως η Εκκλησία είναι η μοναδική ιδεολογία».

Ο Αλεξάντρ Κορζάκοφ, απόστρατος αντιστράτηγος της ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ. ήταν ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της ρωσικής προεδρίας και προσωπικός σωματοφύλακας του πρώτου προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ