Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού γιορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στο Φανάρι με Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στο τέλος ο Πατριάρχης διένειμε, κατά το έθος, στους πιστούς που ασπάζονταν τον Τίμιο Σταυρό, βασιλικούς.
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan
Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, σε συγχοροστασία με τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα.
Τη θεία λειτουργία τέλεσε κατά την τάξη ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, με τον Υπογραμματέα Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο.
Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Παναγιώτατος, σύμφωνα με την παράδοση, διένειμε άνθη και βασιλικό στους Αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, στους Άρχοντες Οφφικιάλιους που προσήλθαν να προσκυνήσουν, και στον Πρόξενο της Ελλάδος Εντιμ. κ. Σταύρο Χριστοδουλίδη.
Εκκλησιάστηκαν Κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και πλήθος πιστών από την Πόλη αλλά και το εξωτερικό.
Χθες, παραμονή της εορτής, ο Παναγιώτατος, κατά το έθος, χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τόπκαπι.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Καλλίνικος.
Αμέσως μετά, στην Κοινοτική Αίθουσα, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.
Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Η Κωνσταντινούπολις και η Εκκλησία αυτής η πρωτόθρονος κατενόησε και εβίωσε, και βιώνει, υπέρ πάσαν άλλην πόλιν και Εκκλησίαν, το νόημα και το μήνυμα του Σταυρού – μέχρι του σημείου να γίνη γνωστή η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ως η «εσταυρωμένη Εκκλησία», η οποία όμως υπερβαίνει τον Σταυρό και κηρύσσει την ανάστασι!»
Συνέχισε δε, λέγοντας:
“Οι σταυροί της ζωής μας επ᾽ ουδενί λόγω πρέπει να μας απογοητεύουν, αλλά αντιθέτως να μας χαλυβδώνουν. Εμάς και τη θέλησί μας και την αποφασιστικότητά μας να μείνουμε εδραίοι και αμετακίνητοι, ‘ποτέ από το χρέος μη κινούντες’! Την πορείαν μας χαράσσει και πάλιν ο ποιητής ως εξής: ‘απλός και ταπεινός, πράος μ᾽ αλύγιστος. Έτσι το δρόμο σου να πας κι ας είσαι φορτωμένος το σταυρό σου. Ονειδισμούς θα βρείς, χλεύες, ραπίσματα… ναί, κι ίσως… Μα μη καμφθείς, μη γονατίσεις στη λάσπη, χάμω το σταυρό μην τον αφήσεις’.
Αυτή είναι η σταυροαναστάσιμη παράδοσι της Μεγάλης Εκκλησίας και συνεχιστές της είσθε όλοι εσείς, είμαστε όλοι εμείς. Εάν γεμίσετε την σκέψι και την καρδιά σας από το φως, την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως θα έχετε συλλάβει και θα έχετε βιώσει, ως αληθή και γνήσια τέκνα, το νόημα και της εφετεινής εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Με σταθερότητα, λοιπόν, με πίστι, με αξιοπρέπεια και με υψηλό φρόνημα ας συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, και ως πρόσωπα και ως ομογένεια της Πόλεως.”.
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο