14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Η παραμονή της Ινδίκτου στο Φανάρι και στο Βαλουκλή

Το απόγευμα της 31ης Αυγούστου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία πλήθους Ιεραρχών και όλων των παρευρεθέντων κατά την τελετή αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας.

Μετά την Απόλυση ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε  Άρχοντα Πρωτομαΐστορα τον Εντιμολ. κ. Γεώργιο Πενέλη, Ομότιμο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Aπευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Είμεθα ιδιαιτέρως συγκεκινημένοι, Εντιμολογιώτατε Άρχον, διότι τιμάται σήμερον εις γόνος προσφυγικής οικογενείας, ο οποίος μέσα εις δυσκόλους περιστάσεις, κατώρθωσε, μετατρέψας την δοκιμασίαν εις γυμνασίαν, και με ακλόνητον εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού και εις την δύναμιν της ανθρωπίνης βουλήσεως, να ανέλθη, εις ηλικίαν μόλις 31 ετών, εις την βαθμίδα του τακτικού καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να αναδειχθή εις παγκοσμίου φήμης ειδικόν εις τον τομέα του σιδηροπαγούς σκυροδέματος.

Προσεφέρατε πάμπολλα, αγαπητέ Άρχων, εις την αναστήλωσιν Ρωμαικών και Βυζαντινών μνημείων, ιερών μονών, εις την Ελλάδα και αλλαχού, καθώς και, ευρύτερον, εις το πεδίον κατασκευών και της αντισεισμικής θωρακίσεώς των. Είσθε σύμβουλος εις το έργον αποκαταστάσεως της Αστικής Σχολής Γαλατά ενταύθα, καθώς και εις το μέγα εγχείρημα της ανακατασκευής του κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ως πολύτιμος σύμβουλος του συμπροσευχομένου Εντιμολογιωτάτου Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους και Προέδρου της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Παστριαρχείου «Παναγία η Παμμμακάριστος» κυρίου Αθανασίου Μαρτίνου, Μεγάλου Ευεργέτου της Εκκλησίας και του Γένους, ο οποίος τρέφει μεγάλην εκτίμησιν προς το πρόσωπόν σας. Διεκρίθητε, Εντιμολογιώτατε, ως χαρισματικός δάσκαλος και καθηγητής, ως Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών εις το Πανεπιστήμιόν σας, ως μέλος δεκάδων σημαντικών Επιτροπών και ως ειδικός σύμβουλος εις αναρίθμητα έργα. Αι χιλιάδες των μαθητών σας σας θαυμάζουν και σας ευγνωμονούν. Σας επαινούμεν και ημείς δι’ όλα αυτά τα εντυπωσιακά, και είμεθα βέβαιοι ότι, κεκοσμημένος πλέον με το αρχοντικόν οφφίκιον του Πρωτομαίστορος, θα συνεχίσετε «καλών έργων προΐστασθαι».”

Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων  Πρωτομαϊστωρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την συγκίνησή του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: “Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην μακραίωνη ιστορία της πέρασε αμέτρητες περιόδους δόξας αλλά και κοσμικής ταπείνωσης. Όμως, έμεινε πάντα λαμπρός φάρος πνευματικός, καταυγάζων την ανθρωπότητα με την ουσία της διδασκαλίας του θεανθρώπου. Επέλεξε κάθε φορά μεγάλους στόχους που με την πραγμάτωση τους ανανέωνε τη λάμψη της ανεξάρτητα από τις συνθήκες του κοσμικού περίγυρου μέσα στον οποίο επιβίωνε.”

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσημη κατάταξη τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ανέγνωσε τις Πατριαρχικές και Συνοδικές Πράξεις Αγιοκατατάξεως των Αγίων Ευμενίου Σαριδάκη και Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και του μαρτυρικώς τελειωθέντος Ανανίου, επισκόπου Λακεδαιμονίας.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, υπέγραψαν τις Πράξεις αυτές στον οικείο Κώδικα του Πατριαρχείου.

Παρέστησαν, επίσης, οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ανέων κ. Μακάριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Κρήτης κ. Ευγένιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Προύσης κ. Ιωακείμ, και o Θεοφιλ. Αλικαρνασσού κ. Αδριανός,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους “Παναγία Παμμακάριστος”, Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, οι Εξοχ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, και κ. Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη, οι Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και Ιωάννης Σαρακιώτης, βουλευτές του Νομού Φθιώτιδος, εκπρόσωποι των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αττική, την Μεσσηνία και την Φθιώτιδα, και πλήθος πιστών από την Πόλη, και προσκυνητών από την Καλαμάτα, την Λαμία, τα Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας από την παρουσία των Ιεραρχών, του κλήρου και όλων των προσκυνητών για την συγκεκριμένη Ακολουθία. Αναφέρθηκε δε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που έχει η παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας.

“Η Ορθόδοξος ευσέβεια αποδίδει εις τους Αγίους μέγαν σεβασμόν και τιμήν και προβάλλει την χριστοπρεπή ζωήν και τους θεοβραβεύτους άθλους των ως υπόδειγμα εκκλησιοστραφούς υπάρξεως. Οι πιστοί αγαπούν τα Συναξάρια και τους Βίους των Αγίων, θαυμάζουν τα κατορθώματα και τους αγώνας των υπέρ της αληθείας, τιμούν τα ιερά λείψανά των, προσκυνούν μετ’ ευλαβείας τας εικόνας των. Αι εορταί και αι πανηγύρεις των αποτελούν βιωματικόν άξονα της καθ’ ημέραν ζωής, πηγήν υπαρκτικού πλουτισμού και πνευματικής ανανεώσεως, ευκαιρίαν κοινωνίας της ζωής. Οι Άγιοι εμπνέουν, καθοδηγούν και αποκαλύπτουν τον αιώνιον εν Χριστώ προορισμόν μας, μεσιτεύουν προς Κύριον δι’ ημάς. Η ευλογημένη παρουσία των είναι ζώσα απάντησις εις τα αγωνιώδη ερωτήματά μας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης ανέφερε:

“Με αφορμήν την εορτήν της Ινδίκτου και την ημέραν προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επιθυμούμεν να τονίσωμεν ότι οι Άγιοι είναι συνοδίται και σύμμαχοι των πιστών εις τον καλόν αγώνα προστασίας της ακεραιότητος της δημιουργίας. Η ζωή των είναι έμπρακτος σεβασμός προς την κτίσιν, εν ευχαριστία και δοξολογία προς τον Δημιουργόν, «καύσις καρδίας υπέρ πάσης της κτίσεως … και υπέρ παντός κτίσματος» (Ισαάκ ο Σύρος). Οι Άγιοι επιβεβαιώνουν, ότι οφείλομεν να ζώμεν εν τω κόσμω ως οικονόμοι και ιερείς της δημιουργίας, ότι είναι αδιανόητον να ομολογώμεν πίστιν εις τον Δημιουργόν και να καταστρέφωμεν την κτίσιν.”

 Και στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Εν τω πνεύματι τούτω, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ενέγραψε και συνεχίζει να εγγράφη τους Αγίους μας, τα ιερά ταύτα κατοικητήρια του ζώντος Θεού και ζώσας εικόνας της δόξης Του, εις τας αγιολογικάς δέλτους. Η Εκκλησία είναι ζων θεανθρώπινος οργανισμός, και η αγιότης είναι, ούτως ειπείν, «το DNA της». Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε δυνάμεθα να φαντασθώμεν Εκκλησίαν χωρίς Αγίους. Αυτή η αλήθεια διατρανούται και διακηρύσσεται πανηγυρικώς και με την Αγιοκατάταξιν των Αγίων Ευμενίου Σαριδάκη, Ανανίου επισκόπου Λακεδαιμονίας του ιερομάρτυρος, και Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, των σήμερον επισήμως εγγραφέντων εις το εορτολόγιον της Εκκλησίας.

Μετά πάντων υμών των ευσεβοφρόνως παρισταμένων εις την ολόλαμπρον ταύτην τελετήν, υμνεί και δοξάζει τον Δομήτορα της Εκκλησίας και Δοτήρα παντός αγαθού, το μαρτυρικόν Φανάριον, ένθα φυλάσσονται τα όσια και ιερά του Γένους, εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσι και εν αγρυπνίαις, εν αγάπη ανυποκρίτω και εν δυνάμει Θεού.”

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ