21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στην Κίσαμο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Συγκλόνισε το κοινό της Κισάμου και των γύρω περιοχών η μουσική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Καστέλι, η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση στο γενικότερο πλαίσιο του Προγράμματος «Μνήμες Μικράς Ασίας: 100 Χρόνια Χρέους, Ευθύνης, Έμπνευσης», που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, ο Δήμος Κισάμου, ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου «Η Γραμβούσα», η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και ο Σύλλογος Κισαμιτών Αθήνας «Η Κίσαμος», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην κατάμεστη πλατεία Τζανακάκη δεν σταμάτησε το κοινό να χειροκροτεί τη Χορωδία της Ενορίας Μουρνιών, με Χοράρχη, ενορχηστρωτή και υπεύθυνο διδασκαλίας των τραγουδιών τον μουσικό Δημήτριο Κολλίντζα, το Μουσικό σχήμα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, πρωτοπόρο σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις με άριστα αποτέλεσμα, αλλά και την εκπληκτική ορχήστρα.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο Καθηγητής Μουσικής Γεώργιος Χαχλάκης, Αντιδήμαρχος Κισάμου για θέματα πολιτισμού και παιδείας, ο οποίος εμπνεύστηκε και οργάνωσε τη μουσική αυτή  παράσταση, με τρόπο επαγγελματικό, με πολλή δουλειά, υπομονή και καλή συνεργασία.

Ιδιαίτερα όμορφη στιγμή η παρουσία της Άριας Σταματάκη, η οποία με τον χορευτικό αυθορμητισμό, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, μάς παρέπεμψε στο βλέμμα του αποχαιρετισμού που βουρκώνει, αλλά και την προσδοκία της ελπίδας που συγκινεί. Ένα δάκρυ που έμεινε στην προκυμαία της Σμύρνης, τη «Νύφη της Ιωνίας»!

Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος έκανε την έναρξη της εκδήλωσης διαβάζοντας το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ως εκπρόσωπός του.  Στη συνέχεια απηύθυνε Χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κισαμιτών Αττικής «Η Κίσαμος» κ. Δημήτρης Λεμπέσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» κ. Δημήτρης Γριμπαουλάκης.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν τα κείμενα που ερμήνευσε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τα οποία γράφτηκαν για την παράσταση και μετέφεραν τη σκέψη και τα συναισθήματα του κοινού στα βιώματα των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία παράσταση αξιώσεων γεμάτη συγκινήσεις, χρώματα, εικόνες και συναισθήματα, ένα θέαμα που μάγεψε το κοινό και αξίζει να επαναληφθεί.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ