13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Κυρώσεις από την Ουκρανία εναντίον του Μόσχας Κυρίλλου και άλλων ρώσων κληρικών

© Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη Κύριλλου και άλλων εκπροσώπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προτάσεις για την επιβολή προσωπικών κυρώσεων για 10 χρόνια εναντίον του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου (Γκουντιάεβ) και επτά ακόμη εκπροσώπων της.

Η κυβέρνηση ενέκρινε τη σχετική διάταξη στη συνεδρίαση της στις 30 Αυγούστου, αναφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η λίστα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας και από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Επιπλέον, η έγκριση της θα τους επιτρέψει να στραφούν στη διεθνή κοινότητα με την ίδια λίστα, προκειμένου να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις σε άλλες χώρες.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον του Ουκρανικού λαού και ευλογεί καθημερινά τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Ουκρανών. Όλοι, όσοι εμπλέκονται σε αυτό, πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι δραστηριότητες αυτών των εκκλησιαστικών αξιωματούχων από τη Ρωσική Ομοσπονδία έρχονται σε αντίθεση με τις χριστιανικές αξίες. Οι εγκληματίες δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τα ράσα.» δήλωσε ο Αλέξανδρος Τκατσένκο, υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, αναστολή διέλευσης πόρων, πτήσεων και μεταφορών μέσω Ουκρανίας, αναστολή οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, απαγόρευση συμμετοχής σε ιδιωτικοποιήσεις και μίσθωση κρατικής περιουσίας, αναστολή πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας, ακύρωση επίσημων επισκέψεων κ.λπ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας, προκειμένου να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Προτάσεις για τον κατάλογο κυρώσεων εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφοριών μαζί με την Κρατική Υπηρεσία της Ουκρανίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης.

Τα μέλη της Κυβέρνησης ενέκριναν, επίσης, προτάσεις για επιβολή κυρώσεων για δέκα χρόνια εναντίον:

Του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου (γεν. Vladimir Mykhailovych Gundyaev, 20 Νοεμβρίου 1946).

Του πρώην επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα (Hryhoriy Valeryovich Alfeeva, γεννημένος στις 24 Ιουλίου 1966).

Αναπληρωτή Προϊστάμενου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ιερέα Νικολάου Μπαλασόβ (Mykola Volodymyrovych Balashov, γεν. 13.12.1956).

Μητροπολίτη Ψκόβ και Πσκόβ Τύχωνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Gheorhiy Oleksandrovich Shevkunov, γεν. 2 Ιουλίου 1958).

Αρχιεπισκόπου Σικτιβκάρσκι και Κομι-Ζίριανσκι Πιτιρίμ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Volochkov Pavla Pavlovich, γεν. 2 Φεβρουαρίου 1961).

Ιερέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συγγραφέα, ιεροκήρυκα και δάσκαλου Αρτεμίου Βλαντίμιραβιτς Βλαντίμιροβ (γεν. 21 Φεβρουαρίου 1961).

Ιερέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιεροκήρυκα, τηλεοπτικού παρουσιαστή Αντρέα Γιούριεβιτς Τκατσόβ (γεν. 30 Δεκεμβρίου 1969).

Ρώσου Ορθόδοξου θεολόγου, παιδαγωγού και δημοσιολόγου, διδάκτωρα θεολογίας, επίτιμου καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας και του Σεμιναρίου της Μόσχας Όσιποβ Αλεξέι Ιλλίτς (γεν. 31 Μαρτίου 1938).

Κυρώσεις εναντίον του Κύριλλου

Θυμίζουμε, ότι τον Μάρτιο η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις εναντίον του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου Γκουντιάεφ, ο οποίος υποστηρίζει τα εγκλήματα του Κρεμλίνου και του Πούτιν. Αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσέβαλε τη Μεγάλη Βρετανία λόγω των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο (Γκουντιάεβ).

Ο Καναδάς έκανε το ίδιο και επέβαλε κυρώσεις εναντίον του Κύριλλου, επειδή δικαιολογούσε και υποστήριζε τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Μετά τις κυρώσεις από τον Καναδά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσποιήθηκε, ότι δεν ήταν ένοχοι και ότι οι πράξεις τους δεν άξιζαν τιμωρία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων από τον Καναδά εναντίον του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου «κυρώσεις αυθαιρεσία».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πρότεινε, επίσης, την επιβολή κυρώσεων σε εκπροσώπους των επισκοπών της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κριμαία.

Στις 31 Μαΐου η Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας επέβαλε κυρώσεις εναντίον του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου (Γκουντιάεβ), και άλλων προσωπικοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Προηγουμένως, η Λιθουανία προσπάθησε να συμπεριλάβει τον Κύριλλο Γκουντιάεβ στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ αλλά λόγω της θέσης της Ουγγαρίας δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ωστόσο, η Λιθουανία απαγόρευσε στον Πατριάρχη Κύριλλο την είσοδο στη χώρα της. Αργότερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ευχαρίστησε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Όρμπαν, που έσωσε τον Κύριλλο από κυρώσεις. Ο ίδιος ο Όρμπαν δήλωσε τον Μάιο, ότι δεν θα υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αντιτάχθηκε ξανά στο εμπάργκο πετρελαίου.

Η ίδια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λέει, ότι οι κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κύριλλου (Γκουντιάεβ) δεν θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τις απόψεις του και, επομένως, «δεν έχουν νόημα».

Στα τέλη Ιουνίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Josep Borrell, εξέφρασε τη λύπη του, που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ